Новини

На следващия концерт на оркестъра специален гост ще бъде Стоян Янкулов – Стунджи.
Студенти от департамент музика на НБУ пяха с оркестър „Граовска младост“ в Двореца на културата в Перник. Младите таланти са възпитаници на доц. Георги Петков и са преминали студентска практика при него и при ръководителя на оркестър „Граовска младост“ Венцислав Андонов. Талантливите певици и инструменталисти показаха завидно майсторство и завладяващо сценично поведение, което очарова публиката. Те изпълниха авторски преработки на народни песни от различни български композитори, включително и от доц. Георги Петков.
Момичетата и момчетата вече имат богат сценичен опит в много концертни прояви. Заедно със своя преподавател доц. Петков те са участвали в множество музикални продукции. Преди няколко месеца те се включиха и в проект по трансгранично сътрудничество, реализиран между университетите в София и Ниш по идея на преподавателя в НБУ Борислав Дочев. Като част от проекта студенти от двете висши училища направиха съвместен концерт в Двореца на културата в Перник.
Концертът започна с изпълнение на 15 годишната солистка на оркестър „Граовска младост“ Виктория Миткова. Въпреки крехката си възраст Вики не отстъпи на по-опитните изпълнителки и доказа, че си заслужава мястото в НБУ, където има намерение да кандидатства. Вики изпълни невероятно трудната песен от репертоара на Янка Рупкина „Калиманко Денко“. Оркестърът пък направи музикална разходка заедно с публиката из цяла България като изпълни мелодии от различни фолклорни области. Студентите се забавляваха искрено и в края на концерта дори се хванаха на хоро.
На 3 март целият ансамбъл „Граовска младост“ заедно с танцовата формация ще вземе участие в концерт-спектакъла „Фурия“ от 11, 30 ч. в Двореца на културата. А за следващата си изява на 20 март от 17, 30 ч. оркестърът и неговият ръководител Венцислав Андонов са подготвили специална изненада за публиката. Гости тогава ще бъдат младият кавалджия Живко Василев, китаристът Виктор Джоргов, вокалистката Райна Василева и Стоян Янкулов – Стунджи.


Виж снимки от събитието тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-28 08:38:11

На афиш в Шумен името му било изписано Хайгадаш, а за приемния изпит в консерваторията - Кашалот.
Хайгашод Агасян грабна виолата и засвири в трио с двама от музикантите на КО "Орфей". Това стана по време на срещата му с пернишката публика в рубриката "Автограф за Перник", организирана от ОК "Дворец на културата". Хайго си спомни младостта, когато заедно с пернишките музиканти и диригента на оркестъра Райчо Христов концертирал в Германия. За пернишката публика той изпълни свои емблематични песни, сред които "Не остарявай, любов", "Ваничка", "Младостта се завръща", "Много, много отдалеч". За първи път пред публика изпя най-новата си песен по текст на Недялко Йорданов "Сутрешни жени". Като мото на вечерта остана призивът му "Все по-добре" - това е заглавие на негова песен по текст на Мая Дългъчева. Особено очаровани от Хайго бяха децата в публиката, които чуха също любими свои песнички. Някои от тях изпълниха талантливите деца от ВГ "Ванила", с която Хайгашод работи отдавна и дори е написал песен специално за тях.
С чувство за хумор Хайго разказа как хората непрекъснато бъркат името му. Веднъж за концерт в Шумен той бил изписан на афиша като Хайгадаш. Но най-невероятната интерпретация на името си чул на приемния изпит в Консерваторията, където в списъците фигурирал като Кашалот. Затова и дълго време колегите му викали Каши. Всъщност Хайгашод обединява две имена - Хайг, който се смята за праотец на арменците и друг велик арменски цар - Ашод. За перничани той написа: "Бъдете здрави, пейте и се смейте!".
На 21 март перничани ще имат удоволствието отново да се срещнат с Хайгашод Агасян. Тогава двамата с поета Недялко Йорданов ще представят в Двореца на културата музикално-поетичния спектакъл "Не остарявай, любов".

Снимки от събитието може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-27 12:38:53

Големият композитор, създал вечни песни като "Не остарявай, любов", "Светът е хубав", "Песен на музиканта" е направил първите си стъпки на професионалната сцена като музикант в КО "Орфей" под диригентството на Райчо Христов.

Големият композитор Хайгашод Агасян ще се срещне с любимата си публика в Перник на 26 февруари от 17, 30 ч.. Домакин на срещата ще бъде Дворецът на културата в постоянната рубрика "Автограф за Перник". В срещата ще вземат участие и младите талантливи певци от ВГ "Ванила". Специално за тях Хайгашод написа песен, посветена на Сурва.
Малцина знаят, че първите си стъпки на професионалната сцена големият композитор и музикант е направил именно в Перник като музикант в КО "Орфей" под диригентството на Райчо Христов. Агасян пази и до днес скъпи спомени от годините, свързани с Перник.
Хайгашод Агасян е известен български инструменталист, певец и композитор. Завършва Българската държавна консерватория. Автор е на редица песни, останали в класиката на българската музика, сред които "Не остарявай, любов", "Младостта се завръща", "Не си отивай, мой живот", "От много, много отдалеч", "Светът е хубав", "Песен на музиканта". Той е и сред най-обичаните композитори на песни за деца. Негови произведения са включени в учебниците по музика и се пеят от поколения млади певци.  Сътрудничеството му с Недялко Йорданов създава някои от най-популярните песни на българската естрада. През 1993 година печели голямата награда на Златния Орфей, а на следващата година — първа награда от същия фестивал. Носител е и на наградата на фондация "Димитър Вълчев" за театрална музика. Миналата година той отбеляза с голям концерт в зала "България" своя 60 годишен юбилей и 30 години от създаването на  емблематичната си песен "Не остарявай, любов".

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-25 09:55:36

Като за последно прозвуча разтърсващо изпълнение на "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди. Млади солисти направиха дебют с оркестъра.
КО "Орфей" изпрати зимата с музика. В последното за сезона музикално матине в галерия "Любен Гайдаров" в ОК "Дворец на културата" в Перник прозвуча разтърсващо изпълнение на "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди и по този начин музикантите казаха сбогом на студения сезон, а съвсем символично през отворения прозорец на галерията към оркестъра се включи и птичи хор. Солистка бе младата цигуларка Ралица Петкова от Симфониета София. Ралица започва да учи цигулка от пет годишна възраст, завършва националното музикално училище в София и Националната музикална академия. Специализирала е в майсторски класове по цигулка във Виена, Гърция, Русия, Франция и Япония. Гастролирала е в най-престижните зали в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Япония, Испания. С КО "Орфей" Петкова концертира не за първи път. Специално за нейното гостуване в Перник големият цигулар Никола Стоянов бе посветил стихотворение. Самият той бе в публиката, за да аплодира младата изпълнителка и оркестъра.
Любителите на музиката, изпълнили залата в Двореца на културата, останаха очаровани от вълнуващия глас на младата вокалистка Виктория Николова, която с еднаква лекота и въздействие изпълни ария от операта "Орфей в ада" от Кр. В. Глук, песни от Шуберт и "Нани ми, нани, Дамянчо" от Л. Пипков. Тя сподели, че именно българската музика е най-голямото предизвикателство за нея. Виктория завършва НМУ "Любомир Пипков", а от 2010 г. е студентка в НБУ в класа на оперната певица Соня Маринова. Гласът й звучи във френския филм "Хористите", който бе номиниран за "Оскар" и спечели няколко награди за най-добра филмова музика. Виктория е специализирала в майсторски класове във Виена, както и при професора от Музикалната академия на Фермо, Италия Маурицио Торрели.
В бездънния океан на музиката на Бах потопи публиката талантливият пианист Сава Вутов. Първокурсникът от НМА "Панчо Владигеров" изпълни с удивителна грациозност Концерт за пиано в ре минор - предизвикателство за всеки пианист. Сава Вутов е носител на множество награди от музикални конкурси в Италия, Македония, Сърбия и др. Специализирал е в майсторски класове в Гърция и Англия.
Концертът бе част от проект "Бъдещето започва от днес" по програма "Дебюти" на НФ "Култура".
Диригентът на оркестъра Райчо Христов пък го посвети на голямата цигуларка и музикален педагог Лидия Ромашкина, възпитала поколения цигулари в града, която ни напусна преди няколко дни.
Това бе последното неделно матине от зимната програма на оркестъра. През месец март музикантите възстановяват вечерните си концерти за публиката.

Снимки от концерта може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-23 22:06:47
‹ First  < 162 163 164 165 166 >