Новини

Танцуващи Макове на Салона на изкуствата

Балетно студио "Макове" към Националния дворец на децата в София радва любителите на танцовото изкуство вече 68 години. На сцената ще се изявят и възпитаници на Клуб по спортни танци "Стил".

Балетно студио "Макове" към Националния дворец на децата в София ще представи най-новата си продукция на Пролетния салон на изкуствата в Перник. Възпитаничките на хореографа Евелина Петева ще се изявят на открита сцена пред Двореца на културата в Перник заедно с още около 20 танцови формации от Перник, София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Танцовият маратон ще започне малко след 15, 00 ч. на 8.04. и ще продължи до вечерта.

Балетно студио "Макове" е наследник на  детския балетен състав, създаден през 1946 г. към хор „Бодра смяна”. С отговорната задача на основателки и първи ръководители на балетния състав се заемат Руска Колева, Маргарита Дикова, Цветана Касабова. По-късно към тях се присъединява Иван Дойчинов, дълго време корепетитор е Валентина Зегова. Днес хореограф е Евелина Петева, корепетитор - Мариана Георгиева.

Балетно студио „Макове” е един от представителните художествени колективи на Националния дворец на децата. То се утвърди като лаборатория за приобщаване на малките към света на балетното изкуство. Репертоарът на балетно студио „Макове” е изключително разнообразен и богат. Той включва класически и съвременни танци, характерни танци, танци с детска тематика и съдържание и танци на народите по света. Чистотата на изпълнението, неговата непосредственост, високото художествено майсторство и ярките актьорски постижения на малките изпълнители неведнъж са очаровали зрителите и са предизвиквали тяхното признание.

Много пъти възпитаниците на балетното студио са прекосявали границите на страната, за да представят вълнуващото си изкуство и да печелят повече приятели на България – Румъния, Германия, бивша Югославия, Русия, Полша, Канада, Гърция и др.

Националният Дворец на децата ще се представи и с клуб по спортни танци "Стил". Формацията е създадена през 1989 година. Сложните и наситени латиноамерикански и стандартни формейшън програми оформят неговия уникален облик. Досега клубът е създал и изпълнил десет самостоятелни концерта, заснети и излъчени по национални телевизии, участвал е в над 1500 различни шоу програми. Многобройни са наградите му от фестивали, конкурси и състезания в България, Австрия, Турция, Хърватия, Украйна, Италия, Гърция.

Създател, ръководител, хореограф, постановчик и педагог на клуба е Анелия Серафимова-Тодорова. Тя е дипломиран хореограф на спортни танци, член на хореографското дружество в София, член на Българската професионална танцова асоциация, член на Световния Танцов Съвет и международен съдия.

"Моята цел е да помогна в изграждането на личността на всяко едно дете, да го накарам да повярва в себе си, да изяви своята уникалност и индивидуалност. Стремя се чрез разкриването на един различен свят на музика и танц, с вълшебното пътешествие през характерните ритми на различните народи да създавам грациозни дами от момичетата и изискани кавалери от момчетата. Докосвайки се до темперамента и ритъма на танците на народите да отворят сърцата си за един различен свят.", споделя Анелия Серафимова-Тодорова.

Публикувано на: 2014-03-31 14:25:42