Новини

130 млади музиканти се срещат на конкурс в Перник

На деветото издание на конкурса ще се съберат изпълнители от цяла България, от Македония и Германия.

130 млади музиканти подадоха заявки за участие в деветото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Срокът за подаване на заявките изтече, но организаторите очакват още документи, изпратени по пощата в последния момент.

От 25 до 27 април в Двореца на културата в града ще си дадат среща деца и младежи на възраст от 8 до 19 годишна възраст, които ще демонстрират уменията си, разделени в 4 възрастови групи, пред професионално жури с председател Райчо Христов- диригент на КО "Орфей" и преподавател в Музикалната академия "Панчо Владигеров". Поради големия брой желаещи да участват в тазгодишното издание на конкурса състезателната програма ще тече едновременно в две зали пред два журиращи състава. Заявки за участие са подали възпитаници на НМУ "Л. Пипков" в София, НУМТИ "Д. Петков" в Пловдив, участници от Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, както и възпитаници на ОШИ към ОК "Дворец на културата" в Перник. Гостите от чужбина тази година ще бъдат от Македония и Германия. Сред участниците има пианисти, китаристи, изпълнители на флейта, саксофон, цигулка, виола, певци. Ще се включат освен това клавирни дуа, 2 ансамбъла с ударни инструменти, както и квартет саксофони.

Освен традиционните грамоти и медали, които получават отличилите се в конкурса всяка година, този път организаторите са предвидили специална премия за особено ярко дарование. Наградата е парична и е в размер на 1 000 лв. Това ще бъде сериозен стимул за младите изпълнители, чието обучение струва на тях и техните семейства много и ще им даде възможност да направят нови вложения в музикалното си образование, коментира председателят на журито Райчо Христов.

Успоредно с конкурса за изпълнители тази година за осми път ще се проведе и конкурс за детска рисунка. Творбите все още продължават да пристигат от цялата страна и от чужбина. Ще ги оценява жури с председател  проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ „Кл. Охридски“. Членове на журито са Ерика Николова – преподавател в НУИИ в София и художникът Ангел Атанасов. Наградените творби ще бъдат подредени в изложба.

Конкурсите се организират от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник и са под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева.

Публикувано на: 2014-04-01 22:12:18