Новини

Председател на журито е проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ "Св. Кл. Охридски" в София. Наградените рисунки ще бъдат подредени в изложба.

Мария Любомирова - 5 год. - Златен медал

Мария Любомирова - 5 год. - Златен медал

Жури определи най-добрите рисунки от Международния конкурс за детска рисунка в Перник. Конкурсът се провежда за осми път и се организира от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева. Включиха се десетки деца и младежи на възраст от 5 до 19 години от училища по изкуствата, школи и кръжоци в цялата страна. Сред наградените са деца от Търговище, Добрич, Перник, Сливен, Свищов, Велико Търново, София и др. Председател на журито, което оценяваше рисунките, е проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ "Св. Кл. Охридски" в София. Членове са Ерика Николова- преподавател в НУИИ в  София и художникът Ангел Атанасов.

Бояна Павлинова - 11 год. - Златен медал

Бояна Павлинова - 11 год. - Златен медал

Наградените рисунки ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие на 25 април в Перник. Същия ден започва и Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, в който тази година ще се включат 130 деца от цяла България, както и гости от Македония и Германия. Наградният фонд е 1 000 лева. Наградата ще бъде присъдена от професионално жури с председател диригента на КО "Орфей" и преподавател в Музикалната академия "Панчо Владигеров" маестро Райчо Христов за особено ярко дарование.

Мария Дамянова - 12 год. - Златен медал

Мария Дамянова - 12 год. - Златен медал

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-14 08:08:24

Камерен смесен хор "Иван Топалов" набира хористи- сопрани, алти, тенори, баси.

Диригент на хора - Антоанета Георгиева.

Репетициите се провеждат във вторник и четвъртък от 17.30 ч. в Зала №1 в Двореца на културата в Перник. 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-14 07:55:46

Актрисата за първи път се подписа с новата си фамилия Йоана Буковска-Давидова в рубриката "Автограф за Перник".

Йоана Буковска си смени фамилията. Популярната актриса за първи път се подписа с новата си фамилия Буковска-Давидова в традиционната рубрика "Автограф за Перник" в Двореца на културата. За спомен на любимата си публика тя написа: "След време на изпитание идват моментите на благодат и благоденствие. Перник премина успешно своя изпит със земетресението през 2013 г. Бъдете готови да осъществите най-дръзките си мечти, защото те са на път да ви споходят. Бъдете здрави, мечтайте и дерзайте. С цялата ми обич и дълбок поклон на щедрата и всеотдайна пернишка публика."

Пред почитателите си в Двореца на културата Йоана разказа как образът на Стела в тв сериала "Дунав мост" в началото й се струвал твърде далечен, докато по стечение на обстоятелствата не се наложило именно тя да изиграе тази героиня. За нея в началото режисьорът Иван Андонов бил предвидил стиптийзьорка, която обаче въобще не се справила. Впоследствие именно тази роля стана за Йоана трамплин към голямата сцена и й донесе награда "Златна ракла" за най-добра актриса. Йоана смята, че през годините е имала щастието да работи с най-големите български режисьори. "Театърът е лабораторията, в която актьорът се развива, а киното дава възможност да видиш вселената на една героиня в нейното око." каза Буковска.

Водещият Божидар Попчев, който е завършил НАТФИЗ в един клас с Йоана разказа как, когато я видял за първи път пред академията тя му заприличала на ангел. Тогава той се приближил до нея и първите думи, които й казал, били: "Извинете, ще се ожените ли за мен?" До днес двамата артисти са добри приятели. На сцената те са се срещали в пиесата "Главанаци" в ДТ "Боян Дановски" в Перник. Пред публиката в популярната рубрика "Автограф за Перник" двамата в дует рецитираха стихотворение на Вапцаров, откъс от спектакъл, в който участват.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-13 18:41:21

Абитуриентка получи нов тоалет за бала, дело на дизайнерката Виктория Огнянова.

Бляскаво модно шоу закри Пролетния салон на изкуствата в Перник. Манекенки от модна агенция "Ивет Фешън" дефилираха в бански костюми, в ежедневни облекла на KENSOL и в официални вечерни тоалети. Пролетна феерия от ефирни материи, пъстри багри и слънчево настроение изпълни фоайето на Двореца на културата, което бе изцяло преобразено специално за събитието. Черешката на тортата бе представянето на абитуриентския тоалет, с който Диана Димитрова ще отпразнува своя бал. Тя се появи с дълга черна рокля  с гол гръб с ефектна горна част, декорирана с дантела, ръчно бродирана с мъниста. Момичето сподели, че точно така си се представяло на бала и малко смутено, но щастливо, премина по модния подиум като истинска манекенка редом с красивите моделки от модна агенция "Ивет фешън". Тоалетът бе изработен днес от дизайнерката Виктория Огнянова. Тя се дипломира миналата година в Националната художествена академия в класа на доц. Мариела Гемишева. Сред публиката, която наблюдава модния спектакъл, какъвто за първи път се случва в Перник, бе шефката на една от най-големите и престижни модни агенции в България Ивета Григорова.

Зрителите имаха възможност да разгледат и фотосите от изложбата на Велислава Каймаканова-Ножарова под мотото "Да оставим следи", в която известни българи позират в ролите на популярни личности от света на книгите, киното и историята. Сред уникалните снимки, които перничани могат да видят във фоайето на Двореца културата са Луиза Григорова и Башар Рахал, които пресъздават сцена от филма "Леон", Цветана Манева като кралица Елизабет II, а певицата Белослава като нейната предшественичка Елизабет I. За откриването дойдоха авторката Велислава Каймаканова и актрисата Луиза Григорова. Снимките се продават благотворително за набиране на средства за оборудване на болници в страната.

Сред атракциите в деня, посветен на модата, бе преобразяването на няколко дами на различна възраст от професионален гримьор. Станислав Атанасов-Слав, който само преди дни получи Златна игла за моден гримьор, така промени и без това красивите дами, че собствените им съпрузи не можаха да ги познаят. С новата си визия дамите позираха пред обектива на модния фотограф Момчил Христов.

През целия ден в импровизирани модни ателиета се изработваха бански костюми, а художничката Елена Темелкова превърна ефирна коприна в уникални шалове.

Модната фиеста закри тридневния Пролетен салон на изкуствата в Перник. В предишните два дни любителите на изкуството се срещнаха в поредица от атрактивни събития с танците и с литературата. Събитието се организира от Община Перник и ОК "Дворец на културата" и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата.

Виж снимки от третия ден тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-11 10:17:02
‹ First  < 148 149 150 151 152 >  Last ›