Новини

В деня, посветен на танцовото изкуство, ще се представи една от най-новите школи в Перник „Salsa la Tormenta“.

Salsa la Tormenta в превод от испански означава „салса бурята“. Тук се изучават кубински танци, но и всеки може  да се забавлява и да намери истински приятели. Школата официално започва своята дейност през м. март 2011 г. в гр. Перник, а от ноември 2013 г. се провеждат занимания за малки и големи и в гр. Брезник. Ръководителите на школата – Кирил Борисов и Деница Димитрова са с дългогодишен танцов опит в различни стилове. Любовта си към кубинската салса и други характерни танци откриват и затвърждават при посещението си на множество международни фестивали, както и в обиколки и обучения в далечна Куба.

Емоциите в новата зала, тематичните партита, екскурзии и конгреси в страната и чужбина, и най-вече – хората в школата, са основните съставки на „салса-соса”. В „Salsa la Tormenta” няма възрастови ограничения за желаещите са се научат да танцуват.
Преди дни школата отпразнува своя рожден ден с голямо танцово шоу в ОбМД в Перник.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-24 15:56:43

Популярните артисти ще гостуват във формата "Пощенска кутия за приказки" на Гери Турийска в рамките на Салона на изкуствата.

Дидо от Д2, певиците Ваня Щерева и Людмила Сланева и актьорът Кирил Ефремов ще четат разкази в Перник. Популярните артисти ще гостуват в специалното издание на "Пощенска кутия за приказки". Водещ ще бъде Гери Турийска, която е и автор на идеята за формата. Текстовете са забавни, а изпълнението на четящите превръща тези събития в забавни купони, споделя Гери.
Проектът стартира преди няколко години с един текст, написан от самата Гери и Стоян Динков- син на големия наш поет Иван Динков. Текстът представлява диалог между мъж и жена и техните любовни писма. Текстът излиза в книга, а на представянето Гери решава да разчупи атмосферата като слага една пощенска кутия и провокира гостите да пускат в нея любовните си писма. Когато после прочела писмата, Гери харесала много от тях и решила, че тези текстове трябва да стигнат до повече хора. Организирала втора премиера на книгата, на която прочела тези писма. Получила се страхотна атмосфера, а след събитието хората започнали да я питат- кога ще бъде следващото четене.
Така от само себе си се родила идеята за събиране на хора, изкушени от литературата, и четенето на различни текстове. Гери задавала някаква тема и пощенската кутия се пълнела с текстове. Четенията първоначално събирали 50-тина души, предимно приятели. Но всеки следващ път слушателите ставали все повече, пишещите също. Заинтересували се медиите и "Пощенска кутия за приказки" станало търсено, чакано и харесвано събитие. Сред четящите се събирали все повече популярни имена. Сред редовните гости Графа, Мария Илиева, Ваня Щерева, Дидо от Д2, Любен Дилов- син и много други. Вече е факт и първата книга с текстове.
Какво ще се случи от тук нататък? Гери не знае, пък и не планира. Просто се забавлява и се надява да доставя радост и на повече хора около себе си. А че това е така, доказателство са пълните клубове и пълната пощенска кутия. "Пощенска кутия за приказки" вече пътува и из страната при голям интерес.
В Перник Гери Турийска, Дидо, Ваня Щерева, Людмила Сланева и Кирил Ефремов ще гостуват на 9 април от 19, 00 ч. в рамките на Салона на изкуствата. Събитието е подходящо за хора на всякаква възраст и с всякакви интереси, стига само да обичат да се забавляват, да четат и да слушат.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-24 15:48:17

Певицата ще представи своята книга с пътеписи  и рецепти, ще приготви вкусна храна и ще пее за гостите на Салона на изкуствата в Перник.

Теди Кацарова ще представи своята книга "От двете страни на съвършената храна" на Салона на изкуствата в Перник. Певицата ще разкаже за интересните си пътешествия из екзотични държави, ще приготви на място за гостите вкусни хапки, ще сподели някои от рецептите в книгата и ще попее.
Книгата "От двете страни на съвършената храна" е интригуващ пътепис. Авторката разказва за интересните си пътувания и споделя вкусни рецепти. Със свои рецепти и кулинарни съвети се включва и професионалният готвач Филип Петров. Книгата е илюстрирана с авторски снимки на двамата автори от Индонезия, Виетнам, Катар, Йордания, Скандинавия. Интересно е съчетаването на двата погледа на една певица и един готвач към съответните държави, традиции, кухня.
Ето една от вкусните рецепти, включени в книгата:
Табуле
Продукти за 4 порции:
1/3 чаша булгур (ситно нарязано жито)
2 големи домата, ситно нарязани
1/4 чаша лимонов сок
4 чаши прясно нарязан магданоз листа (две големи връзки)
1 чаена чаша нарязани пресни листа от мента (една връзка)
4 стръка зелен лук, тънко нарязан
1/4 чаша зехтин
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с една чаша гореща вода и се изчаква 30 мин., докато набъбне и омекне. В голяма купа се слагат нарязаните на много ситно домати, магданоз, мента, много на ситно нарязан лук, зехтин и лимон. Посолява се на вкус. Салатата се консумира с лъжица.

Срещата с Теди Кацарова и нейната книга ще се състои в рамките на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата в Перник на 9 април. През целия ден в Двореца на културата ще се проведат поредица от срещи с различни автори. Издателства ще представят свои книги. Със специален щанд ще се представи и библиотеката "Светослав Минков" в Перник. Денят, посветен на литературата, обещава да предложи много атракции, интересни срещи и нова интересна литература за любителите на книгата.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-23 18:52:23

Скъпи приятели на музикалното изкуство,
за няколко години конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти в нашия град се утвърди като привлекателен форум за срещи и благородно съревнование на млади таланти първоначално само от България, а малко по-късно придоби и международен характер с традиционното участие на изпълнители от Сърбия, Македония, Беларус, Португалия...
Всяка пролет Перник амбициозно се готви и очаква своя конкурс като едно забележимо събитие в културния календар на града.
Прекрасно е вълнението и артистичната амбиция на талантливите деца по време на музикалното съревнование, още по-прекрасни са заключителните концерти с наградените участници, декорирани със спечелените отличия.  Конкурсът създава и едно красиво музикално приятелство между участниците в него, техните преподаватели, корепетиторите, организаторите, членовете на журито, публиката, което всички отнасят със себе си и много често финалният въпрос е: „Ще се видим ли на следващата година по същото време в Перник?“
Вярвам, че това е най-голямата наградата за организаторите на конкурса и за нас, членовете на  журито. Най – хубавите мигове за нас, като оценяващи младите музиканти, са били тези, когато наградите не стигат, защото постиженията са високи, равностойни и заслужаващи нашето поощрение. Ние сме наясно, че трябва да оценяваме с максимално високи критерии тези, които са взели решението да стават професионални музиканти, за да помагаме с това  и на тях, и на техните преподаватели в дългия път към музикалното усъвършенстване. Оценяваме и насърчаваме и всички останали млади дарования, които с активното си отношение и умения, са и ще останат верни  приятели на музикалното изкуство от една страна, а от друга  ще създават около себе си атмосфера на толерантност и разбиране към изкуствата въобще. 
Нека отново благодарим на всички преподаватели, които подготвят децата и младежите за конкурсната програма по най-добрия начин. Нека още веднъж благодарим и на всички родители за това, че са активна страна в този дълъг процес на упорито преодоляване на трудности, но който процес пък възнаграждава детето с характер и умения, полезни за него не само в областта на музиката.
Нека кажем и тази година „Добре дошли на талантливите млади музиканти на конкурса за изпълнители на класическа музика в Перник 2014“. И успешно представяне на всички!

Райчо Христов
Председател на журито на конкурса

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-23 18:46:41
‹ First  < 154 155 156 157 158 >  Last ›