Новини

В програмата на концерта са включени интерпретации на популярни парчета от репертоара на Рей Чарлс, AББА, Франк Синатра, Лушис Армстронг, както и емблематични български песни.

Хитови поп и джаз парчета от различни периоди и автори ще прозвучат в концерт на Съни и "София джаз бенд" на 19 май от 17, 30 ч. пред Двореца на културата в Перник. Концертът е подарък за ценителите на хубавата музика от Двореца на културата и ще събере в рамките на около час популярни парчета от репертоара на Рей Чарлс, AББА, Франк Синатра, Луис Армстронг и др. Ще прозвучат и изпълнения на популярни български песни, изпълнявани от Орлин Горанов и Петя Буюклиева. Изпълнителите обещават много настроение и приятни мигове за любителите на популярната музика, джаза и истинския купон.

Съни (Станислава Димитрова) е родена в Перник. Слънчева е като името си и много магнетична с гласа си. Пяла е в хор "Родна песен". Споделя, че за нея музиката е най-големият адреналин. Пяла е почти всички стилове, но най-уютно се чувства в стиловете: джаз, поп, латино и фолклорна музика. На 14 г. сформира първата си рап-денс група "Игуана", където е композитор, вокал и текстописец. Завършила е поп и джаз пеене при доц. Георги Кордов и Майсторския клас – “Музикална интерпретация и импровизация” на Милчо Левиев в Нов Български Университет.

През 2006 г. пее на българските и американските войници в база “Гризли” и веднага след завръщането й  Министърът на отбраната я награждава с орден II степен за вярна служба под знамената. Съни е една от малкото певици в България, която има 11 музикални мисии  в Косово, Босна и Херцеговина и Ирак.

Един от най-големите и хитове е песента „Влюбен си”, а песента „Шепотно... обичам те” е в 500– те златни песни на България.

През 2009 г. професор Симеон Венков поканва Съни да пее в неговата формация “Проф. Венков бенд” и след известно време и неколкократни участия в страната и чужбина с него те са поканени да участват на 16-то издание на международния джаз фестивал в гр.Банско 2013 г.

През 2010 г. прави записи на няколко песни в диск- 25 г. „Дикси бенд Тетевен” , с които по-късно участва на Джаз фестивала в гр. Банско 2011 г. и на джаз фестивала в гр. Ниш 2011 г.

На 21.08.2013 г. Съни пее заедно на една сцена в България със световно известния кубински певец и музикант Боби Каркассес и прави дует с него. От 15.12.2013 г. до 24.12.2013 г. пее и на 29-то издание на международния джаз фестивал “La plazza” в гр. Хавана (Куба) заедно с Боби Каркассес.

Джаз формация „София“ при ОКИ Надежда  е създадена през 1985 г.  към Столична Община. От 2011 година ръководител става басистът Бойчо Дечев, който има дълъг стаж във формацията. В бандата свирят още Иван Бороджиев- тенор саксофон и флейта, Калин Жечев- клавишни инструменти, Венко Поромански- ударни и Ясен Василев- китара.

Групата продължава традицията в духа на електрическия джаз, като включва в репертоара си композиции на Хърби Хенкок, Майлс Дейвис, Джо Завинул, Степс Ахед, Уейн Шортър и др. Цяла плеада от млади джазови музиканти преминава през школата на оркестъра: Васил Пармаков и Живко Петров, Владимир Карпаров и Бойко Димитров, Шибил Бенев, Страхил Гайдарски, Петър Славов, Емил Александров и много други. Като гост музиканти в групата са участвали Стоян Янкулов- ударни, Иван Лечев- китара, Михаил Йосифов- тромпет, Красимир Андреев и Стефка Оникян- вокал.

При лошо време концертът ще се проведе в Малкия салон на Двореца на културата.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-15 21:22:04

Градът стана част за поредна година от европейската инициатива "Нощ на литературата". На живо прозвучаха откъси от произведения на най-популярните съвременни писатели от няколко европейски държави.

Откъси от произведения на автори от шест държави прозвучаха в Нощта на литературата в Перник. Градът за поредна година стана част от общоевропейската инициатива. Едновременно в десетки градове в цяла Европа, сред които девет български града- София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе, литературни четения събраха любители на книгата.

В Арт салона в Двореца на културата в Перник прозвучаха откъси от произведения на най-популярните съвременни автори, препоръчани от културните центрове и посолствата на европейските държави у нас. Вечерта започна с откъс от роман на българския писател Илия Троянов. Той е роден в София през 1965 г., живял е в Найроби, Мюнхен, Мумбай, Кейптаун, а понастоящем се е установил във Виена. По препоръка на Чешкия център публиката чу откъс от романа "Годзила" на Петра Соукупова. Полската литература бе представена от писателя Рафал Вояшински. Публиката чу още откъси от произведения на македонския автор Ацо Шопов, гръцкия писател Андреас Стайкос, австриеца Роберт Шнайдер. По препоръка на Британския съвет в Нощта на литературата бе представено и произведение на най-големия съвременен британски автор Алан Бенет.

Откъсите прочете актьорът Иван Бурджев. Прозвуча изпълнение на квартет от КО "Орфей".

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-15 08:26:09

Зрителите три пъти връщаха на бис изпълнителите. Орлин Горанов изпя емблематичната си песен "Светът е за двама" със съпровод на оркестъра, хор "Родна песен" и цялата публика запяха с него.

Орлин Горанов, КО "Орфей" и малките певци от хор "Родна песен" в ОДК изправиха на крака пернишката публика. В уникален концерт, който продължи час и половина, артистите разходиха публиката из различни музикални стилове, епохи и държави под умелото диригентство на маестро Райчо Христов. Публиката три пъти връща на бис изпълнителите, а накрая Орлин Горанов се просълзи от вълнение, докато пееше вечната песен "Besame mucho". "В тази песен има всичко- тук се съдържа цялата философия за живота: Целувай ме дълго, сякаш тази нощ ще е последна... Това е моето житейско верую и това се опитвам да покажа и на хората по време на всеки мой концерт. Трябва да уловим мига и да му се радваме, защото животът е кратък", каза след концерта Орлин Горанов.

Пред пернишката публика той изпълни вълнуващо и емблематичната си песен "Светът е за двама" в акомпанимент на оркестъра. Спонтанно заедно с него запяха децата от хор "Родна песен" и след това цялата публика. Орлин Горанов изпълни и оперни арии и бравурната испанска пиеса "Granada". Оркестърът допълни музикалната мозайка с изпълнения на "Либер танго" на Астор Пиацола, увертюра от операта „Севилският бръснар“, произведения на Щраус и Шостакович. Впечатляващо начало на концерта дадоха малките таланти от хор "Родна песен" от ОДК с диригент Димитър Костанцалиев, които заедно с Орлин Горанов изпълниха произведения от Цезар Франк и Франц Шуберт.

"Усещането по време на концерта със съпровода на блестящия оркестър "Орфей" бе наистина вълнуващо", сподели Орлин Горанов след бравурния финал, в който публиката дълго аплодираше изпълнителите и не ги пускаше от сцената. "Впечатлен съм и от хора на малките пернишки ангелчета, които с такава зрялост изпълниха толкова сложни произведения."

Десетки почитатели на Орлин Горанов се събраха след концерта, за да получат автограф.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-14 17:44:03

9 града в България посвещават една нощ на литературата

Традиционното събитие ще се проведе на 14 май в десетки градове в цяла Европа. Организатор в България е Чешкият център. У нас литературни четения ще се проведат в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

На 14 май за трети път България ще отбележи Нощ на литературата. В ежегодния общоевропейски проект  през 2014 ще се включат 9 български града  - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе. В Перник любители на литературата  ще се съберат от 17 ч. в Арт салона в Двореца  на културата. Пред публика актьорът Иван Бурджев ще чете произведения на автори от различни европейски държави.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“. С подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и „Аз чета“.

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска  литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко „гнездо “ се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

В София на 14 май от 18 до 21.30 часа ще има разположени 11 читателски гнезда съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон Я. Сакъзов, Театър „София“, Канаал, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и Плюс това. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и част от книгата спечелила наградата на детския конкурса „Бисерче вълшебно“, организиран от фондация „Детски книги“.  За събитието ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще има възможност да се включи в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър – салон Янко Сакъзов.

Проектът Нощ на литературата се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-13 09:07:18
‹ First  < 147 148 149 150 151 >  Last ›