Новини

Балет Вая се представя новата си продукция на Салона на изкуствата

Преди две седмици балерините от "Вая" откриха традиционния Виенски бал в София. Формацията е носител на множество престижни национални и международни награди.

Балет "Вая" ще представи новата си продукция пред публика на открита сцена в Пролетния Салон на изкуствата в Перник. Момичетата наскоро откриха традиционния Виенски бал в София, а преди това участваха в коледния концерт на Веселин Маринов, с когото партнират отдавна. Перничани ги гледаха с удоволствие на сцената в Двореца на културата в концерт-спектакъла "Фурия".

Балетно студио "Вая" е създадено преди 50 години. Огромен принос за развитието на школата има балетният педагог Елка Полянова. Нейна заслуга са многобройните награди, които школата получава- 8 златни медала от републикански фестивали на художествената самодейност, многобройни успешни турнета в Австрия, Полша, Русия, Чехия, Германия, Египет, Гърция, Италия. А най-ценното признание балерините получават в България- специалната награда на Софийската народна опера- Плакет за най-добра детска хореография за постановката "Цветя за вас".

След 2000 г. ръководител на школата е Ваня Рошкова- ученичка на Елка Полянова, а корепетитор от 1980 г. е Даниела Методиева. Ежегодно в школата се обучават повече от 100 деца, а в концертния състав те са около 40 на различна възраст. Репертоарът им включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци и стилизиран фолклор. Балетното студио участва в детското тв шоу "Като лъвовете", в "Малките таланти на България" по БТВ, а през 2004-2005 г. в заключителния концерт "Българската Коледа" под патронажа на Президента на Р България. От 2007 г. насам всяка година малките балерини откриват Виенския бал в София.

Балетното студио е носител на първите награди от Националния детски балетен конкурс в гр. София и от 8 Международен детски фестивал в гр. Несебър. Награда за най-добра хореография там получава и балетният педагог Ваня Рошкова. През 2012 г. балетното студио взе участие в Международния детски фестивал "Млади таланти" в Националния Дворец на децата и спечели специалната награда на фестивала. Балетно студио "Вая" има и множество международни участия и награди.

 

Публикувано на: 2014-03-21 14:24:16