Новини

Млади изпълнители направиха музикален празник

Възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" разходиха публиката из два континента през няколко века на крилете на музиката.
Млади изпълнители  направиха истински музикален празник за ценителите в Перник. Възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" от класа по цигулка с преподавател Юлия Ангелова показаха невероятен талант и завиден професионализъм пред многобройната публика, която се събра в неделната сутрин в галерия "Любен Гайдаров" в Двореца на културата.
Близо двучасов концерт разходи слушателите из два континента през няколко века на крилете на музиката. Пътешествието започна в разкошните дворцови зали и катедрали от 18 век с музиката на Хайдн и Бах, продължи с изящно адажио на Моцарт. Широката славянска душа на бащата на чешката музика Бедржих Сметана поведе слушателите из живописните улички и мостовете на Вълтава в Златна Прага. Въздухът в залата затрепери при изпълнението на неравноделната и богата като родния ни фолклор музика на българските композитори Парашкев Хаджиев и Петър Христосков. Разходката завърши отвъд океана с една фантазия на Гершуин.
Въпреки крехката си възраст младите цигулари Ния Лечева, Доротея Кръстева, Виктор Тренев и Ивелина Иванова показаха истинско майсторство  при изпълнението на толкова разнообразни и невероятно сложни инструментални пиеси, а публиката ги възнагради с бурни аплодисменти и много цветя. Съпровождаха им на клавир Силвия Стоянова и Кремена Тренева.

Виж снимки от събитието тук

Публикувано на: 2014-03-09 21:23:44