Програма за месеца

22
22 септември 2023 11:00 часа

Новини

Богат щанд с краеведска литература и художествени творби на автори от Перник ще покаже на Панаира на книгата Регионалната библиотека "Светослав Минков".

Перник в книги ще представи на Салона на изкуствата Регионалната библиотека "Светослав Минков" в града. На Панаира на книгата на 9 април библиотеката ще подреди богат щанд с краеведска литература и художествени творби на поети и писатели, родени в този край. Библиотеката съхранява всички книги, издадени за Перник, както и всички томове на пернишки писатели. Те са на разположение в краеведския отдел на библиотеката. Тук са и теченията на цялата регионална преса.

Специално за гостите на Панаира на книгата библиотеката ще извади от хранилищата си ценни краеведски издания за Пернишко, писани през годините. На щанда ще бъдат изложени изследвания на етнолози, фолклористи, историци и краеведи. Сред тях са книгата "Шетба из Пернишко" на Симеон Мильов и Росен Иванов, която съдържа информация за обекти на територията на областта, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предания и легенди, "Трънският край", албумът "Перник- градът на Кракра", както и книгата за деца "Здравей, Перник" на Славчо Чанев.  За почитателите на хумора е книгата "Винкел с пуканки", събрала безбройните вицове за Перник.

Гостите на Панаира на книгата ще могат да видят и художествена литература на автори от Перник, сред които Антологиятата на пернишките поети, "Пернишки разкази" на Здравка Евтимова. На щанда ще бъдат и четирилогията "Трите живота на Кракра" на акад. Антон Дончев, книги на Цанко Живков, Нонка Кръстева. Дамян Бегунов, Методи Бежански, Румен Ваташки, Росица Ангелова  и др.

Ще бъдат изложени и множество архивни издания, свидетелстващи за историята на пернишкия край.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 11:42:44

1 ДЕН - 08.04.2014 Г. - ТАНЦИ
ПРЕД ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА - ОТКРИТИ СЦЕНИ

15.45 ч. Детски фолклорен танцов ансамбъл „Чудно оро“- ОбМД
15.55 ч. Модерен балет „Ди денс“
16.00 ч. Национален дворец на децата- София
               Клуб по спортни танци „Стил“
               Танцово студио „Макове“
16.15 ч. Модерен балет „Ди денс“
16.20 ч. „Майсторите на танца“
16.40 ч. Детски фолклорен ансамбъл „Граовче“- ОДК
17.15 ч.  ‘’Funky beat’’- Дупница
17.30 ч. Танцово студио „Дебют“-  Кюстендил
17.45 ч. Танцова формация „Астра“- Благоевград
18.00 ч.  „Salsa la Tormenta“
18.15 ч. Танцова школа „Хоро“- Перник и Фолклорна формация „Етнофолк“- Радомир 
18.30 ч. “Da Clique”- РМД Мошино
18.40 ч. Фолклорен ансамбъл „Граово“- РМД Мошино
19.00 ч. Група „Switch”- ОбМД
19.15 ч. Танцово студио „Авангард“- ОбМД
19.30 ч. АНПТ „Граовска младост“- ОКДК
20.00 ч. Балетно студио „Вая“ и Клуб по спортни танци- ОДК
20.15 ч. Пролетен салон на изкуствата- 2014- официално откриване
20.20 ч. Ансамбъл „Чинари“

2 ДЕН - 09.04.2014 Г.- ЛИТЕРАТУРА
ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА - 1 ФОАЙЕ

10.00 ч. Начало на Базар на книгата- със свои щандове участват издателство "Захарий Стоянов", издателство "Литературен форум", независими автори, обединени от Асоциация за българско изкуство по света, РБ "Светослав Минков"- Перник и др. 
10.00 ч. Четене на приказки за възпитаници на детските градини
11.00 ч. Поетичен спектакъл "Не се гаси туй, що не гасне" по стихове на Иван Вазов- представя актьорска школа към Благоевградски Младежки театър 
13.00 ч. Среща с Любен Дилов- син
14.30 ч. Среща с Марин Георгиев и Кирил Кадийски 
15.00 ч. Среща с пернишки автори
16.30 ч. Среща с независими автори, представени от Асоциация за българско изкуство по света
17.30 ч. Среща с Теди Кацарова и представяне на книгата й "От двете страни на съвършената храна"
19.00 ч. "Пощенска кутия за приказки"- водещ Гери Турийска, с участието на Ваня Щерева, Людмила Сланева, Кирил Ефремов, Дидо от Д2

3 ДЕН - 10.04.2014 Г.- МОДА
ПРЕД ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА

10.00 ч. Откриване на творческите ателиета- дизайн, изработване на тоалет на абитуриентка, ушиване на бански костюм, рисуван текстил, изработване на аксесоари
12.00 ч. Откриване на фото студио и лансиране на пролетни тенденции за жената в различни възрастови групи- модни експерти преобразяват перничанки
15.00 ч. Откриване на фото изложба "Да оставим следи" на Владислава Каймаканова
19.00 ч. Пролетни дефилета на български дизайнери и модни къщи

На 07.04.2014 г. от 11.00 ч. в Двореца на културата- II фоайе ще бъде изтеглено името на абитуриентката, чийто тоалет ще бъде изработен в ателиетата по време на Салона на изкуствата на 10.04.2014 г. Поканени са да присъстват всички абитуриенти, които са изпратили свои снимки във Фейсбук или са били снимани от нашия фотограф. Всички желаещи могат да продължават да изпращат свои снимки на страницата на Салон на изкуствата във Фейсбук

Повече информация за Пролетния салон на изкуствата във Фейсбук и в сайта на ОК "Дворец на културата".

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-27 20:44:32

Изпълнителите от ансамбъл "Граовска младост" спечелиха 6 златни и 1 сребърен медал. Отличия получиха и тяхната ръководителка Силвия Симеонова и народният оркестър към ансамбъла.
Ансамбъл "Граовска младост" към ОК "Дворец на културата" в Перник спечели цял куп отличия на престижния музикален конкурс "Орфеево изворче" в Стара Загора. Талантливите деца впечатлиха взискателното жури, което им присъди общо 6 златни и 1 сребърен медал. Златото в своите категории грабнаха Виктория Миткова, Виктория Оприкова, Мария-Магдалена Христова, Мойсей Георгиев и Беатрис Иванова. Златна лира получи и вокалната формация. Журито отличи и ръководителката на формацията Силвия Симеонова, както и оркестър "Граовска младост" за техния съпровод.
Участниците изказаха своята благодарност на ОК "Дворец на културата" за съдействието.
Фестивалът "Орфеево изворче" събра в Стара Загора над 2 500 изпълнители на възраст от 4 до над 25 години от цяла България.  Разделени в 6 възрастови групи те се изявяваха на шест сцени в града. Жури от професионални певци оценяваше участниците.

Снимки от събитието може да видите тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-27 20:41:25

Със златна игла бяха отличени Антония Йорданова в категория „Най-добър млад дизайнер“ и Станислав Атанасов-Слав във възобновената категория „Моден гримьор”. Антония Петрова дефилира с булчинска рокля на София Борисова. 

Двама участници в предстоящия Пролетен салон на изкуствата в Перник получиха приза Златна игла. Най-престижните награди за мода бяха връчени на стилна церемония от професор Любомир Стойков- един от основателите на Академията за мода, както и миналогодишните носители на приза в съответните категории- София Борисова, Костадин Кръстев-Коко, Кирил Чалъков. С приза Златна игла в категория „Най-добър млад дизайнер“ бе отличена Антония Йорданова. Станислав Атанасов-Слав получи наградата във възобновената категория „Моден гримьор”. Двамата ще участват в Пролетния салон на изкуствата в Перник на 10 април със свои съвети за актуалните тенденции през пролетно-летния сезон. Те ще преобразят няколко дами от Перник в нова уникална визия с професионален грим и с дизайнерски облекла от най-новата колекция на Антония Йорданова. Новият перфектен външен вид на дамите ще бъде увековечен от фотографа Момчил Христов, снимал всички известни лица.

Носителките на голямата награда на конкурса тази година са дизайнерката Евгения Живкова и модна къща „Агресия” с генерален мениджър Мая Антова-Асенова. Високото отличие получи още фотографът Васил Германов в категорията „Моден фотограф”.
С ревю наградените дизайнери показаха пред публиката в залата модели от последните си колекции, а спектакъла откри миналогодишната носителка на две „Златни игли” в категориите „Дизайнер на годината” и „Модна къща на годината” София Борисова. С булчинска рокля на София Борисова дефилира Антония Петрова. Своя колекции показа и друга носителка на голямата награда – Жана Жекова.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-27 20:35:42
‹ First  < 150 151 152 153 154 >  Last ›