Новини

Три формации от ОМД- Перник на Салона на изкуствата

ОбМД в Перник се представя на Салона на изкуствата с хип-хоп формацията Switch, модерните  балети "Авангард" и "Ди Денс" и фолклорен ансамбъл "Чудно оро".

Група Switch е основана на 10 ноември 2012 година в Младежкия дом в Перник. Преподават се всякакви стилове от Hip-Hop културата, като главната цел е да се говори чрез танца. Танцьорите са между 12 и 18 годишна възраст и винаги има място за нови попълнения.

"За нас танците са начин на живот. Начин да разбереш какво е да бъдеш себе си и да изразиш гледната си точка по един нов, различен и красив начин.", споделя ръководителят на формацията Денислав Стойнев и се стреми да бъде не само преподавател, а и приятел, както и да покаже на младежите, че танцът е много повече от физически движения, направени на фона на музика.
Модерен балет „Авангард” е създаден през месец март 2005 година.  С хореографиите и постановките на Добри Добрев колективът има репертоар от 50 танцови постановки в различните си възрастови групи. Завоювал е много престижни награди на конкурси и шампионати в страната и чужбина.

2005 г. е и началото на модерен балет "Ди Денс". Негов ръководител е Диана Крумова. Във формацията се обучават деца на възраст от 8 до 15 години в различни танцови стилове. Младите танцьори са носители на множество награди от национални конкурси. Последното им успешно участие бе само преди няколко дни на "София Денс фест", където спечелиха златни медали в стиловете характерен танц и латино шоу.

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев и хореограф-корепетитор  Карамфил Петров при Общински младежки дом- Перник, е приемник на танцова формация „Български ритми“, създадена през 2001 година. В репертоара на танцовия ансамбъл са представени всички фолклорни области на България. Емблематична за състава е постановката Чудно оро“, която дава и името на ансамбъла. Ансамбъл „Чудно оро“ е носител на призови награди от национални конкурси и е концертирал извън България.

Публикувано на: 2014-04-01 13:57:39