Новини

Концертът на салонен оркестър "Бьозе" в Перник е в рамките на Австрийските музикални седмици, които се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Р България Маргарита Попова.

Австрийски салонен оркестър "Бьозе" ще гостува в Перник с концерт на 28 май от 18, 30 ч. в Двореца на културата. Концертът е в рамките на тазгодишната програма на Австрийските музикални седмици. В програмата си оркестърът е комбинирал смесица от традиционни композиции на братята Йохан и Йозеф Щраус с произведения от репертоара си със съвременна музика и носи истински виенски чар. В Перник музикантите ще изпълнят произведения на Хелмут Маурбергер, Флориан Брамбьок, Кристиан Мюлбахер, Катарина Клемент, Йохан Щраус, Фриц Крайслер, Виолета Динеску, Ирайда Юсупова, Саша Ото, Кристиан Мутшпил, Андреас Хайду, Оскар Айхингер.

Австрийските музикални седмици в България  се провеждат за 18-ти пореден път и тази година са под патронажа на вицепрезидента на Р България Маргарита Попова. Под мотото „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и Експресионизъм“ програмата на фестивала обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война.

В рамките на фестивала се провеждат поредица от събития в София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Габрово, Бургас, Русе, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-25 08:39:10

Музиканти, диригенти и музикални педагози от Двореца на културата в Перник получиха плакети и грамоти по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Уважавани творци, оставили трайна диря в културния живот на Перник бяха отличени от Община Перник по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. На тържествена церемония кметът Росица Янакиева връчи плакети на диригентите на КО "Орфей" Райчо Христов и на духовия оркестър Трифон Трифонов, на ръководителя на народния оркестър "Граовска младост" Венцислав Андонов и на директора на Обединената школа по изкуствата Славена Вражалска. Грамоти получиха музикантите от Духовия оркестър Динко Димов, Димитър Апостолов и Велин Стойчев.

Райчо Христов е роден в Бургас, където завършва Музикалното училище със специалност цигулка. От 1968 до 1976 година е студент по хорово и оркестрово дирижиране в ДМА София в класовете на проф. Анна Белчева и проф. Влади Симеонов. Междувременно участва в летните музикални семинари на Висшето училище за музика „Фр. Лист” във Ваймар с професорите Арвид Янсон и Игор Маркевич. В края на 1974 основава Камерен оркестър „Орфей” в гр. Перник, чийто диригент е неизменно до днес. През сезона 1976/77 е диригент и на Плевенската филхармония. От 1978 г. в продължение на повече от 20 години е преподавател по камерна музика и диригент на летния музикален семинар на института „Михаелщайн” в немския град Бланкенбург/Харц. Десетки са българските студенти от ДМА София, които като организирани от него участници в семинарите са дообогатили музикалните си познания с германските изпълнителски традиции от бароковата музика до съвременността. Пак там Р. Христов осъществява множество премиерни изпълнения на оркестрова музика от съвременни германски автори и представя творби от български композитори. В последващите години с Камерен оркестър „Орфей” Р. Христов изнася множество концерти из страната и прави поредица от турнета в Норвегия, Полша, Германия, Русия, Холандия, Чехия, Испания, Австрия и Уелс . Като гост-диригент на Канадската симфониета гастролира в Торонто. Осъществил е студийни записи в Българското национално радио, с Балкантон и с немските Kreuzberg Records, PMP, Antes Edition и с английската Nimbus Records. Участвал е многократно в Салона изкуствата в София, в международния музикален фестивал в Суонсий в Уелс, на световния музикален фестивал в Керкраде – Холандия и много други. През последните години има три номинации за музикант на годината и Златна лира от СБМТД. От 2009 г. е и диригент на студентския струнен оркестър на Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” в София.

Трифон Трифонов завършва кларинет през 1986 г. СМУ „Веселин Стоянов“ в гр. Русе. През 1993 г. завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност  кларинет в класа на проф. Петко Радев. Лауреат и носител е на златен медал на XII Национален конкурс „Светослав Обретенов“ Провадия 1990 година. От 1996 работи в Общински духов оркестър гр. Перник под диригенството на доц. Христо Тонев, като концертмайстор и 1-ви кларинет. От началото на 2008 г. е диригент на оркестъра. От пролетта на 2013 г. е зачислен като докторант на самостоятелна подготовка в докторска програма „Музика (Изпълнителско майсторство)“ към департамент „Музика“ за придобиване на образователна и научна степен доктор.

Славена Вражалска е родена в Бургас. Завършила е музикалния отдел на  Института  за музикални и хореографски кадри в София- специалност пиано и Висш музикално-педагогически институт (сега- Академия за музикално-танцово и изобразително изкуство)- Пловдив. От 1975 година и до сега работи като преподавател по пиано в Обединена школа по изкуствата към Общински комплекс  "Дворец на културата" в Перник. Понастоящем е изпълняващ длъжността ръководител на ОШИ. От 2006 година води клас по пиано и в Районен младежки дом- Мошино. Нейни  ученици от 2006 г. до 2013 г. участват в изданията на: Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“- София,  Международен конкурс „Vivapiano“- София. От тези участия те са спечелили: два пъти „Гран при“ и статуетки, 9 златни, 9 сребърни и три бронзови медала. За Вражалска успешното представяне на конкурси е важно, на най-важното е, че успява да превърне своите ученици в приятели.

Венцислав Андонов е завършил музикалното училище в с. Широка лъка с гайда, музикална педагогика в ЮЗУ - Благоевград и магистратура в СУ "Св. Кл. Охридски". Започва кариерата си  като музикант в оркестър "Правец". През 1990 г. идва в Перник по покана на тогавашния ръководител на оркестър "Граовска младост" Кирил Методиев. Няколко години по-късно Венцислав Андонов става ръководител на оркестъра, а от преди две години е и главен художествен ръководител на целия ансамбъл. Свири и в оркестрите "Мистериите на българските гласове", Звукозаписно студио, оркестъра на националната телевизия, оркестър "Цветница" и др. Преподавател е във факултет "Музикална педагогика" в СУ "Св. Кл. Охридски" и в редица международни семинари за изучаване на български народни инструменти и танци. Има богата звукозаписна дейност и авторска музика. Гастролирал е в много страни по света и е свирил с най-популярните български народни изпълнители - сестри Бисерови, квартет "Славей", Янка Рупкина, Костадин Гугов и мн. др.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-25 08:37:11

След два успешни концерта в Перник, музикантите от двете формации за първи път свириха заедно в Кюстендил.

Духовите оркестри на Перник и Кюстендил бяха гвоздеят в програмата на тазгодишната Нощ на музеите в Кюстендил. Музикантите от двете формации вече имаха два успешни концерта в Перник, където пред многобройна публика на открито направиха истинско шоу с изпълнения на пиеси и популярни песни от различни жанрове.

Духовият оркестър от ОК "Дворец на културата" в Перник пък предизвика голям интерес в Кюстендил с коледен концерт. Сборната формация от музикантите от двата оркестъра за първи път се представи съвместно пред любители на музиката в Кюстендил, които останаха очаровани от атрактивността и емоционалността на изпълненията=

В общия репертоар на двата оркестъра има горещи испански пиеси, романтични балади, френски шансони, както и популярни български песни.

Ръководителите на двата оркестъра Трифон Трифонов и Димитър Манов, както и ръководството на Двореца на културата в Перник възнамеряват сътрудничеството между двете формации да продължи.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-20 09:26:58

Съни и София Джаз Бенд изпълниха пред Двореца на културата най-популярните хитове от репертоара на звездите на джаза.

Най-хитовите парчета от репертоара на Рей Чарлс, AББА, Франк Синатра, Луис Армстронг, както и популярни български песни прозвучаха на живо пред публика в Перник. Публиката пред Двореца на културата стана част от истинско шоу, което поднесоха на открита сцена Съни и музикантите от "София Джаз Бенд". В приятната пролетна вечер ценителите на вечната музика изпитаха истинска наслада от атрактивното и артистично изпълнение на добре познати песни. Публиката разпознаваше мелодиите, а после се изгубваше в умелите импровизации на музикантите и вокалистката Съни, които придаваха на всяко парче индивидуален стил. Концертът започна с лека загрявка с едно от най-популярните парчета на АББА "Съни" в джаз аранжимент. Последваха хитове от репертоара на Рей Чарлс, Франк Синатра, Луис Армстронг, както и обичани български песни. Слънчевото време и приятната музика събраха многобройна публика в градинката пред Двореца на културата.

Съни, която е родена и израснала в Перник, призна, че винаги с голямо вълнение пее пред родна публика. Миналата година тя бе част от Есенния салон на изкуствата в Двореца на културата, а сега се представи със съвсем различен репертоар. Тя вече има няколко съвместни изяви с музикантите от София Джаз Бенд, с които възнамерява да продължи да работи и занапред. Певицата сподели, че записва нова авторска песен, която е по нейна музика и текст и се надява скоро да може да я представи.

Музикантите от "София Джаз Бенд", които са заедно в този състав едва от няколко месеца под ръководството на басиста Бойчо Дечев, също записват в студио нов авторски репертоар. Цяло лято любителите на джаза могат да се наслаждават на техните изпълнения на откритите концерти в София.

Концертът на Съни и "София Джаз Бенд" бе организиран от Двореца на културата в Перник.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-20 09:25:57
‹ First  < 146 147 148 149 150 >  Last ›