Новини

Представят книга за Крикор Азарян

Из "10 Кокови заповеди": "Бъди в мир със себе си", "На сцената не излизай, ако нямаш какво да кажеш".

Сборник със спомени за Крикор Азарян „Крикор Азарян – алхимията на играта” връща паметта ни за големия български режисьор. В книгата участват редица изтъкнати наши творци - писатели, артисти, художници, режисьори, музиканти, както и приятели и близки на Азарян. Включени са и фотоси от негови постановки. "Древна душа", "мъдрец" наричат големия ни творец хората, които са били близки с него приживе. Според проф. Красимир Спасов за Режисьора Азарян доминанта в изкуството на театъра е била Играта. А Галин Стоев споделя, че той превръщал невъзможността за живеенето в художествена енергия. Книгата извежда като поанта "10 Кокови заповеди", сред които са: „Бъди в мир със себе си.” и „На сцената не излизай, ако нямаш какво да кажеш”. Към книгата има приложен диск с документалния филм „45 градуса по Азарян” (2009) – автор Лилия Абаджиева.
Книгата, която излиза от печат от издателство "Захарий Стоянов", ще бъде представена на 15 март от 17 ч. в Народния театър, когато ще се състои паметна вечер на изтъкнатия режисьор. Събитието се организира от Министерството на културата, театър "Българска армия", Народен театър "Иван Вазов", Столична община, Фондация „проф. Крикор Азарян” и издателство „Захарий Стоянов”. Пред Народния театър ще бъде подредена изложба, посветена на живота и творчеството на големия режисьор, организирана от Съюза на артистите. А тържествената вечер в памет на Крикор Азарян ще бъде в театър „Българска армия” същия ден от 19 ч. На следващия ден 16 март (неделя) в камерната зала на VІ етаж в Народния театър „Иван Вазов” ще бъде представена „Лазарица” – постановка на проф. Крикор Азарян.
Крикор Азарян е всепризнат майстор на режисурата, учител на поколение актьори, вписал се трайно в историята на българския театър. Запознаването с творческия му  процес е повече от полезно за днешните театрали - режисьори, актьори, драматурзи и особено за младите – студенти и любители на театъра. Сборникът е актуален не само затова, че излиза скоро след кончината на големия творец, но и защото има и практическа полза от него.
Книгата „Крикор Азарян – алхимията на играта” ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на  Панаира на книгата в Перник. Той ще се проведе в рамките на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата с участието на водещи български издателства. Специални намаления и подаръци са предвидени за любителите на литературата в града.

 

Публикувано на: 2014-03-11 12:29:26