Новини

Токата и фуга в ре минор от Бах прозвуча на гайда

Народният оркестър "Граовска младост" поведе публиката на атрактивна разходка из Европа с музика от различни автори, епохи и стилове, изпълнена на традиционни фолклорни инструменти.

Началните акорди на прочутата Токата и фуга в ре минор от Бах прозвучаха на гайда по време на концерт на народния оркестър "Граовска младост" в Перник. Музикантите, които преди седмица се завърнаха от Унгария, където взеха участие в поредица концерти заедно с танцовия ансамбъл "Мартеница" по случай годишнина от откриването на Българския културен център, поведоха публиката на атрактивна разходка из Европа на крилете на музиката. В изпълнената от тях "Европейска разходка" слушателите доловиха познати ритми и мелодии от популярни класически произведения, унгарски чардаш, валс и танго. Пиесата завърши със символичното за България Дунавско хоро и изпълнители и публика отново се завърнаха при българския фолклор. Последва още една нетрадиционна пиеса- "Балканска сюита", в която пък слушателите направиха бърза обиколка из сръбския, турския, гръцкия и румънския фолклор, за да се завърнат отново у дома с традиционни български ритми. Така музикантите пожелаха приятен път към дома на своите колеги от танцовия ансамбъл "Граовска младост", които представят страната и Перник във фестивал в Турция.
В концерта участваха и младите таланти от певческата формация към ансамбъла. Те изпълниха пред родна публика песните, с които ще се представят на конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора. Момичетата и момчетата с еднаква лекота пяха бавни граовски, закачливи шопски и тежки македонски песни. Те и тяхната ръководителка Силвия Симеонова заслужиха аплодисментите на публиката.

Публикувано на: 2014-03-20 22:56:39