Новини

Бах на гайда и гъдулка свири "Граовска младост"

Народният оркестър ще поведе публиката на атрактивна разходка из Европа с изпълнения на класически произведения на Бах и Хендел в нетрадиционен аранжимент, унгарски чардаш и танго.

Как звучат класическите произведения на Бах и Хендел, изпълнени на традиционни български инструменти като гайда, гъдулка и кавал ще могат да чуят гостите на предстоящия концерт на оркестър "Граовска младост" на 20 март от 17, 30 ч. в Малкия салон на Двореца на културата в Перник. Музикантите с ръководител Венцислав Андонов ще представят пред публиката репертоара, с който участваха в поредица концерти в Будапеща. Оркестърът бе там преди няколко дни по покана на танцова формация "Мартеница" за отбелязването на годишнина от учредяването на Българския културен дом в унгарската столица. В ансамбъл "Мартеница" танцуват унгарци, приятели на българската култура и фолклор. Ръководителите на формацията също са унгарци, а за поставянето на всеки нов танц те канят хореографи от България. Ансамбълът поддържа приятелски контакти с музикантите от АНПТ "Граовска младост" в Перник, които вече няколко пъти са гостували в Будапеща за различни съвместни изяви. По време на концертите там оркестърът изпълни традиционни български народни мелодии, но и произведения от световната музикална класика. На предстоящия концерт на 18 март музикантите ще провокират с този репертоар и публиката в Перник. Освен творби на Хендел и Бах, ще прозвучат и традиционен унгарски чардаш, както и танго.


В концерта ще се изявят и вокалистките на ансамбъла, както и фолклорна група с ръководител Силвия Симеонова. Те ще изпълнят характерните за този край граовски песни. С тях момичетата ще се представят на предстоящия конкурс "Орфеево изворче" на 21 март в Стара Загора. Младите певици не за първи път ще участват в конкурса, където вече са впечатлявали журито и са печелили награди. За първи път с тях ще участва и народният оркестър.

Публикувано на: 2014-03-16 21:27:32