Новини

6 часов танцов маратон откри Пролетния салон на изкуствата в Перник

На три сцени пред Двореца на културата в Перник се изявиха танцови формации от Перник, София, Радомир, Благоевград, Дупница и Кюстендил.

6 часов танцов маратон откри Пролетния салон на изкуствата в Перник. На три открити сцени пред Двореца на културата в града се изявиха над 20 танцови формации от Перник, София, Радомир, Благоевград, Дупница и Кюстендил. Стотици зрители наблюдаваха зрелището, в което се редуваха различни танцови стилове, етноси и епохи. Мажоретен състав от 6 СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ откри танцовия маратон. След това български народни танци се редуваха с модерен хип-хоп, класически балет, горещо латино и цигански танци. Сред участниците бяха „Екстрийм шоу“ от Перник, танцов клуб „Еуфория“ от Радомир, модерен балет „Ди Денс“ от ОбМД. Пролетни цветя разцъфтяха на сцената с изпълнението на балетно студио „Макове“ от Националния дворец на децата в София. Многобройна публика аплодира изпълнението на „Майсторите на танца“ и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Граовче“ от ОДК- Перник. Сред гостите бяха „Funky beat“ от Дупница и танцово студио „Дебют“ от Кюстендил. Атрактивна хореография по емблематичната българска народна песен „Притури се планината“ представи формация „Астра“ от Благоевград, сърцата и телата на публиката разгорещиха танцьорите от „Salsa la tormenta“. За да въздействат максимално на публиката в общ блок се представиха танцьорите от Танцова школа „Хоро“ от Перник и „Етнофолк“ от Радомир. Зрителите не можаха да решат кои са по-добри- „Da click“ или „Switch“. Публиката се наслади на изпълненията на представителните фолклорни формации от Перник „Граово“ и „Граовска младост“. Атрактивна хореография представи модерен балет „Авангард“. Грация, финес и очарование заля сцената с изпълненията на балетно студио „Вая“ и Школата по спортни танци от ОДК в Перник. Достоен завършек на танцовия маратон постави ансамбъл „Чинари“ със своя спектакъл „Болярите на танца“.

„Щастливи сме, че за трети пореден път успяваме да направим този празник на изкуството в Перник.“, каза при откриването на събитието директорът на ОК „Дворец на културата“ Милчо Спасов. Кметът на Перник Росица Янакиева увери, че Община Перник ще продължи да подкрепя Салона на изкуствата с цел той да се превърне в традиция за града.

Салонът на изкуствата в Перник се организира за трети път от Община Перник и ОК „Дворец на културата“. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г. Събитието продължава на 9 и 10 април с поредица от събития в сферата на литературата и модата.

Снимки от първия ден може да видите тук

Публикувано на: 2014-04-09 11:56:06