Новини

Певицата ще представи своята книга с пътеписи  и рецепти, ще приготви вкусна храна и ще пее за гостите на Салона на изкуствата в Перник.

Теди Кацарова ще представи своята книга "От двете страни на съвършената храна" на Салона на изкуствата в Перник. Певицата ще разкаже за интересните си пътешествия из екзотични държави, ще приготви на място за гостите вкусни хапки, ще сподели някои от рецептите в книгата и ще попее.
Книгата "От двете страни на съвършената храна" е интригуващ пътепис. Авторката разказва за интересните си пътувания и споделя вкусни рецепти. Със свои рецепти и кулинарни съвети се включва и професионалният готвач Филип Петров. Книгата е илюстрирана с авторски снимки на двамата автори от Индонезия, Виетнам, Катар, Йордания, Скандинавия. Интересно е съчетаването на двата погледа на една певица и един готвач към съответните държави, традиции, кухня.
Ето една от вкусните рецепти, включени в книгата:
Табуле
Продукти за 4 порции:
1/3 чаша булгур (ситно нарязано жито)
2 големи домата, ситно нарязани
1/4 чаша лимонов сок
4 чаши прясно нарязан магданоз листа (две големи връзки)
1 чаена чаша нарязани пресни листа от мента (една връзка)
4 стръка зелен лук, тънко нарязан
1/4 чаша зехтин
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с една чаша гореща вода и се изчаква 30 мин., докато набъбне и омекне. В голяма купа се слагат нарязаните на много ситно домати, магданоз, мента, много на ситно нарязан лук, зехтин и лимон. Посолява се на вкус. Салатата се консумира с лъжица.

Срещата с Теди Кацарова и нейната книга ще се състои в рамките на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата в Перник на 9 април. През целия ден в Двореца на културата ще се проведат поредица от срещи с различни автори. Издателства ще представят свои книги. Със специален щанд ще се представи и библиотеката "Светослав Минков" в Перник. Денят, посветен на литературата, обещава да предложи много атракции, интересни срещи и нова интересна литература за любителите на книгата.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-23 18:52:23

Скъпи приятели на музикалното изкуство,
за няколко години конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти в нашия град се утвърди като привлекателен форум за срещи и благородно съревнование на млади таланти първоначално само от България, а малко по-късно придоби и международен характер с традиционното участие на изпълнители от Сърбия, Македония, Беларус, Португалия...
Всяка пролет Перник амбициозно се готви и очаква своя конкурс като едно забележимо събитие в културния календар на града.
Прекрасно е вълнението и артистичната амбиция на талантливите деца по време на музикалното съревнование, още по-прекрасни са заключителните концерти с наградените участници, декорирани със спечелените отличия.  Конкурсът създава и едно красиво музикално приятелство между участниците в него, техните преподаватели, корепетиторите, организаторите, членовете на журито, публиката, което всички отнасят със себе си и много често финалният въпрос е: „Ще се видим ли на следващата година по същото време в Перник?“
Вярвам, че това е най-голямата наградата за организаторите на конкурса и за нас, членовете на  журито. Най – хубавите мигове за нас, като оценяващи младите музиканти, са били тези, когато наградите не стигат, защото постиженията са високи, равностойни и заслужаващи нашето поощрение. Ние сме наясно, че трябва да оценяваме с максимално високи критерии тези, които са взели решението да стават професионални музиканти, за да помагаме с това  и на тях, и на техните преподаватели в дългия път към музикалното усъвършенстване. Оценяваме и насърчаваме и всички останали млади дарования, които с активното си отношение и умения, са и ще останат верни  приятели на музикалното изкуство от една страна, а от друга  ще създават около себе си атмосфера на толерантност и разбиране към изкуствата въобще. 
Нека отново благодарим на всички преподаватели, които подготвят децата и младежите за конкурсната програма по най-добрия начин. Нека още веднъж благодарим и на всички родители за това, че са активна страна в този дълъг процес на упорито преодоляване на трудности, но който процес пък възнаграждава детето с характер и умения, полезни за него не само в областта на музиката.
Нека кажем и тази година „Добре дошли на талантливите млади музиканти на конкурса за изпълнители на класическа музика в Перник 2014“. И успешно представяне на всички!

Райчо Христов
Председател на журито на конкурса

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-23 18:46:41

Зрителите чуха песен, която някога била забранявана, защото имала сексуален подтекст. Недялко Йорданов разказа как намерил начин рождените дни на жена му да му излизат без пари.

Вечният спектакъл "Не остарявай, любов" събра стотици зрители в Двореца на културата в Перник. Поетът Недялко Йорданов и музикантът и композитор Хайгашод Агасян подариха една прекрасна вечер на перничани. Публиката съпреживя една поезия, истинска като самия живот и една музика, идваща от душата. Тандемът изпълни много от незабравимите песни, които знаят и пеят вече поколения българи- "Не остарявай, любов", "Песничка за музиканта", "Някога, някога"... . Прозвучаха и съвсем нови песни и стихове, сред които стих- апостроф на най-популярната им песен "Не остарявай, любов".

Спектакълът докосна най-лиричните струни в душите на зрителите с най-нежната и интимна любовна поезия. Бабите и дядовците в залата се просълзиха, когато Недялко Йорданов изпълни песни, посветени на двамата му внуци. Финалът бе разтърсващ с песента "Честна жена" и тежките думи: "О, Българийо, нека имаш жребий нелек, теб тринадесет века те насилват през век. Помълчи за минутка,  нямаш капка вина. Ти не си проститутка, ти си честна жена."
Между изпълненията Недялко и Хайгашод с чувство за хумор споделяха с публиката как двамата са се срещнали, как са създадени някои от емблематичните си песни и как през годините са се възприемали техните произведения. Недялко Йорданов разказа как още като съвсем млад поет за рождения ден на момичето, в което тогава бил влюбен, нямал пари да купи подарък и затова й посветил стихотворение. На следващата година ситуацията се повторила, а на третата тя вече не искала друг подарък, освен стих. По-късно това момиче станало негова съпруга. "Така рождените дни на жена ми ми излизат много евтино.", пошегува се Недялко. Той сподели още как някога Елисавета Багрянаотхвърлила негово стихотворение, защото имало сексуален подтекст. После го изпълни пред публиката и подчерта думите, заради които стихът му не видял бял свят. В него се разказва как двама влюбени "колективно разпъвали дивана", за да успокоят любовния си копнеж.

Снимки от събитието може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-22 10:38:26

Преди две седмици балерините от "Вая" откриха традиционния Виенски бал в София. Формацията е носител на множество престижни национални и международни награди.

Балет "Вая" ще представи новата си продукция пред публика на открита сцена в Пролетния Салон на изкуствата в Перник. Момичетата наскоро откриха традиционния Виенски бал в София, а преди това участваха в коледния концерт на Веселин Маринов, с когото партнират отдавна. Перничани ги гледаха с удоволствие на сцената в Двореца на културата в концерт-спектакъла "Фурия".

Балетно студио "Вая" е създадено преди 50 години. Огромен принос за развитието на школата има балетният педагог Елка Полянова. Нейна заслуга са многобройните награди, които школата получава- 8 златни медала от републикански фестивали на художествената самодейност, многобройни успешни турнета в Австрия, Полша, Русия, Чехия, Германия, Египет, Гърция, Италия. А най-ценното признание балерините получават в България- специалната награда на Софийската народна опера- Плакет за най-добра детска хореография за постановката "Цветя за вас".

След 2000 г. ръководител на школата е Ваня Рошкова- ученичка на Елка Полянова, а корепетитор от 1980 г. е Даниела Методиева. Ежегодно в школата се обучават повече от 100 деца, а в концертния състав те са около 40 на различна възраст. Репертоарът им включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци и стилизиран фолклор. Балетното студио участва в детското тв шоу "Като лъвовете", в "Малките таланти на България" по БТВ, а през 2004-2005 г. в заключителния концерт "Българската Коледа" под патронажа на Президента на Р България. От 2007 г. насам всяка година малките балерини откриват Виенския бал в София.

Балетното студио е носител на първите награди от Националния детски балетен конкурс в гр. София и от 8 Международен детски фестивал в гр. Несебър. Награда за най-добра хореография там получава и балетният педагог Ваня Рошкова. През 2012 г. балетното студио взе участие в Международния детски фестивал "Млади таланти" в Националния Дворец на децата и спечели специалната награда на фестивала. Балетно студио "Вая" има и множество международни участия и награди.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-21 14:24:16
‹ First  < 147 148 149 150 151 >  Last ›