Програма за месеца

03
03 юли 2021 14:00 часа
04
04 юли 2021 14:00 часа
10
10 юли 2021 14:00 часа

Новини

За конкурса изпратиха своите творби 82 деца от България – от Перник, София, Радомир, Пазарджик, Сливен, Габрово, Благоевград, Бургас, както от Белгия.

По регламент, младите художници могат да участват с една рисунка индивидуално:

Награден фонд:

- грамота за участие

- за всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за

I-во, II-ро и  III-то място, дипломи за поощрения

- награда на Кмета на Община Перник – статуетка и парична сума от 100 лева за изключително ярко дарование

- награда за най-малък участник

ЖУРИ на XIV КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА – гр. ПЕРНИК, 2021 г.

1. Проф. д-р Бисера Вълева – председател на журито, художник, преподавател в СУ„Св. Кл. Охридски и НХА, гр. София, член на Съюза на българските художници.

2. Валентин Топалов – художник, член на Съюза на българските художници.

3. Ерика Боянова – председател на журито, художник, преподавател в НУИИ „Проф. Илия Петров“, гр. София.

Прочети още
Публикувано на: 2021-05-11 14:38:19

Конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от Общински комплекс Дворец на културата – Обединена школа по изкуствата, с подкрепата на Община Перник. Откриването на конкурса ще се състои на 14 май 2021 г. от 17:00 ч. в Двореца на културата. В тържествения концерт ще участват носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър към ОКДК от XIV Международен конкурс през 2019 г.

Участници:

Мелиса Гюлент – флейта, студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“,

Антония Мирчева – флейта, Павела Занева – цигулка, Цвети Данкина – цигулка, Димитър Костадинов – класическа китара, Будин Карастоянов – ударни инструменти. Изброените участници са възпитаници на НМУ „ Любомир Пипков“, гр. София. Изпълнителите ще се представят като солисти на Камерен оркестър „Орфей“ и Духов оркестър.

Петнадесетото издание на конкурса ще се проведе онлайн – чрез изпращане на видеозаписите на участниците.

На 15 и 16 май ще се проведат заседанията на журиращата комисия в конкурса.

Кандидатите участват в три раздела:

1) Пиано, 2) Струнни инструменти, 3) Духови инструменти и ударни инструменти

Участниците се явяват в две категории – категория „А” - любители и категория „Б” - специализирани музикални училища.

Във  връзка с пандемичната обстановка в страната и света и невъзможността музикантите да се изявяват в естествена сценична среда, в целия свят започнаха да се провеждат онлайн конкурси. С оглед на това, и екипът на ОКДК е взел решение, конкурсът за млади изпълнители да се проведе дистанционно.

   Изглежда, че тази форма за участие в конкурс набира все повече популярност, макар че определена част от хората не са привърженици на такъв вид състезание. Все пак, младите творци желаят да покажат блясъка на таланта си и резултати от своя труд и прибягват към различни форми на музициране и участие в конкурси.

   В тазгодишното издание на онлайн конкурса са заявили своето участие 170 млади музиканти. Участниците в раздел  пиано са общо 60, като преобладават любителите – 44, а от специализираните училища са 26-ма кандидата.

   В раздел струнни инструменти общо са 64 участника – 13 любители и 51 от специализираните училища. Има доста голямо разнообразие на инструментите – цигулка, виола, виолончело, контрабас, класическа китара и арфа.

  В секция духови и ударни инструменти участниците са от специалностите флейта, кларинет, саксофон, обой, валдхорна, туба и ударни инструменти. В категория „А“ са 5 участника, а в „Б“ – 32.

   В ансамбли са заявени 4 участия.

   От ОШИ при ОК Дворец на културата - Перник участва  Белослава Пенчева, възпитаничка от класа по цигулка на Невелина Станимирова.

   Пъстра е картината на участниците от България: София, Пловдив, Русе, Бургас, Добрич, Казанлък, , Благоевград, Кюстендил, Враца, Шумен, Елин Пелин, Варна, Велинград, Габрово, Монтана, Перник,

   От чужбина своите видеозаписи изпратиха кандидатите от Северна Македония, Испания, Белгия и Китай.

Награден фонд наконкурса:

- грамота за участие

- за всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за I-во,  II-ро,  III-то място, дипломи за поощрения.

- „Grand prix”–  награда на Кмета на Община Перник - статуетка и парична сума от 500 лева за изключително ярко дарование

- награда – солист на Камерен оркестър „Орфей” към ОКДК

- награда – солист на Духов оркестър към ОКДК

(Носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър получават покана за участие в празничния концерт за откриване на следващото издание на конкурса).

- награда за най-малък участник / момиче и момче /

- награда за високи педагогически постижения

- награда за най-добър корепетитор

- награда от спонсор „Клавирна мечта“ за участник - пианист от категория „А“ ( тази награда се предоставя от г-жа Зоя Спиридонова)

- три специални награди в трите раздела на конкурса за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори, които са предоставени от Институт Сервантес в София. Наградите са финансиране на курсове по испански език в Институт Сервантес.

- три специални награди от отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания в България за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори. Наградите са на стойност 100 лева във формата на ваучери за закупуване на музикални материали.

 

Журито е съставено от изявени музиканти и музикални педагози:

СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ

Юлия Ангелова – ръководител група цигулка и виола в  НМУ„Любомир Пипков”, преподавател по цигулка, гр. София. 

Росен Балкански – доцент по класическа китара в НМА „Проф. П. Владигеров”, гр. София.

Даниела Черпокова – ръководител на ансамблова група в НМУ„Любомир Пипков” и преподавател по камерна музика и виолончело, гр. София.

ПИАНО

Емилия Канева – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”, гр. София

Анна Тодорова – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”, гр. София.

Стефка Матанова – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”,

гр. София.

ДУХОВИ и УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ

Трифон Трифонов – председател на журито, диригент на Духов оркестър към ОК Дворец на културата, гр. Перник.

Атанас Карафезлиев – професор по камерна музика и цугтромбон в НМА

„ Проф. П. Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков“, гр. София

Марина Миндова – ръководител група ударни инструменти и музикално-художествени състави“ в НМУ „Любомир Пипков“, гр. София.

Прочети още
Публикувано на: 2021-05-11 14:37:06

На 23 април 2021 г. в Малкия салон на Двореца на културата се състоя "Фолклорът - настояще и бъдеще" - концерт на Народния оркестър към ОК Дворец на културата гр. Перник с ръководител Венцислав Андонов и участието на Вокалното студио с художествен ръководител Силвия Симеонова. Гост-изпълнители бяха Тодор Тодоров и Кирил Методиев - дългогодишни художествени ръководители в АНПТ "Граовска младост". Беше отбелязана 70 годишнината от рождението на гостите.

Снимки от събитието може да видите тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2021-04-27 08:16:51

На 21.04.2021 г. в НЧ "Напредък - 1895" гр. Радомир се състоя концерт на Камерен оркестър "Орфей" при ОК Дворец на културата гр. Перник, диригент Райчо Христов, солист Петър Крумов - бас.

Снимки от събитието може да видите тук

 

 

Прочети още
Публикувано на: 2021-04-23 08:35:21
 < 1 2 3 4 5 >  Last ›