Новини

Автори от 6 държави в Нощта на литературата в Перник

Градът стана част за поредна година от европейската инициатива "Нощ на литературата". На живо прозвучаха откъси от произведения на най-популярните съвременни писатели от няколко европейски държави.

Откъси от произведения на автори от шест държави прозвучаха в Нощта на литературата в Перник. Градът за поредна година стана част от общоевропейската инициатива. Едновременно в десетки градове в цяла Европа, сред които девет български града- София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе, литературни четения събраха любители на книгата.

В Арт салона в Двореца на културата в Перник прозвучаха откъси от произведения на най-популярните съвременни автори, препоръчани от културните центрове и посолствата на европейските държави у нас. Вечерта започна с откъс от роман на българския писател Илия Троянов. Той е роден в София през 1965 г., живял е в Найроби, Мюнхен, Мумбай, Кейптаун, а понастоящем се е установил във Виена. По препоръка на Чешкия център публиката чу откъс от романа "Годзила" на Петра Соукупова. Полската литература бе представена от писателя Рафал Вояшински. Публиката чу още откъси от произведения на македонския автор Ацо Шопов, гръцкия писател Андреас Стайкос, австриеца Роберт Шнайдер. По препоръка на Британския съвет в Нощта на литературата бе представено и произведение на най-големия съвременен британски автор Алан Бенет.

Откъсите прочете актьорът Иван Бурджев. Прозвуча изпълнение на квартет от КО "Орфей".

Публикувано на: 2014-05-15 08:26:09