Новини

Обръщение на Райчо Христов - Председател на журито на конкурса за млади изпълнители на класически музикални инструменти

Скъпи приятели на музикалното изкуство,
за няколко години конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти в нашия град се утвърди като привлекателен форум за срещи и благородно съревнование на млади таланти първоначално само от България, а малко по-късно придоби и международен характер с традиционното участие на изпълнители от Сърбия, Македония, Беларус, Португалия...
Всяка пролет Перник амбициозно се готви и очаква своя конкурс като едно забележимо събитие в културния календар на града.
Прекрасно е вълнението и артистичната амбиция на талантливите деца по време на музикалното съревнование, още по-прекрасни са заключителните концерти с наградените участници, декорирани със спечелените отличия.  Конкурсът създава и едно красиво музикално приятелство между участниците в него, техните преподаватели, корепетиторите, организаторите, членовете на журито, публиката, което всички отнасят със себе си и много често финалният въпрос е: „Ще се видим ли на следващата година по същото време в Перник?“
Вярвам, че това е най-голямата наградата за организаторите на конкурса и за нас, членовете на  журито. Най – хубавите мигове за нас, като оценяващи младите музиканти, са били тези, когато наградите не стигат, защото постиженията са високи, равностойни и заслужаващи нашето поощрение. Ние сме наясно, че трябва да оценяваме с максимално високи критерии тези, които са взели решението да стават професионални музиканти, за да помагаме с това  и на тях, и на техните преподаватели в дългия път към музикалното усъвършенстване. Оценяваме и насърчаваме и всички останали млади дарования, които с активното си отношение и умения, са и ще останат верни  приятели на музикалното изкуство от една страна, а от друга  ще създават около себе си атмосфера на толерантност и разбиране към изкуствата въобще. 
Нека отново благодарим на всички преподаватели, които подготвят децата и младежите за конкурсната програма по най-добрия начин. Нека още веднъж благодарим и на всички родители за това, че са активна страна в този дълъг процес на упорито преодоляване на трудности, но който процес пък възнаграждава детето с характер и умения, полезни за него не само в областта на музиката.
Нека кажем и тази година „Добре дошли на талантливите млади музиканти на конкурса за изпълнители на класическа музика в Перник 2014“. И успешно представяне на всички!

Райчо Христов
Председател на журито на конкурса

Публикувано на: 2014-03-23 18:46:41