Новини

Народният оркестър "Граовска младост" поведе публиката на атрактивна разходка из Европа с музика от различни автори, епохи и стилове, изпълнена на традиционни фолклорни инструменти.

Началните акорди на прочутата Токата и фуга в ре минор от Бах прозвучаха на гайда по време на концерт на народния оркестър "Граовска младост" в Перник. Музикантите, които преди седмица се завърнаха от Унгария, където взеха участие в поредица концерти заедно с танцовия ансамбъл "Мартеница" по случай годишнина от откриването на Българския културен център, поведоха публиката на атрактивна разходка из Европа на крилете на музиката. В изпълнената от тях "Европейска разходка" слушателите доловиха познати ритми и мелодии от популярни класически произведения, унгарски чардаш, валс и танго. Пиесата завърши със символичното за България Дунавско хоро и изпълнители и публика отново се завърнаха при българския фолклор. Последва още една нетрадиционна пиеса- "Балканска сюита", в която пък слушателите направиха бърза обиколка из сръбския, турския, гръцкия и румънския фолклор, за да се завърнат отново у дома с традиционни български ритми. Така музикантите пожелаха приятен път към дома на своите колеги от танцовия ансамбъл "Граовска младост", които представят страната и Перник във фестивал в Турция.
В концерта участваха и младите таланти от певческата формация към ансамбъла. Те изпълниха пред родна публика песните, с които ще се представят на конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора. Момичетата и момчетата с еднаква лекота пяха бавни граовски, закачливи шопски и тежки македонски песни. Те и тяхната ръководителка Силвия Симеонова заслужиха аплодисментите на публиката.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-20 22:56:39

На предстоящия концерт в Перник ще прозвучат арии и песни от "Брилянтин",  "Уестсайдска история", "Клетниците", "Котките", "Чикаго" и др.

Арии от най-популярните мюзикъли на всички времена ще изпълнят в Перник солисти  и  КО "Орфей". Сандра Петрова, Ивайло Парпулов и Боряна Йорданова ще изпълнят арии и откъси от най-популярните мюзикъли на всички времена, сред които "Брилянтин",  "Уестсайдска история", "Клетниците", "Котките", "Чикаго", "Кабаре", "Магьосникът от Оз". Тримата солисти имат в биографията си участия в хитови заглавия и множество изяви на различни сцени в страната и чужбина.

В първата част на концерта музикантите от КО "Орфей" с диригент Райчо Христов ще представят разнообразен репертоар от произведения на Щраус, Дворжак и Елгар. За първи път ще прозвучи пред пернишка публика пролетно Хоро- стакато от румънския композитър Динику- атрактивно произведение в духа на балканския фолклор, обработено от Панчо Владигеров.
Концертът е на 26 март от 18, 30 ч. в Малкия салон на Двореца на културата в Перник.

 

 

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-19 20:36:59

Дидо се готви за срещата си с фенвете в  Перник и за голямото четене в "Пощенска кутия за приказки" на Гери Турийска.

Д2 събират в новия си албум цяло съзвездие български и световни музиканти и изпълнители. Дни преди официалното представяне на "Феникс" музикантите разкриха малко повече подробности около диска. В него са включени 10 песни и 5 бонус трака. В записите на отделните парчета участват българската поп дива Мария Илиева, китарната легенда Лени Кордола, който е продуцент на предишния албум на групата "6", рок иконата Slash от Guns N' Roses, както и бийт-боксърът RED ONE.
Любопитно е, че песните от албума са записвани в продължение на година и половина в бившата резиденция на Тодор Живков в Осоговската планина. Музикантите на практика се бяха скрили от света там и бяха оборудвали студио и репетиционна. Това е начинът, по който работят големите световни банди, разказва фронтменът на групата Митко Кърнев.
D2 прекарвали времето в интензивно свирене, но също така участвали в социалния живот на селото, а от време на време посрещали и гости, сред които Рут Колева и бившия американски посланник Джеймс Уорлик. Специално за феновете си бандата пусна галерия от снимки, разказващи историята на ФЕНИКС на официалния си сайт d2band.com.
След приключване на записите, следва над 2 години довършителна работа – D2 пишат текстовете заедно с добрия си приятел Александър Петров, автор на незабравими лирики като "Бъди какъвто си" и "Малкият град"; миксът на албума е дело на Димитър Ганчев, а мастерингът е правен в САЩ от носителя на награда „Грами” - Brad Blackwood. След сериозна вътрешна селекция D2 са избрали песните във ФЕНИКС от над 20 готови композиции, а в абсолютна тайна се пази първият сингъл от албума – никой извън групата и студийния им екип не е чувал парчето, което ще бъде представено на специално лайв шоу на 28 март (петък) в клуб Joy Station.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-19 16:39:43

30 музиканти обединиха емоцията и таланта си за едно зрелищно представяне.
Духовите концерти от Перник и Кюстендил посрещнаха пролетта с общ концерт. Топлото слънце промени първоначалните планове на организаторите и вместо в салона на Двореца на културата, както бе планиран, концертът се състоя на открито. Приятната музика и хубавото време привлякоха десетки зрители, които станаха свидетели на атрактивен концерт.
Програмата започна с изпълнение на пиеса на дългогодишния диригент на духовия оркестър в Перник маестро Христо Тонев, който ни напусна само преди няколко дни. "Загубихме професионалист и приятел, който ни напътстваше години и остави ярка следа в историята на нашия оркестър и на българската музика.", каза диригентът Трифон Трифонов. Програмата продължи с приятна разходка из различни музикални стилове, географски ширини и години. Весела Фиеста на брега повдигна настроението на публиката, ритмична Ча-ча накара сърцата да затанцуват, а вълнуващата мелодия "Самотният пастир" от румънския композитор Джордж Замфир размечта публиката. Оркестрите изпълниха и песен от репертоара на Жо Дасен. Публиката аплодира бурно изпълненията на солистите Кристина Миткова, Николета Станойкова, Митко Гълъбов и Петя Даскалова, които се включиха с популярни български и  световни хитове. На диригентския пулт се редуваха ръководителите на двата оркестъра Трифон Трифонов и Димитър Манов.
Концертът бе в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата.

Виж снимки от концерта тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-19 09:06:18
‹ First  < 145 146 147 148 149 >  Last ›