Новини

Перник в книги

Богат щанд с краеведска литература и художествени творби на автори от Перник ще покаже на Панаира на книгата Регионалната библиотека "Светослав Минков".

Перник в книги ще представи на Салона на изкуствата Регионалната библиотека "Светослав Минков" в града. На Панаира на книгата на 9 април библиотеката ще подреди богат щанд с краеведска литература и художествени творби на поети и писатели, родени в този край. Библиотеката съхранява всички книги, издадени за Перник, както и всички томове на пернишки писатели. Те са на разположение в краеведския отдел на библиотеката. Тук са и теченията на цялата регионална преса.

Специално за гостите на Панаира на книгата библиотеката ще извади от хранилищата си ценни краеведски издания за Пернишко, писани през годините. На щанда ще бъдат изложени изследвания на етнолози, фолклористи, историци и краеведи. Сред тях са книгата "Шетба из Пернишко" на Симеон Мильов и Росен Иванов, която съдържа информация за обекти на територията на областта, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предания и легенди, "Трънският край", албумът "Перник- градът на Кракра", както и книгата за деца "Здравей, Перник" на Славчо Чанев.  За почитателите на хумора е книгата "Винкел с пуканки", събрала безбройните вицове за Перник.

Гостите на Панаира на книгата ще могат да видят и художествена литература на автори от Перник, сред които Антологиятата на пернишките поети, "Пернишки разкази" на Здравка Евтимова. На щанда ще бъдат и четирилогията "Трите живота на Кракра" на акад. Антон Дончев, книги на Цанко Живков, Нонка Кръстева. Дамян Бегунов, Методи Бежански, Румен Ваташки, Росица Ангелова  и др.

Ще бъдат изложени и множество архивни издания, свидетелстващи за историята на пернишкия край.

Публикувано на: 2014-03-31 11:42:44