Новини

Пълното творчество на Симеон Радев излиза в уникално издание

На пазара вече е том първи от поредицата- "Лица и събития от моето време". Той  ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

Пълното творчество на Симеон Радев излиза в уникално издание на издателство "Захарий Стоянов" и Фондация ВМРО. Поредицата ще излезе в седем тома, които ще съберат спомените на именития български публицист, дипломат, общественик,  чието перо създаде шедьоври на българската книжнина. На пазара вече е първият том, озаглавен "Лица и събития от моето време". Сборникът съдържа издаваните преди 50 години "Ранни спомени" на писателя, последния му разговор с Екзарх Йосиф в Цариград, мемоарите му от пристигането му в София и срещите му в македонските кръгове, студентските му години в Женева и впечатленията и оценките за  управлението на българските правителства от  1899 до 1901 г. Текстовете са подготвени от Красимир Каракачанов и Цочо Билярски. Основна тема в тях е българският национален въпрос.
Периодът, който обхващат спомените, започва от най-младите години на публициста и продължава до 1901 г. През това време той е ученик в Македония и Цариград и студент в Женева. Израстването на бележития историк, публицист, вестникар и дипломат става на фона на разгърналите се събития в поробена Македония, в свободното Българско княжество, сред нашата студентска колония в Женева и на случващото се  по света, като изключително интересни са неговите запознанства и трайни връзки с едни от най-известните чуждестранни държавници, политици и учени, както и впечатленията му от аферата „Драйфус”.
В първия том от спомените на Симеон Радев  много от читателите за първи път ще се срещнат с пълнокръвните образи  на българските политици и държавници след падането на правителството на д-р Константин Стоилов и набързо сменящите се кабинети на Димитър Греков, Тодор Иванчов, ген. Рачо Петров, Петко Каравелов и д-р Стоян Данев. Симеон Радев вдъхва живот и на портретите на едни от най-значителните имена в обществото, сред които са българският екзарх Йосиф І, Петко Каравелов, д-р Васил Радославов, Григор Начович, Георги Кирков, Димитър Петков, д-р Никола Генадиев, Димитър Ризов, Александър Людсканов, Янко Сакъзов,  д-р Александър Радев, д-р Георги Стрезов, генералите Рачо Петров, Михаил Сарафов, Стефан Паприков и др.
Уникалното мемоарно издание на спомените на Симеон Радев ще обхваща седем огромни тома, като хронологически то ще достигне до „попрището жизнено в средата” в живота на този бележит българин – т.е. до септември 1918 г., когато страната ни излиза от Първата световна война. Симеон Радев разказва за участието си в борбите за национално освобождение и обединение и за утвърждаването си в българската дипломация, където ще остане повече от три десетилетия, ще представя и ще защитава страната ни пред света. Освен създател и редактор на редица вестници, които оставят следа в родната журналистика, той се изявява в този период и като автор на едни от най-великите български книги – „Строители на съвременна България” и „Македония и Българското възраждане”.
Първият том от поредицата ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

 

Публикувано на: 2014-03-24 16:01:25