Новини

Забранени писатели излязоха в обща христоматия

Съставителите предлагат „Задочните репортажи за България“ на Георги Марков и сатирата на Радой Ралин да влязат в учебниците по литература.

Произведения на забранявани по времето на тоталитарния режим у нас писатели бяха издадени в обща христоматия. В тома са включени твори на убитите Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници  Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов. Идеята на съставителите е христоматията да бъде включена в учебната програма за 12 клас в българските училища. Българската младеж има право да знае истината за националната ни история и литература и да чете „Задочни репортажи за България” на Георги Марков, „Записки за българските страдания” на Петко Огойски, „Ботуш Каишев” на Димитър Инкьов, „Ситни  дребни като камилчета” на Трифон Кунев, стиховете на Йосиф Петров, Георги Заркин, Мехмед Карахюсеинов, Стефан Стамов, сатирите на Радой Ралин и творбите на другите блестящи писатели и поети, които останаха честни пред съвестта и народа си, смятат съставителите на христоматията.

Съставител на христоматията е Ангел Николов. Книгата се издава с финансовото съдействие на Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”. Тя бе подкрепена от литератори и общественици.

Христоматията можете да бъде изтеглена от тук.

За заявки за безплатни хартиени копия: 0889 032 954, 0878 201 863.

Публикувано на: 2014-04-01 22:04:35