Новини

Едно от момичетата ще изтегли името на късметлийката на специална церемония в Двореца на културата.

Абитуриентка от Перник ще получи подарък за бала си- дизайнерски тоалет. Момичето ще бъде избрано сред повече от 20 кандидатки, които се включиха в конкурс по идея на организаторите на предстоящия Пролетен салон на изкуствата. В третия ден от събитието 10 април, който е посветен на осмото изкуство- модата, младата дизайнерка Виктория Огнянова ще изработи тоалета в ателие на открито пред Двореца на културата. В новия си тоалет красивата абитуриентка ще дефилира на модния подиум във вечерното шоу заедно с професионални манекенки.

На церемонията в понеделник, на която ще бъде изтеглено името на щастливката, са поканени да присъстват всички момичета, заявили желанието си да участват в конкурса, както и всички, които проявяват интерес към Салона на изкуствата и модните предизвикателства. Пред гостите Виктория ще представи свои модели.

Виктория Огнянова е завършила специалност Моден дизайн миналата година в Националната художествена академия в класа на доц. Мариела Гемишева. Тя спечели първо място в конкурса Triumph Inspiration Award 2012. Носител е и на множество други награди. Миналата година представи първата си авторска колекция CROSS WORDS, която бе вдъхновена от хай технологиите и футуризма. Тази пролет ще представи най-новата си колекция, вдъхновена от мистичната красота на Азия.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-03 10:52:32

На деветото издание на конкурса ще се съберат изпълнители от цяла България, от Македония и Германия.

130 млади музиканти подадоха заявки за участие в деветото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Срокът за подаване на заявките изтече, но организаторите очакват още документи, изпратени по пощата в последния момент.

От 25 до 27 април в Двореца на културата в града ще си дадат среща деца и младежи на възраст от 8 до 19 годишна възраст, които ще демонстрират уменията си, разделени в 4 възрастови групи, пред професионално жури с председател Райчо Христов- диригент на КО "Орфей" и преподавател в Музикалната академия "Панчо Владигеров". Поради големия брой желаещи да участват в тазгодишното издание на конкурса състезателната програма ще тече едновременно в две зали пред два журиращи състава. Заявки за участие са подали възпитаници на НМУ "Л. Пипков" в София, НУМТИ "Д. Петков" в Пловдив, участници от Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, както и възпитаници на ОШИ към ОК "Дворец на културата" в Перник. Гостите от чужбина тази година ще бъдат от Македония и Германия. Сред участниците има пианисти, китаристи, изпълнители на флейта, саксофон, цигулка, виола, певци. Ще се включат освен това клавирни дуа, 2 ансамбъла с ударни инструменти, както и квартет саксофони.

Освен традиционните грамоти и медали, които получават отличилите се в конкурса всяка година, този път организаторите са предвидили специална премия за особено ярко дарование. Наградата е парична и е в размер на 1 000 лв. Това ще бъде сериозен стимул за младите изпълнители, чието обучение струва на тях и техните семейства много и ще им даде възможност да направят нови вложения в музикалното си образование, коментира председателят на журито Райчо Христов.

Успоредно с конкурса за изпълнители тази година за осми път ще се проведе и конкурс за детска рисунка. Творбите все още продължават да пристигат от цялата страна и от чужбина. Ще ги оценява жури с председател  проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ „Кл. Охридски“. Членове на журито са Ерика Николова – преподавател в НУИИ в София и художникът Ангел Атанасов. Наградените творби ще бъдат подредени в изложба.

Конкурсите се организират от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник и са под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-01 22:12:18

Съставителите предлагат „Задочните репортажи за България“ на Георги Марков и сатирата на Радой Ралин да влязат в учебниците по литература.

Произведения на забранявани по времето на тоталитарния режим у нас писатели бяха издадени в обща христоматия. В тома са включени твори на убитите Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници  Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов. Идеята на съставителите е христоматията да бъде включена в учебната програма за 12 клас в българските училища. Българската младеж има право да знае истината за националната ни история и литература и да чете „Задочни репортажи за България” на Георги Марков, „Записки за българските страдания” на Петко Огойски, „Ботуш Каишев” на Димитър Инкьов, „Ситни  дребни като камилчета” на Трифон Кунев, стиховете на Йосиф Петров, Георги Заркин, Мехмед Карахюсеинов, Стефан Стамов, сатирите на Радой Ралин и творбите на другите блестящи писатели и поети, които останаха честни пред съвестта и народа си, смятат съставителите на христоматията.

Съставител на христоматията е Ангел Николов. Книгата се издава с финансовото съдействие на Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”. Тя бе подкрепена от литератори и общественици.

Христоматията можете да бъде изтеглена от тук.

За заявки за безплатни хартиени копия: 0889 032 954, 0878 201 863.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-01 22:04:35

ОбМД в Перник се представя на Салона на изкуствата с хип-хоп формацията Switch, модерните  балети "Авангард" и "Ди Денс" и фолклорен ансамбъл "Чудно оро".

Група Switch е основана на 10 ноември 2012 година в Младежкия дом в Перник. Преподават се всякакви стилове от Hip-Hop културата, като главната цел е да се говори чрез танца. Танцьорите са между 12 и 18 годишна възраст и винаги има място за нови попълнения.

"За нас танците са начин на живот. Начин да разбереш какво е да бъдеш себе си и да изразиш гледната си точка по един нов, различен и красив начин.", споделя ръководителят на формацията Денислав Стойнев и се стреми да бъде не само преподавател, а и приятел, както и да покаже на младежите, че танцът е много повече от физически движения, направени на фона на музика.
Модерен балет „Авангард” е създаден през месец март 2005 година.  С хореографиите и постановките на Добри Добрев колективът има репертоар от 50 танцови постановки в различните си възрастови групи. Завоювал е много престижни награди на конкурси и шампионати в страната и чужбина.

2005 г. е и началото на модерен балет "Ди Денс". Негов ръководител е Диана Крумова. Във формацията се обучават деца на възраст от 8 до 15 години в различни танцови стилове. Младите танцьори са носители на множество награди от национални конкурси. Последното им успешно участие бе само преди няколко дни на "София Денс фест", където спечелиха златни медали в стиловете характерен танц и латино шоу.

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев и хореограф-корепетитор  Карамфил Петров при Общински младежки дом- Перник, е приемник на танцова формация „Български ритми“, създадена през 2001 година. В репертоара на танцовия ансамбъл са представени всички фолклорни области на България. Емблематична за състава е постановката Чудно оро“, която дава и името на ансамбъла. Ансамбъл „Чудно оро“ е носител на призови награди от национални конкурси и е концертирал извън България.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-01 13:57:39
‹ First  < 152 153 154 155 156 >  Last ›