Новини

На пазара вече е том първи от поредицата- "Лица и събития от моето време". Той  ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

Пълното творчество на Симеон Радев излиза в уникално издание на издателство "Захарий Стоянов" и Фондация ВМРО. Поредицата ще излезе в седем тома, които ще съберат спомените на именития български публицист, дипломат, общественик,  чието перо създаде шедьоври на българската книжнина. На пазара вече е първият том, озаглавен "Лица и събития от моето време". Сборникът съдържа издаваните преди 50 години "Ранни спомени" на писателя, последния му разговор с Екзарх Йосиф в Цариград, мемоарите му от пристигането му в София и срещите му в македонските кръгове, студентските му години в Женева и впечатленията и оценките за  управлението на българските правителства от  1899 до 1901 г. Текстовете са подготвени от Красимир Каракачанов и Цочо Билярски. Основна тема в тях е българският национален въпрос.
Периодът, който обхващат спомените, започва от най-младите години на публициста и продължава до 1901 г. През това време той е ученик в Македония и Цариград и студент в Женева. Израстването на бележития историк, публицист, вестникар и дипломат става на фона на разгърналите се събития в поробена Македония, в свободното Българско княжество, сред нашата студентска колония в Женева и на случващото се  по света, като изключително интересни са неговите запознанства и трайни връзки с едни от най-известните чуждестранни държавници, политици и учени, както и впечатленията му от аферата „Драйфус”.
В първия том от спомените на Симеон Радев  много от читателите за първи път ще се срещнат с пълнокръвните образи  на българските политици и държавници след падането на правителството на д-р Константин Стоилов и набързо сменящите се кабинети на Димитър Греков, Тодор Иванчов, ген. Рачо Петров, Петко Каравелов и д-р Стоян Данев. Симеон Радев вдъхва живот и на портретите на едни от най-значителните имена в обществото, сред които са българският екзарх Йосиф І, Петко Каравелов, д-р Васил Радославов, Григор Начович, Георги Кирков, Димитър Петков, д-р Никола Генадиев, Димитър Ризов, Александър Людсканов, Янко Сакъзов,  д-р Александър Радев, д-р Георги Стрезов, генералите Рачо Петров, Михаил Сарафов, Стефан Паприков и др.
Уникалното мемоарно издание на спомените на Симеон Радев ще обхваща седем огромни тома, като хронологически то ще достигне до „попрището жизнено в средата” в живота на този бележит българин – т.е. до септември 1918 г., когато страната ни излиза от Първата световна война. Симеон Радев разказва за участието си в борбите за национално освобождение и обединение и за утвърждаването си в българската дипломация, където ще остане повече от три десетилетия, ще представя и ще защитава страната ни пред света. Освен създател и редактор на редица вестници, които оставят следа в родната журналистика, той се изявява в този период и като автор на едни от най-великите български книги – „Строители на съвременна България” и „Македония и Българското възраждане”.
Първият том от поредицата ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-24 16:01:25

В деня, посветен на танцовото изкуство, ще се представи една от най-новите школи в Перник „Salsa la Tormenta“.

Salsa la Tormenta в превод от испански означава „салса бурята“. Тук се изучават кубински танци, но и всеки може  да се забавлява и да намери истински приятели. Школата официално започва своята дейност през м. март 2011 г. в гр. Перник, а от ноември 2013 г. се провеждат занимания за малки и големи и в гр. Брезник. Ръководителите на школата – Кирил Борисов и Деница Димитрова са с дългогодишен танцов опит в различни стилове. Любовта си към кубинската салса и други характерни танци откриват и затвърждават при посещението си на множество международни фестивали, както и в обиколки и обучения в далечна Куба.

Емоциите в новата зала, тематичните партита, екскурзии и конгреси в страната и чужбина, и най-вече – хората в школата, са основните съставки на „салса-соса”. В „Salsa la Tormenta” няма възрастови ограничения за желаещите са се научат да танцуват.
Преди дни школата отпразнува своя рожден ден с голямо танцово шоу в ОбМД в Перник.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-24 15:56:43

Популярните артисти ще гостуват във формата "Пощенска кутия за приказки" на Гери Турийска в рамките на Салона на изкуствата.

Дидо от Д2, певиците Ваня Щерева и Людмила Сланева и актьорът Кирил Ефремов ще четат разкази в Перник. Популярните артисти ще гостуват в специалното издание на "Пощенска кутия за приказки". Водещ ще бъде Гери Турийска, която е и автор на идеята за формата. Текстовете са забавни, а изпълнението на четящите превръща тези събития в забавни купони, споделя Гери.
Проектът стартира преди няколко години с един текст, написан от самата Гери и Стоян Динков- син на големия наш поет Иван Динков. Текстът представлява диалог между мъж и жена и техните любовни писма. Текстът излиза в книга, а на представянето Гери решава да разчупи атмосферата като слага една пощенска кутия и провокира гостите да пускат в нея любовните си писма. Когато после прочела писмата, Гери харесала много от тях и решила, че тези текстове трябва да стигнат до повече хора. Организирала втора премиера на книгата, на която прочела тези писма. Получила се страхотна атмосфера, а след събитието хората започнали да я питат- кога ще бъде следващото четене.
Така от само себе си се родила идеята за събиране на хора, изкушени от литературата, и четенето на различни текстове. Гери задавала някаква тема и пощенската кутия се пълнела с текстове. Четенията първоначално събирали 50-тина души, предимно приятели. Но всеки следващ път слушателите ставали все повече, пишещите също. Заинтересували се медиите и "Пощенска кутия за приказки" станало търсено, чакано и харесвано събитие. Сред четящите се събирали все повече популярни имена. Сред редовните гости Графа, Мария Илиева, Ваня Щерева, Дидо от Д2, Любен Дилов- син и много други. Вече е факт и първата книга с текстове.
Какво ще се случи от тук нататък? Гери не знае, пък и не планира. Просто се забавлява и се надява да доставя радост и на повече хора около себе си. А че това е така, доказателство са пълните клубове и пълната пощенска кутия. "Пощенска кутия за приказки" вече пътува и из страната при голям интерес.
В Перник Гери Турийска, Дидо, Ваня Щерева, Людмила Сланева и Кирил Ефремов ще гостуват на 9 април от 19, 00 ч. в рамките на Салона на изкуствата. Събитието е подходящо за хора на всякаква възраст и с всякакви интереси, стига само да обичат да се забавляват, да четат и да слушат.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-24 15:48:17

Певицата ще представи своята книга с пътеписи  и рецепти, ще приготви вкусна храна и ще пее за гостите на Салона на изкуствата в Перник.

Теди Кацарова ще представи своята книга "От двете страни на съвършената храна" на Салона на изкуствата в Перник. Певицата ще разкаже за интересните си пътешествия из екзотични държави, ще приготви на място за гостите вкусни хапки, ще сподели някои от рецептите в книгата и ще попее.
Книгата "От двете страни на съвършената храна" е интригуващ пътепис. Авторката разказва за интересните си пътувания и споделя вкусни рецепти. Със свои рецепти и кулинарни съвети се включва и професионалният готвач Филип Петров. Книгата е илюстрирана с авторски снимки на двамата автори от Индонезия, Виетнам, Катар, Йордания, Скандинавия. Интересно е съчетаването на двата погледа на една певица и един готвач към съответните държави, традиции, кухня.
Ето една от вкусните рецепти, включени в книгата:
Табуле
Продукти за 4 порции:
1/3 чаша булгур (ситно нарязано жито)
2 големи домата, ситно нарязани
1/4 чаша лимонов сок
4 чаши прясно нарязан магданоз листа (две големи връзки)
1 чаена чаша нарязани пресни листа от мента (една връзка)
4 стръка зелен лук, тънко нарязан
1/4 чаша зехтин
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с една чаша гореща вода и се изчаква 30 мин., докато набъбне и омекне. В голяма купа се слагат нарязаните на много ситно домати, магданоз, мента, много на ситно нарязан лук, зехтин и лимон. Посолява се на вкус. Салатата се консумира с лъжица.

Срещата с Теди Кацарова и нейната книга ще се състои в рамките на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата в Перник на 9 април. През целия ден в Двореца на културата ще се проведат поредица от срещи с различни автори. Издателства ще представят свои книги. Със специален щанд ще се представи и библиотеката "Светослав Минков" в Перник. Денят, посветен на литературата, обещава да предложи много атракции, интересни срещи и нова интересна литература за любителите на книгата.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-23 18:52:23
‹ First  < 156 157 158 159 160 >  Last ›