Новини

Книгата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” разказва за тържеството на българския боен дух, за тайните на дипломацията и за силата на страховитото: "Напред!" На нож!". Тя ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата.


Един незнаен ранен български войник в Балканската война смайва през болката си чуждестранните кореспонденти с думите си: „Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!” Силната вяра на българите в собствените им сили, единението в националната кауза дава крила на всички участници в тази неравна битка. И до днес за историците остава необяснимо как стана чудото, че България победи империя на три континента? Как така българската войска бе най-добра в Европа? Какви тайни крият дипломатическите документи, свързани с Балканската война?
Отговори на тези въпроси дава в книгата си, посветена на 100 годишнината от Балканската война „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” акад. Георги Марков. Този може би най-мащабен по своя обхват и дълбочина научен труд, посветен на стогодишнината от Балканската война, е с клеймото на издателство „Захарий Стоянов”. Неповторимата атмосфера на Балканската война е възкресена чрез дневници и спомени, писма и стенограми, бюлетини и дописки, които обясняват възприемането й като „кървава жътва”.
Намесата на българския фактор в „голямата политика”  е оценена през призмата на „европейския концерт”, което разширява представата на другите за нас до степен да разберем по-добре себе си като народопсихология. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи. Френският военен министър на войната Етиен Милеран  обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.
Книгата “България в Балканския съюз срещу Османската империя  1911-1913” е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически. Тя има и комплект от карти на бойните действия.
Книгата ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата, организиран от Община Перник, ОК "Дворец на културата" в партньорство със сдружение "Добрините" и "Джули Експрес". Свои нови книги ще изложат водещи издателства, а любителите на литературата ще могат да се възползват от специални намаления.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-06 21:43:28

Перничанки, които желаят да експериментират с външния си вид, могат да получат пълна промяна по време на предстоящия Салон на изкуствата.


Възможност за пълна промяна ще имат жителите и гостите на Перник, които са готови да експериментират с външния си вид и си падат по модните предизвикателства. В рамките на предстоящия пролетен Салон на изкуствата водещи дизайнери, стилисти, гримьори и коафьори ще преобразят няколко души. Избраните ще се видят в чисто нов стайлинг, облечени в модели на водещи модни марки, ще получат елегантна прическа и грим, които съответстват най-добре на тяхната индивидуалност и стил. Вечерта те ще могат да дефилират на бляскав моден подиум в голямото шоу заедно с професионални модели и манекенки.


За целта всички желаещи още отсега могат да изпращат свои снимки във страницата на Салона на изкуствата във Фейсбук.


Няма никакви ограничения за желаещите да участват в предизвикателството. Просто трябва да сте готови на експерименти, да имате достатъчно смелост да се видите напълно преобразени и да побързате да изпратите снимката си. Жури от експерти ще определи няколко души, които според тях са най-подходящи за атрактивния моден експеримент. Не забравяйте да изпращате и координати, на които организаторите да се свържат с вас, ако сте сред избраните. И отсега си освободете наближаващия 10 април, за да посветите деня си изцяло на себе си и на експертите, които ще поработят с външния ви вид, за да ви преобразят изцяло. Няма никакво специално изискване и към снимките, които трябва да изпратите. Просто те най-реално трябва да показват външността ви, за да могат специалистите да направят реална преценка на това, от което се нуждаете, за да блеснете с пълната си красота. Имената на определените за пълна промяна ще бъдат оповестени в началото на месец април и ще бъдат поканени на интервю.

Това е само една от изненадите, които готвят за публиката организаторите на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата. Той ще се проведе на 8, 9 и 10 април в Перник. Бляскаво модно шоу, панаир на книгата и танцова фиеста ще се проведат през трите дни. Организатори са Община Перник, ОК "Дворец на културата" в партньорство със сдружение "Добрините" и "Джули експрес".

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-04 20:21:48

Над 20 дами поетеси от три поколения ще представят свои стихове в Двореца на културата в Перник.


Жени поетеси ще си дадат среща в Перник в навечерието на празника на жените 8 март. Събитието ще премине под мотото "Ние жените" и ще срещне ценителите на изящното слово с любимите им авторки на 7 март от 17, 30 ч. в малкия салон на Двореца на културата в Перник. В литературната вечер ще се включат представители на три поколения поетеси - от най-младите, обединени в литературния клуб "Пегас" до авторки, доказали отдавна своето място на поетичния небосклон. Почитателите на поезията ще се убедят колко разнолика, многогласна и съчетаваща различни емоции може да бъде женската душа и женската поезия. И ще изживеят една приятна вечер с красиви стихове и музика в уютна обстановка. Истинско предизвикателство за актьора Иван Бурджев ще бъде задачата, с която е натоварен - като мъж да представи пред публиката стихове, писани от жени. Своите първи стъпки в балетното изкуство ще покажат пред публика малките балерини от школата с ръководител Татяна Андонова в Двореца на културата. Талантливите инструменталисти Александър и Сава, възпитаници на Обединената школа по изкуствата, ще поднесат своя поздрав към дамите и придружаващите ги кавалери.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-04 20:17:43

Публиката аплодира бурно танцьорите и инструменталистите от АНПТ "Граовска младост" към Двореца на културата. Свежа нотка внесе очарователната Сандра от НМТ "Стефан Македонски" с изпълнение на "All that Jazz".

Концерт-спектакълът "Фурия" препълни зала "Георги Русев" на Двореца на културата в Перник. Шоуто бе избрано от организаторите на националния празник на България 3 март като специален поздрав към перничани и гостите на града. Спектакълът, който бе показан премиерно на "Сурва" пред публика от цял свят, отново предизвика огромен интерес. Залата буквално се пръскаше по шевовете от всички, желаещи да се насладят на изпълненията на най-добрите певци, танцьори и инструменталисти от Перник и гостуващи артисти. На сцената се редуваха поп музика с класически балет, спортни танци с фолклор. Заедно прозвучаха КО "Орфей" и Духовият оркестър. Емоцията вдигна изпълнението на "Майсторите на танца", които представиха в атрактивни костюми стилизиран фолклор. Изящните балерини от балет "Вая" както винаги изпълниха сцената с красота и грация. Разтърсващ хип-хоп представиха заедно формациите "Switch" и  "Da click". Момичетата от балет "Авангард" завъртяха публиката в любовен водовъртеж. С вълнуващ глас впечатли зрителите младата Илейн, а новият елемент в шоуто бе вълнуващото изпълнение на "All that Jazz" от Сандра - солистка на НМТ "Стефан Македонски". С много страст и грация очароваха танцьорите от клуб по спортни танци „Проданс“ от София. Публиката аплодира бурно сърцатите танцьори от АНПТ "Граовска младост" и музикантите от оркестъра. Всички тези толкова разнородни жанрово изпълнения звучаха в абсолютна хармония, обединени от символични сцени от Библията, представени от студенти от НАТФИЗ "К. Сарафов". Ефектът за зрителите се допълваше от голяма видеостена, артистично осветление и перфектен звук. Водещ на  спектакъла бе актьорът Иван Бурджев.


За осветлението и звука по време на шоуто се грижи Александър Пигов, а видеодизайнът е дело на „ЕНИ филм“. Сценарист на спектакъла е Боне Андонов, а постановчик – директорът на ОК „Дворец на културата“ Милчо Спасов. Спектакълът се осъществява със съдействието на Община Перник и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа.

 

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-04 08:50:02
‹ First  < 146 147 148 149 150 >  Last ›