Новини

Да бъде приключение - независими автори се представят на Салона на изкуствата

 

Любителите на литературата ще имат щастието да се докоснат до интересни съвременни автори на българска поезия и проза.

Независими автори, обединени от Международната асоциация за българско изкуство по света, ще се представят на Салона на изкуствата в Перник. На щанда в рамките на Панаира на книгата на 9 април читателите ще имат възможност да се запознаят с творчеството на журналистката по професия и поетеса по душа Даниела Капинчева, изкушеният от приключения, фантастика и фентъзи Филип Данчев, поетесата Мария Янакиева, инициатор за издаването на четиритомната поредица от стихове на българи, живеещи в чужбина "Приятели в поезията". Ще бъдат представени и книги на актрисата, поетеса, художник и режисьор Павлина Йосева, актьорът поет Райчо Русев и последователят на теорията за позитивното мислене Георги Жеков. Част от авторите ще уважат гостите на Салона на изкуствата лично и ще представят сами своите творби.

За авторите:
Даниела Капинчева: Журналист по образование, поетеса по душа Даниела Капинчева има дългогодишен опит в електронните и печатните медии, пише предимно поезия, но има и няколко интересни прозаични опита. Творческата й биография включва три поетични книги – „Дневник на сърцето”/1997/, Душа под маската”/2004/ и „Три поеми за любовта”/2009/, както и множество публикации в специализирани издания за култура и изкуство. Арт – мениджър на свободна практика и един от носителите на приза „ВДЪХНОВИТЕЛ” в националната инициатива „Човекът, който ме вдъхновявя, Даниела застава с душата и сърцето си зад много обществени каузи и ги подкрепя всеотдайно. ПР на МАБИС, Даниела е и главен редактор на списание „ Art Manager 7”.

Филип Данчев: Макар винаги да е писал инцидентно и откъслечно, Филип открива тази своя страст относително късно и на тридесет и пет започва да пише първите си разкази, които публикува в собствен блог в интернет. Окуражен от добрите отзиви, но съзнавайки необходимостта от усъвършенстване, се записва в серия онлайн-курсове по творческо писане към „Barnes & Noble“. Две години по-късно има над четиридесет разказа, чрез които експериментира в различни жанрове. През 2010 г. участва в конкурса за фантастика и фентъзи “Златен Кан”, в който негов разказ достига двадесето място от над триста и осемдесет участника. Междувременно се запознава със съмишленици в писането, един от които е Ива Касабова, с която създават и няколко съвместни разказа. Оказали се добър тандем, двамата продължават работа заедно, която довежда до написването на съвместния роман “Да бъде приключение”. Романът е приет добре от читателите и предизвиква интереса на медиите. Понастоящем Филип Данчев продължава да създава разкази и да работи над проекти за следващи романи.
Мария Янакиева: Пише поезия и проза. Автор на стихосбирките “Диви цвета” и “Срички по вятъра”. Пише статии за новинарския сайт за култура – Артновини 365 към Международна асоциация за българско изкуство по света (МАБИС). Инициатор и издател на четиритомната поредица от сборни стихове “Приятели в поезията” на съвременни автори, живеещи в България и чужбина. Координатор на Международна кампания “Дари българска книга” към МАБИС.
Павлина Йосева: актриса, поетеса, художник, режисьор на документални филми. Автор на книгите: „Трудна за сънуване”, двуезичната й стихосбирка „Отвъд тишината” - „По ту сторону тишины” и хумористичната „Еротика по селски”, написана на североизточен диалект. Сценарист на поетични спектакли.
Райчо Русев: Автор и актьор на поетични спектакли. Превежда литература от и на руски, сръбски, хърватски езици. Райчо Русев е автор на няколко поетични книги - “Лични стихове”, “Шепа стихове”, “Стихове на вятъра”, “Стиховей, “Стiхове от втория етаж”.
Георги Жеков: Автор на книгите “Другата реалност” и “Медицината на новото време”. Георги Жеков е един от съвременните български автори, които на базата на изследвания и доказателства, прилага в книгите си своята практика за позитивно мислене, здравословен начин на живот и разкрива на читателите необятните способности на духа и човешкото тяло, запознава ги с други съществуващи реалности и  медицина. Води семинари за личностно и духовно развитие.

 

Публикувано на: 2014-03-26 22:19:11