Новини

Ансамбъл "Граовска младост" бе гост в мащабен фестивал в Есхи Шехир.
Танцьори от АНПТ "Граовска младост" в Двореца на културата в Перник представиха България на международен форум в гр. Есхи Шехир, Турция. Събитието събра 42 фолклорни формации от няколко континента в града, който е обявен за столица на туркоезичните народи. Като специални гости участваха ансамбли от България, Румъния, Словения и Македония.
Пъстрият фестивал бе посветен на идването на пролетта и изпълни града и околностите му с много настроение, багри, музика и танци в продължение на пет дни. Фестивалът нямаше конкурсен характер. Всяка от формациите се представи със своя програма и се включи в общо дефиле, което премина през оживените улици на града.
Българският ансамбъл "Граовска младост" с хореограф Тодор Тодоров бе посрещнат от публиката въодушевено, а буйните граовски ритми накараха стотици зрители да аплодират дълго и възторжено изпълненията на танцьорите.
По време на престоя в Турция водещи хореографи от Казахстан работиха усилено с танцьори от различни държави, а резултатът бе впечатляващ танцов спектакъл, който бе представен на финалния концерт. В общата композиция се включиха и танцьорите от "Граовска младост". Заедно с участниците от няколко формации те се справиха блестящо и обраха овациите на публиката.

Виж снимки от представянето тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-26 22:14:01

Хореографията е по емблематичната българска народна песен, станала популярна в изпълнение на Стефка Съботинова.

Танцова интерпретация на емблематичната българска народна песен "Притури се планината", станала популярна в изпълнение на голямата ни певица Стефка Съботинова, ще представи на сцената на Салона на изкуствата в Перник формация "Астра" от Благоевград. Магнетичната песен вдъхновила художествения ръководител на формацията Галя Златкова, която е разработила уникална хореография. Пред публиката в първия ден на Салона на изкуствата на 8 април момичетата ще изпълнят и музикално-танцовата постановка "Таборът" по музика на ансамбъл "Русска рома". Постановката е на гост хореограф Маргарита Братоева.
Формацията за характерни и съвременни танци "АСТРА" е един от най-дългогодишните състави на Младежки дом – Благоевград, който с право може да се гордее със своята 28-годишна история. Основана е през 1986 година от  Галя Златкова, която е художествен ръководител  и  до днес. От 2004 година „АСТРА“ е член на Българската Танцова Организация /БТО/, а от 2006 година е член и на Българската Спортна Танцова Федерация /БСТФ/. Формацията ежегодно участва в  танцови шампионати и конкурси в страната и чужбина. Носител е на много престижни и призови  национални и международни награди.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-25 22:45:23

Главната редакторка на списание "Elle" и собственик на модната марка "KNAPP" Антония Йорданова, модният фотограф Момчил Христов, снимал всички известни лица и един от най-търсените гримьори Слав ще дават модни съвети за пролет-лято 2014 и ще преобразят избрани от тях участнички в конкурс.

Водещи стилисти, фотографи и дизайнери идват на Салона на изкуствата в Перник. На 10 април в деня, посветен на осмото изкуство- модата, перничани ще се срещнат с главната редакторка на списание "Elle" и собственик на модната марка "KNAPP" Антония Йорданова, модния фотограф Момчил Христов, снимал всички известни лица и един от най-търсените гримьори Слав. На всички дами, изкушени от капризната дама Мода, те ще дават консултации за това как трябва да изглеждаме през идващия пролетно-летен сезон, за да бъдем актуални, как да поддържаме външния си вид блестящ във всяка възраст и как да съобразяваме модните тенденции в облеклото, прическата и грима със собствената си индивидуалност. Сред всички дами, които вече изпращат свои снимки във Фейсбук и гостите на събитието те ще изберат няколко, които ще преобразят до неузнаваемост с професионален грим и прическа, най-подходящи за тях и с дизайнерски облекла на марката Boté fashion. Така преобразени, дамите ще получат професионални снимки от фотографа на звездите и ще дефилират като истински манекенки на вечерното ревю. Всички, които желаят да се включат в конкурса, могат да изпращат свои снимки на страницата на Салон на изкуствата във Фейсбук.

Антония Йорданова е моден редактор на списание "ELLE" България. Била е сценарист на лайфстайл предаване по Българската национална телевизия, стилист в два последователни сезона на "Music Idol" България, както и на множество музикални видеоклипове. Участието в създаването на "KNAPP" е естествено продължение на професионалния й път.
Момчил Христов е един от най-изявените ни модни фотографи и от 11 г. прави вълшебни фотосесии за водещи издания: ELLE, Harper’s Bazaar, COSMOPOLITAN, „Максимум“, JOY, „Жената днес“ и много други списания.

Слав е един от най-известните и търсени гримьори в България.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-25 22:43:25

На пазара вече е том първи от поредицата- "Лица и събития от моето време". Той  ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

Пълното творчество на Симеон Радев излиза в уникално издание на издателство "Захарий Стоянов" и Фондация ВМРО. Поредицата ще излезе в седем тома, които ще съберат спомените на именития български публицист, дипломат, общественик,  чието перо създаде шедьоври на българската книжнина. На пазара вече е първият том, озаглавен "Лица и събития от моето време". Сборникът съдържа издаваните преди 50 години "Ранни спомени" на писателя, последния му разговор с Екзарх Йосиф в Цариград, мемоарите му от пристигането му в София и срещите му в македонските кръгове, студентските му години в Женева и впечатленията и оценките за  управлението на българските правителства от  1899 до 1901 г. Текстовете са подготвени от Красимир Каракачанов и Цочо Билярски. Основна тема в тях е българският национален въпрос.
Периодът, който обхващат спомените, започва от най-младите години на публициста и продължава до 1901 г. През това време той е ученик в Македония и Цариград и студент в Женева. Израстването на бележития историк, публицист, вестникар и дипломат става на фона на разгърналите се събития в поробена Македония, в свободното Българско княжество, сред нашата студентска колония в Женева и на случващото се  по света, като изключително интересни са неговите запознанства и трайни връзки с едни от най-известните чуждестранни държавници, политици и учени, както и впечатленията му от аферата „Драйфус”.
В първия том от спомените на Симеон Радев  много от читателите за първи път ще се срещнат с пълнокръвните образи  на българските политици и държавници след падането на правителството на д-р Константин Стоилов и набързо сменящите се кабинети на Димитър Греков, Тодор Иванчов, ген. Рачо Петров, Петко Каравелов и д-р Стоян Данев. Симеон Радев вдъхва живот и на портретите на едни от най-значителните имена в обществото, сред които са българският екзарх Йосиф І, Петко Каравелов, д-р Васил Радославов, Григор Начович, Георги Кирков, Димитър Петков, д-р Никола Генадиев, Димитър Ризов, Александър Людсканов, Янко Сакъзов,  д-р Александър Радев, д-р Георги Стрезов, генералите Рачо Петров, Михаил Сарафов, Стефан Паприков и др.
Уникалното мемоарно издание на спомените на Симеон Радев ще обхваща седем огромни тома, като хронологически то ще достигне до „попрището жизнено в средата” в живота на този бележит българин – т.е. до септември 1918 г., когато страната ни излиза от Първата световна война. Симеон Радев разказва за участието си в борбите за национално освобождение и обединение и за утвърждаването си в българската дипломация, където ще остане повече от три десетилетия, ще представя и ще защитава страната ни пред света. Освен създател и редактор на редица вестници, които оставят следа в родната журналистика, той се изявява в този период и като автор на едни от най-великите български книги – „Строители на съвременна България” и „Македония и Българското възраждане”.
Първият том от поредицата ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на Пролетния Салон на изкуствата в Перник.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-24 16:01:25
‹ First  < 153 154 155 156 157 >  Last ›