Новини

Като за последно прозвуча разтърсващо изпълнение на "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди. Млади солисти направиха дебют с оркестъра.
КО "Орфей" изпрати зимата с музика. В последното за сезона музикално матине в галерия "Любен Гайдаров" в ОК "Дворец на културата" в Перник прозвуча разтърсващо изпълнение на "Зима" от "Годишните времена" на Вивалди и по този начин музикантите казаха сбогом на студения сезон, а съвсем символично през отворения прозорец на галерията към оркестъра се включи и птичи хор. Солистка бе младата цигуларка Ралица Петкова от Симфониета София. Ралица започва да учи цигулка от пет годишна възраст, завършва националното музикално училище в София и Националната музикална академия. Специализирала е в майсторски класове по цигулка във Виена, Гърция, Русия, Франция и Япония. Гастролирала е в най-престижните зали в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Япония, Испания. С КО "Орфей" Петкова концертира не за първи път. Специално за нейното гостуване в Перник големият цигулар Никола Стоянов бе посветил стихотворение. Самият той бе в публиката, за да аплодира младата изпълнителка и оркестъра.
Любителите на музиката, изпълнили залата в Двореца на културата, останаха очаровани от вълнуващия глас на младата вокалистка Виктория Николова, която с еднаква лекота и въздействие изпълни ария от операта "Орфей в ада" от Кр. В. Глук, песни от Шуберт и "Нани ми, нани, Дамянчо" от Л. Пипков. Тя сподели, че именно българската музика е най-голямото предизвикателство за нея. Виктория завършва НМУ "Любомир Пипков", а от 2010 г. е студентка в НБУ в класа на оперната певица Соня Маринова. Гласът й звучи във френския филм "Хористите", който бе номиниран за "Оскар" и спечели няколко награди за най-добра филмова музика. Виктория е специализирала в майсторски класове във Виена, както и при професора от Музикалната академия на Фермо, Италия Маурицио Торрели.
В бездънния океан на музиката на Бах потопи публиката талантливият пианист Сава Вутов. Първокурсникът от НМА "Панчо Владигеров" изпълни с удивителна грациозност Концерт за пиано в ре минор - предизвикателство за всеки пианист. Сава Вутов е носител на множество награди от музикални конкурси в Италия, Македония, Сърбия и др. Специализирал е в майсторски класове в Гърция и Англия.
Концертът бе част от проект "Бъдещето започва от днес" по програма "Дебюти" на НФ "Култура".
Диригентът на оркестъра Райчо Христов пък го посвети на голямата цигуларка и музикален педагог Лидия Ромашкина, възпитала поколения цигулари в града, която ни напусна преди няколко дни.
Това бе последното неделно матине от зимната програма на оркестъра. През месец март музикантите възстановяват вечерните си концерти за публиката.

Снимки от концерта може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-23 22:06:47

В предстоящото издание организаторите замислят да срещнат публиката с най-нашумелите автори на бестселъри и сценаристи на родни кинопродукции и сериали, да съберат най-добрите танцьори от близо  и далеч и да предложат пълна промяна на склонните към експерименти с помощта на водещи модни експерти.
Салон на изкуствата ще се проведе в Перник за трети път тази пролет. В предстоящото издание на празниците на изкуствата на 8, 9 и 10 април фокусът ще бъде върху танцовото изкуство, литературата и модата. Организаторите от Община Перник и ОК "Дворец на културата" ще подходят нетипично към тези добре познати изкуства, за да покажат на публиката техните множество преображения. Публиката ще се наслади на изпълнения на атрактивни танцови формации в различни стилове. В импровизирани сцени ще се превърнат площадни пространства и зелени площи, а танците ще продължат като маратон през целия ден. Освен професионалистите, към купона ще могат да се включат и всички любители на танца, които ще могат да вземат уроци от експерти, както и просто да потанцуват за удоволствие.
Словото в най-общия му смисъл е във фокуса на втория ден от Салона на изкуствата. Четящите перничани и гости на града ще могат да се възползват от специални промоции на водещи издателства, които ще се включат в Панаир на книгата, както и да вземат автограф или да се снимат със съвременни нашумели автори. Любими герои ще оживеят, за да пренесат най-малките в чудния свят на приказките. Популярни лица от родната сцена ще споделят с феновете си свои литературни опити. Публиката ще може да се срещне и със сценаристите на популярни тв сериали и кино продукции.
Пролетният салон на изкуствата ще закрие най-младото изкуство в света на музите - модата. Ценителите на красотата ще се срещнат с новите колекции на водещи родни дизайнери, ще проследят на живо процеса на създаване на един модел. Инсталации на открито ще правят заедно художници и стилисти. А перничани, които са склонни да експериментират с външния си вид, ще могат да се подложат на пълна промяна с помощта на водещи стилисти, гримьори, коафьори и модни експерти. Организаторите подготвят и специална награда за бъдещите абитуриенти. Като цяло настроението ще бъде цветно, свежо и пролетно.
Новост в предстоящото издание на Салона на изкуствата ще бъде участието на артисти от Благоевград, Кюстендил и София. По този начин събитието ще се впише в програмата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата.
Пролетният салон на изкуствата в Перник се организира от Община Перник, ОК "Дворец на културата", СНЦ "Добрините" и "Джули Експрес".

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-21 16:28:15

Поетесата Румяна Пелова представи пред ценители в Двореца на културата в Перник стихосбирките "Еднорози се любят насън" и "Луната вместо теб ме целуна". Книгите са издадени през 2011 и 2012 г. и съдържат над 100 стихотворения, организирани в цикли. Десетки любители на изящното слово се събраха, за да се насладят на творчеството на поетесата. Вечерта озвучиха със свои изпълнения певците от ВИГ "Вдъхновение" от читалище "Надежда" в София. Те изпълниха и песен по стихове на емблематичното стихотворение, дало заглавието на втората книга на Пелова "Луната вместо теб ме целуна". Стихове представи пред публиката Цвета Бакарска.


Румяна Пелова притежава завидна поетическа култура, подчерта в рецензията си Иван Йорданов. Стихът й е мелодичен и ритмичен, а римите често пъти неочаквани. Основни символи в нейната поезия са земята, луната, светлината, а въпросите, които задава са вечните - за живота, любовта и смъртта. Любовта е водеща тема в стиховете й и тя присъства във всичките си проявления - от надеждата и радостта на любовния копнеж, през споделянето на света до болката и разочарованието. Героинята й е жената амазонка със свободен и независим дух, но и Пенелопа - вечно чакаща, вярна, готова на всякакви жертви. Фолклорни елементи изпълват поетическата й образност.


Румяна Пелова е родена в Перник. От малка се увлича по литературата, но става електротехник. Професията й я откъсва от поезията, но й помага да оцелее през годините. А когато я съкращават, се връща към своята любов - поезията. Тогава излива на белия лист всичко, което е потискала през годините. Така се раждат десетки стихове, които тя събира в двете си стихосбирки. Лауреат е на множество поетични конкурси.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-20 20:34:36

На 23.02.2014 година /неделя/ от 11.00 часа в Галерия „Любен Гайдаров”, Дворец на културата – Перник ще се състои концерт „Музикална палитра” на Камерен оркестър „Орфей” при Общински комплекс Дворец на културата с диригент Райчо Христов. 
Солисти: Ралица Петкова – цигулка, Виктория Николова – сопран и Сава Вутов – пиано.
В програмата музика от: Бах, Хендел, Вивалди, Шуберт, Пипков и Мартини.
Концертът е по проект „Бъдещето започва от днес” по програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура”.
Билети на каса преди концерта.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-20 12:40:56
‹ First  < 139 140 141 142 143 >