Новини

Най-младият пернишки квартал отбеляза своя традиционен празник в деня на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий.

Танцьорите от АНПТ "Граовска младост" от Двореца на културата в Перник разиграха жителите на квартал Тева. Най-младият пернишки квартал отбеляза традиционния си празник в деня, в който православната църква почита паметта на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий. Сърцатите танцьори представиха пред многобройните жители и гости на Тева близо едночасова програма и си заслужиха бурни аплодисменти. На сцената се изявиха и талантливите певици от ансамбъла.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-12 17:28:38

Певецът ще изпълни в съпровод на музикантите от КО "Орфей" с диригент Райчо Христов увертюри от популярни опери, италиански канцонети, бравурни испански пиеси, както и една от песните си визитки "Светът е за двама".

Един от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена Орлин Горанов ще гостува в Перник със специален концерт. Изпълнителят ще бъде солист на КО "Орфей". Концертът ще поднесе на любителите на музиката от различни жанрове истински шедьоври от няколко епохи и стилове. Началото ще бъде строго класическо с песни от Цезар Франк и Франц Шуберт в изпълнение на младите таланти от хор "Родна песен" към ОДК Перник. Орлин Горанов, чийто глас е подходящ за изпълнение както на класически репертоар, така и на поп музика, ще представи пред почитателите си увертюра от операта "Севилският бръснар", италиански канцонети, бравурна испанска пиеса, евъргрийни, како и една от песните визитни картички в своя репертоар - "Светът е за двама". Оркестърът ще допълни музикалната мозайка с изпълнения на произведения от Щраус и Шостакович.

Пъстрият концерт ще събере публика на 13 май от 18 часа в Малкия салон в Двореца на културата.  Диригент ще бъде Райчо Христов.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-08 22:41:08

Празникът на квартала ще събере по традиция жители и гости в неделя, 11 май от 17 часа.

Традиционен събор готвят жителите на кв. Тева. Народното веселие ще бъде на 11 май, в неделя. Тогава православната църква отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий. Името на Св. Константин Кирил Философ носи училището в квартала. Талантливите възпитаници на школото ще зарадват своите родители с изпълнения на народни песни и хип-хоп. Приказни герои ще забавляват малчуганите. В програмата ще се включат и най-малките жители на квартала- възпитаниците на детската градина "Вела Пеева". Едночасов блок с песни и танци, които ще създадат празнично настроение за участниците във веселието, ще представи АНПТ "Граовска младост" от ОК "Дворец на културата".

Празникът на Тева бе отбелязан за първи път през 2012 г. по идея на жители на комплекса. На територията на квартала живеят близо 8 000 души, сред които много семейства с малки деца. Тук бяха открити най-новото училище и детска градина в Перник.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-08 22:39:56

Тази година в традиционния международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти ще вземат участие 130 таланти от музикални училища и школи в няколко български града, както и от Германия и Македония.

Млади музиканти от цяла България и от две европейски държави се събират утре в Двореца на културата в Перник за деветото издание на традиционния Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. От 25 до 27 април в града ще си дадат среща деца и младежи на възраст от 8 до 19 годишна възраст, които ще демонстрират таланта и уменията си, разделени в 4 възрастови групи, пред професионално жури с председател Райчо Христов- диригент на КО „Орфей“ и преподавател в Музикалната академия „Панчо Владигеров“. Поради големия брой желаещи да участват в тазгодишното издание на конкурса състезателната програма ще тече едновременно в две зали пред два журиращи състава. Заявки за участие са подали възпитаници на НМУ „Л. Пипков“ в София, НУМТИ „Д. Петков“ в Пловдив, участници от Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, както и възпитаници на ОШИ към ОК „Дворец на културата“ в Перник. Гостите от чужбина тази година ще бъдат от Македония и Германия. Сред участниците има пианисти, китаристи, изпълнители на флейта, саксофон, цигулка, виола, певци. Ще се включат освен това клавирни дуа, 2 ансамбъла с ударни инструменти, както и квартет саксофони.

Освен традиционните грамоти и медали, които получават отличилите се в конкурса всяка година, този път организаторите са предвидили специална премия за особено ярко дарование. Наградата е парична и е в размер на 1 000 лв. Това ще бъде сериозен стимул за младите изпълнители, чието обучение струва на тях и техните семейства много и ще им даде възможност да направят нови вложения в музикалното си образование, коментира председателят на журито Райчо Христов.

Жури от художници и педагози вече определи наградените в традиционния конкурс за рисунка, който тази година се проведе за осми път. Наградените творби ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие в 16, 30 ч. в петък. От 18, 00 ч. е тържественият концерт за откриването на музикалния конкурс.

Конкурсите се организират от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник и са под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-24 18:06:43
‹ First  < 148 149 150 151 152 >  Last ›