Новини

 

Любителите на литературата ще имат щастието да се докоснат до интересни съвременни автори на българска поезия и проза.

Независими автори, обединени от Международната асоциация за българско изкуство по света, ще се представят на Салона на изкуствата в Перник. На щанда в рамките на Панаира на книгата на 9 април читателите ще имат възможност да се запознаят с творчеството на журналистката по професия и поетеса по душа Даниела Капинчева, изкушеният от приключения, фантастика и фентъзи Филип Данчев, поетесата Мария Янакиева, инициатор за издаването на четиритомната поредица от стихове на българи, живеещи в чужбина "Приятели в поезията". Ще бъдат представени и книги на актрисата, поетеса, художник и режисьор Павлина Йосева, актьорът поет Райчо Русев и последователят на теорията за позитивното мислене Георги Жеков. Част от авторите ще уважат гостите на Салона на изкуствата лично и ще представят сами своите творби.

За авторите:
Даниела Капинчева: Журналист по образование, поетеса по душа Даниела Капинчева има дългогодишен опит в електронните и печатните медии, пише предимно поезия, но има и няколко интересни прозаични опита. Творческата й биография включва три поетични книги – „Дневник на сърцето”/1997/, Душа под маската”/2004/ и „Три поеми за любовта”/2009/, както и множество публикации в специализирани издания за култура и изкуство. Арт – мениджър на свободна практика и един от носителите на приза „ВДЪХНОВИТЕЛ” в националната инициатива „Човекът, който ме вдъхновявя, Даниела застава с душата и сърцето си зад много обществени каузи и ги подкрепя всеотдайно. ПР на МАБИС, Даниела е и главен редактор на списание „ Art Manager 7”.

Филип Данчев: Макар винаги да е писал инцидентно и откъслечно, Филип открива тази своя страст относително късно и на тридесет и пет започва да пише първите си разкази, които публикува в собствен блог в интернет. Окуражен от добрите отзиви, но съзнавайки необходимостта от усъвършенстване, се записва в серия онлайн-курсове по творческо писане към „Barnes & Noble“. Две години по-късно има над четиридесет разказа, чрез които експериментира в различни жанрове. През 2010 г. участва в конкурса за фантастика и фентъзи “Златен Кан”, в който негов разказ достига двадесето място от над триста и осемдесет участника. Междувременно се запознава със съмишленици в писането, един от които е Ива Касабова, с която създават и няколко съвместни разказа. Оказали се добър тандем, двамата продължават работа заедно, която довежда до написването на съвместния роман “Да бъде приключение”. Романът е приет добре от читателите и предизвиква интереса на медиите. Понастоящем Филип Данчев продължава да създава разкази и да работи над проекти за следващи романи.
Мария Янакиева: Пише поезия и проза. Автор на стихосбирките “Диви цвета” и “Срички по вятъра”. Пише статии за новинарския сайт за култура – Артновини 365 към Международна асоциация за българско изкуство по света (МАБИС). Инициатор и издател на четиритомната поредица от сборни стихове “Приятели в поезията” на съвременни автори, живеещи в България и чужбина. Координатор на Международна кампания “Дари българска книга” към МАБИС.
Павлина Йосева: актриса, поетеса, художник, режисьор на документални филми. Автор на книгите: „Трудна за сънуване”, двуезичната й стихосбирка „Отвъд тишината” - „По ту сторону тишины” и хумористичната „Еротика по селски”, написана на североизточен диалект. Сценарист на поетични спектакли.
Райчо Русев: Автор и актьор на поетични спектакли. Превежда литература от и на руски, сръбски, хърватски езици. Райчо Русев е автор на няколко поетични книги - “Лични стихове”, “Шепа стихове”, “Стихове на вятъра”, “Стиховей, “Стiхове от втория етаж”.
Георги Жеков: Автор на книгите “Другата реалност” и “Медицината на новото време”. Георги Жеков е един от съвременните български автори, които на базата на изследвания и доказателства, прилага в книгите си своята практика за позитивно мислене, здравословен начин на живот и разкрива на читателите необятните способности на духа и човешкото тяло, запознава ги с други съществуващи реалности и  медицина. Води семинари за личностно и духовно развитие.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-26 22:19:11

Ансамбъл "Граовска младост" бе гост в мащабен фестивал в Есхи Шехир.
Танцьори от АНПТ "Граовска младост" в Двореца на културата в Перник представиха България на международен форум в гр. Есхи Шехир, Турция. Събитието събра 42 фолклорни формации от няколко континента в града, който е обявен за столица на туркоезичните народи. Като специални гости участваха ансамбли от България, Румъния, Словения и Македония.
Пъстрият фестивал бе посветен на идването на пролетта и изпълни града и околностите му с много настроение, багри, музика и танци в продължение на пет дни. Фестивалът нямаше конкурсен характер. Всяка от формациите се представи със своя програма и се включи в общо дефиле, което премина през оживените улици на града.
Българският ансамбъл "Граовска младост" с хореограф Тодор Тодоров бе посрещнат от публиката въодушевено, а буйните граовски ритми накараха стотици зрители да аплодират дълго и възторжено изпълненията на танцьорите.
По време на престоя в Турция водещи хореографи от Казахстан работиха усилено с танцьори от различни държави, а резултатът бе впечатляващ танцов спектакъл, който бе представен на финалния концерт. В общата композиция се включиха и танцьорите от "Граовска младост". Заедно с участниците от няколко формации те се справиха блестящо и обраха овациите на публиката.

Виж снимки от представянето тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-26 22:14:01

Хореографията е по емблематичната българска народна песен, станала популярна в изпълнение на Стефка Съботинова.

Танцова интерпретация на емблематичната българска народна песен "Притури се планината", станала популярна в изпълнение на голямата ни певица Стефка Съботинова, ще представи на сцената на Салона на изкуствата в Перник формация "Астра" от Благоевград. Магнетичната песен вдъхновила художествения ръководител на формацията Галя Златкова, която е разработила уникална хореография. Пред публиката в първия ден на Салона на изкуствата на 8 април момичетата ще изпълнят и музикално-танцовата постановка "Таборът" по музика на ансамбъл "Русска рома". Постановката е на гост хореограф Маргарита Братоева.
Формацията за характерни и съвременни танци "АСТРА" е един от най-дългогодишните състави на Младежки дом – Благоевград, който с право може да се гордее със своята 28-годишна история. Основана е през 1986 година от  Галя Златкова, която е художествен ръководител  и  до днес. От 2004 година „АСТРА“ е член на Българската Танцова Организация /БТО/, а от 2006 година е член и на Българската Спортна Танцова Федерация /БСТФ/. Формацията ежегодно участва в  танцови шампионати и конкурси в страната и чужбина. Носител е на много престижни и призови  национални и международни награди.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-25 22:45:23

Главната редакторка на списание "Elle" и собственик на модната марка "KNAPP" Антония Йорданова, модният фотограф Момчил Христов, снимал всички известни лица и един от най-търсените гримьори Слав ще дават модни съвети за пролет-лято 2014 и ще преобразят избрани от тях участнички в конкурс.

Водещи стилисти, фотографи и дизайнери идват на Салона на изкуствата в Перник. На 10 април в деня, посветен на осмото изкуство- модата, перничани ще се срещнат с главната редакторка на списание "Elle" и собственик на модната марка "KNAPP" Антония Йорданова, модния фотограф Момчил Христов, снимал всички известни лица и един от най-търсените гримьори Слав. На всички дами, изкушени от капризната дама Мода, те ще дават консултации за това как трябва да изглеждаме през идващия пролетно-летен сезон, за да бъдем актуални, как да поддържаме външния си вид блестящ във всяка възраст и как да съобразяваме модните тенденции в облеклото, прическата и грима със собствената си индивидуалност. Сред всички дами, които вече изпращат свои снимки във Фейсбук и гостите на събитието те ще изберат няколко, които ще преобразят до неузнаваемост с професионален грим и прическа, най-подходящи за тях и с дизайнерски облекла на марката Boté fashion. Така преобразени, дамите ще получат професионални снимки от фотографа на звездите и ще дефилират като истински манекенки на вечерното ревю. Всички, които желаят да се включат в конкурса, могат да изпращат свои снимки на страницата на Салон на изкуствата във Фейсбук.

Антония Йорданова е моден редактор на списание "ELLE" България. Била е сценарист на лайфстайл предаване по Българската национална телевизия, стилист в два последователни сезона на "Music Idol" България, както и на множество музикални видеоклипове. Участието в създаването на "KNAPP" е естествено продължение на професионалния й път.
Момчил Христов е един от най-изявените ни модни фотографи и от 11 г. прави вълшебни фотосесии за водещи издания: ELLE, Harper’s Bazaar, COSMOPOLITAN, „Максимум“, JOY, „Жената днес“ и много други списания.

Слав е един от най-известните и търсени гримьори в България.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-25 22:43:25
‹ First  < 155 156 157 158 159 >  Last ›