Новини

ОбМД в Перник се представя на Салона на изкуствата с хип-хоп формацията Switch, модерните  балети "Авангард" и "Ди Денс" и фолклорен ансамбъл "Чудно оро".

Група Switch е основана на 10 ноември 2012 година в Младежкия дом в Перник. Преподават се всякакви стилове от Hip-Hop културата, като главната цел е да се говори чрез танца. Танцьорите са между 12 и 18 годишна възраст и винаги има място за нови попълнения.

"За нас танците са начин на живот. Начин да разбереш какво е да бъдеш себе си и да изразиш гледната си точка по един нов, различен и красив начин.", споделя ръководителят на формацията Денислав Стойнев и се стреми да бъде не само преподавател, а и приятел, както и да покаже на младежите, че танцът е много повече от физически движения, направени на фона на музика.
Модерен балет „Авангард” е създаден през месец март 2005 година.  С хореографиите и постановките на Добри Добрев колективът има репертоар от 50 танцови постановки в различните си възрастови групи. Завоювал е много престижни награди на конкурси и шампионати в страната и чужбина.

2005 г. е и началото на модерен балет "Ди Денс". Негов ръководител е Диана Крумова. Във формацията се обучават деца на възраст от 8 до 15 години в различни танцови стилове. Младите танцьори са носители на множество награди от национални конкурси. Последното им успешно участие бе само преди няколко дни на "София Денс фест", където спечелиха златни медали в стиловете характерен танц и латино шоу.

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев и хореограф-корепетитор  Карамфил Петров при Общински младежки дом- Перник, е приемник на танцова формация „Български ритми“, създадена през 2001 година. В репертоара на танцовия ансамбъл са представени всички фолклорни области на България. Емблематична за състава е постановката Чудно оро“, която дава и името на ансамбъла. Ансамбъл „Чудно оро“ е носител на призови награди от национални конкурси и е концертирал извън България.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-01 13:57:39

Известни българи позираха пред обектива на фотографката Велислава Каймаканова в образи на емблематични личности от историята, литературата и киното.

Актьорът Христо Мутафачиев се преобрази като Франкенщайн, примата на българската поп музика Лили Иванова стана Марлене Дитрих, а Белослава влезе в образа на Кралица Елизабет. Увековечи ги фотографката Велислава Каймаканова-Ножарова в уникална фотосесия. Проектът е под мотото "Да оставим следи", а целта е с атрактивните фотоси да се съберат средства за благотворителни каузи.  Проекта подкрепиха общо 60 популярни артисти, музиканти и тв водещи, сред които  Елена Петрова, която стана принцеса Амидала, Йосиф Сърчаджиев като Салвадор Дали, Витомир Саръиванов в образа на Фродо, Владимир Пенев като Кръстникът, а Захари Бахаров като Форест Гъмп. Третата поред изложба от проекта в момента е подредена на Моста на влюбените в София. Фотосите ще бъдат представени по време на Салона на изкуствата в Перник на 10 април пред Двореца на културата. На откриването на изложбата в 15, 00 ч. ще присъства авторката на фотосите, както и някои от популярните лица, застанали пред нейния обектив.

За преобразяването на популярните лица, които се снимат в подкрепа на каузата, се грижи цял екип от професионалисти, които постигат удивителна прилика с емблематични личности от историята, литературата и киното. В предишните години пред обектива на Велислава Каймаканова-Ножарова са позирали още Андрей Арнаудов, Асен Блатечки, Башар Рахал, Георги Мамалев,  Деян Донков, Джоко Росич, Диляна Попова, Дони, Елена Петрова, Захари Бахаров, Ива Екимова, Иван Христов, Йосиф Сърчаджиев, Калин Вельов, Калин Врачански, Калин Сърменов, Кирил Ефремов, Кубрат Пулев, Лили Иванова, Луиза Григорова, Любо Нейков, Люси Дяковска, Мария Силвестър, Мариус Куркински, Мария Илиева, Мариан Вълев, Ники Илиев, Ники Михайлов, Никол Станкулова, Нина Николина, Орлин Павлов, Поли Генова, Радина Кърджилова, Рут Колева, Сантра, Стефания Колева, Стефан Щерев, Теди Велинова, Теодора Духовникова, Христо Стоичков, Цветана Манева, Цвети Пиронкова и др.

Чрез проекта "Да оставим следи" сдружение "Кауза" вече няколко години набира средства за подпомагане на здравни заведения в страната. Патрон на инициативата е актьорът Христо Мутафчиев.

Тук можете да видите снимки от предишни изложби през 2012 и 2013 г.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 14:30:11

Балетно студио "Макове" към Националния дворец на децата в София радва любителите на танцовото изкуство вече 68 години. На сцената ще се изявят и възпитаници на Клуб по спортни танци "Стил".

Балетно студио "Макове" към Националния дворец на децата в София ще представи най-новата си продукция на Пролетния салон на изкуствата в Перник. Възпитаничките на хореографа Евелина Петева ще се изявят на открита сцена пред Двореца на културата в Перник заедно с още около 20 танцови формации от Перник, София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Танцовият маратон ще започне малко след 15, 00 ч. на 8.04. и ще продължи до вечерта.

Балетно студио "Макове" е наследник на  детския балетен състав, създаден през 1946 г. към хор „Бодра смяна”. С отговорната задача на основателки и първи ръководители на балетния състав се заемат Руска Колева, Маргарита Дикова, Цветана Касабова. По-късно към тях се присъединява Иван Дойчинов, дълго време корепетитор е Валентина Зегова. Днес хореограф е Евелина Петева, корепетитор - Мариана Георгиева.

Балетно студио „Макове” е един от представителните художествени колективи на Националния дворец на децата. То се утвърди като лаборатория за приобщаване на малките към света на балетното изкуство. Репертоарът на балетно студио „Макове” е изключително разнообразен и богат. Той включва класически и съвременни танци, характерни танци, танци с детска тематика и съдържание и танци на народите по света. Чистотата на изпълнението, неговата непосредственост, високото художествено майсторство и ярките актьорски постижения на малките изпълнители неведнъж са очаровали зрителите и са предизвиквали тяхното признание.

Много пъти възпитаниците на балетното студио са прекосявали границите на страната, за да представят вълнуващото си изкуство и да печелят повече приятели на България – Румъния, Германия, бивша Югославия, Русия, Полша, Канада, Гърция и др.

Националният Дворец на децата ще се представи и с клуб по спортни танци "Стил". Формацията е създадена през 1989 година. Сложните и наситени латиноамерикански и стандартни формейшън програми оформят неговия уникален облик. Досега клубът е създал и изпълнил десет самостоятелни концерта, заснети и излъчени по национални телевизии, участвал е в над 1500 различни шоу програми. Многобройни са наградите му от фестивали, конкурси и състезания в България, Австрия, Турция, Хърватия, Украйна, Италия, Гърция.

Създател, ръководител, хореограф, постановчик и педагог на клуба е Анелия Серафимова-Тодорова. Тя е дипломиран хореограф на спортни танци, член на хореографското дружество в София, член на Българската професионална танцова асоциация, член на Световния Танцов Съвет и международен съдия.

"Моята цел е да помогна в изграждането на личността на всяко едно дете, да го накарам да повярва в себе си, да изяви своята уникалност и индивидуалност. Стремя се чрез разкриването на един различен свят на музика и танц, с вълшебното пътешествие през характерните ритми на различните народи да създавам грациозни дами от момичетата и изискани кавалери от момчетата. Докосвайки се до темперамента и ритъма на танците на народите да отворят сърцата си за един различен свят.", споделя Анелия Серафимова-Тодорова.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 14:25:42

Богат щанд с краеведска литература и художествени творби на автори от Перник ще покаже на Панаира на книгата Регионалната библиотека "Светослав Минков".

Перник в книги ще представи на Салона на изкуствата Регионалната библиотека "Светослав Минков" в града. На Панаира на книгата на 9 април библиотеката ще подреди богат щанд с краеведска литература и художествени творби на поети и писатели, родени в този край. Библиотеката съхранява всички книги, издадени за Перник, както и всички томове на пернишки писатели. Те са на разположение в краеведския отдел на библиотеката. Тук са и теченията на цялата регионална преса.

Специално за гостите на Панаира на книгата библиотеката ще извади от хранилищата си ценни краеведски издания за Пернишко, писани през годините. На щанда ще бъдат изложени изследвания на етнолози, фолклористи, историци и краеведи. Сред тях са книгата "Шетба из Пернишко" на Симеон Мильов и Росен Иванов, която съдържа информация за обекти на територията на областта, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предания и легенди, "Трънският край", албумът "Перник- градът на Кракра", както и книгата за деца "Здравей, Перник" на Славчо Чанев.  За почитателите на хумора е книгата "Винкел с пуканки", събрала безбройните вицове за Перник.

Гостите на Панаира на книгата ще могат да видят и художествена литература на автори от Перник, сред които Антологиятата на пернишките поети, "Пернишки разкази" на Здравка Евтимова. На щанда ще бъдат и четирилогията "Трите живота на Кракра" на акад. Антон Дончев, книги на Цанко Живков, Нонка Кръстева. Дамян Бегунов, Методи Бежански, Румен Ваташки, Росица Ангелова  и др.

Ще бъдат изложени и множество архивни издания, свидетелстващи за историята на пернишкия край.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 11:42:44
‹ First  < 153 154 155 156 157 >  Last ›