Новини

Ще прозвучат творби на Бах, Хайдн, Моцарт, Сметана, Виенявски, Христосков, Хаджиев и Гершуин.


Млади цигулари ще зарадват публиката в Перник с концерт в Двореца на културата в неделя от 11, 00 ч. Талантливите изпълнители са възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" в София от класа на Юлия Ангелова. В програмата на концерта са включени творби на световно известни композитори като Й. С. Бах, Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Б. Сметана, Х. Виенявски, Дж. Гершуин и на българските автори П. Христосков и П. Хаджиев. Ще ги изпълнят Виктор Тренев, Ивелина Иванова, Доротея Кръстева и перничанката Ния Лечева, започнала обучението си в Обединената школа по изкуствата в Двореца на културата в Перник с преподавател Лидия Ромашкина. Клавирният съпровод ще бъде на Силвия Стоянова и Кремена Тренева.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-06 21:48:09

Книгата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” разказва за тържеството на българския боен дух, за тайните на дипломацията и за силата на страховитото: "Напред!" На нож!". Тя ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата.


Един незнаен ранен български войник в Балканската война смайва през болката си чуждестранните кореспонденти с думите си: „Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!” Силната вяра на българите в собствените им сили, единението в националната кауза дава крила на всички участници в тази неравна битка. И до днес за историците остава необяснимо как стана чудото, че България победи империя на три континента? Как така българската войска бе най-добра в Европа? Какви тайни крият дипломатическите документи, свързани с Балканската война?
Отговори на тези въпроси дава в книгата си, посветена на 100 годишнината от Балканската война „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” акад. Георги Марков. Този може би най-мащабен по своя обхват и дълбочина научен труд, посветен на стогодишнината от Балканската война, е с клеймото на издателство „Захарий Стоянов”. Неповторимата атмосфера на Балканската война е възкресена чрез дневници и спомени, писма и стенограми, бюлетини и дописки, които обясняват възприемането й като „кървава жътва”.
Намесата на българския фактор в „голямата политика”  е оценена през призмата на „европейския концерт”, което разширява представата на другите за нас до степен да разберем по-добре себе си като народопсихология. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи. Френският военен министър на войната Етиен Милеран  обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.
Книгата “България в Балканския съюз срещу Османската империя  1911-1913” е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически. Тя има и комплект от карти на бойните действия.
Книгата ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата, организиран от Община Перник, ОК "Дворец на културата" в партньорство със сдружение "Добрините" и "Джули Експрес". Свои нови книги ще изложат водещи издателства, а любителите на литературата ще могат да се възползват от специални намаления.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-06 21:43:28

Перничанки, които желаят да експериментират с външния си вид, могат да получат пълна промяна по време на предстоящия Салон на изкуствата.


Възможност за пълна промяна ще имат жителите и гостите на Перник, които са готови да експериментират с външния си вид и си падат по модните предизвикателства. В рамките на предстоящия пролетен Салон на изкуствата водещи дизайнери, стилисти, гримьори и коафьори ще преобразят няколко души. Избраните ще се видят в чисто нов стайлинг, облечени в модели на водещи модни марки, ще получат елегантна прическа и грим, които съответстват най-добре на тяхната индивидуалност и стил. Вечерта те ще могат да дефилират на бляскав моден подиум в голямото шоу заедно с професионални модели и манекенки.


За целта всички желаещи още отсега могат да изпращат свои снимки във страницата на Салона на изкуствата във Фейсбук.


Няма никакви ограничения за желаещите да участват в предизвикателството. Просто трябва да сте готови на експерименти, да имате достатъчно смелост да се видите напълно преобразени и да побързате да изпратите снимката си. Жури от експерти ще определи няколко души, които според тях са най-подходящи за атрактивния моден експеримент. Не забравяйте да изпращате и координати, на които организаторите да се свържат с вас, ако сте сред избраните. И отсега си освободете наближаващия 10 април, за да посветите деня си изцяло на себе си и на експертите, които ще поработят с външния ви вид, за да ви преобразят изцяло. Няма никакво специално изискване и към снимките, които трябва да изпратите. Просто те най-реално трябва да показват външността ви, за да могат специалистите да направят реална преценка на това, от което се нуждаете, за да блеснете с пълната си красота. Имената на определените за пълна промяна ще бъдат оповестени в началото на месец април и ще бъдат поканени на интервю.

Това е само една от изненадите, които готвят за публиката организаторите на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата. Той ще се проведе на 8, 9 и 10 април в Перник. Бляскаво модно шоу, панаир на книгата и танцова фиеста ще се проведат през трите дни. Организатори са Община Перник, ОК "Дворец на културата" в партньорство със сдружение "Добрините" и "Джули експрес".

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-04 20:21:48

Над 20 дами поетеси от три поколения ще представят свои стихове в Двореца на културата в Перник.


Жени поетеси ще си дадат среща в Перник в навечерието на празника на жените 8 март. Събитието ще премине под мотото "Ние жените" и ще срещне ценителите на изящното слово с любимите им авторки на 7 март от 17, 30 ч. в малкия салон на Двореца на културата в Перник. В литературната вечер ще се включат представители на три поколения поетеси - от най-младите, обединени в литературния клуб "Пегас" до авторки, доказали отдавна своето място на поетичния небосклон. Почитателите на поезията ще се убедят колко разнолика, многогласна и съчетаваща различни емоции може да бъде женската душа и женската поезия. И ще изживеят една приятна вечер с красиви стихове и музика в уютна обстановка. Истинско предизвикателство за актьора Иван Бурджев ще бъде задачата, с която е натоварен - като мъж да представи пред публиката стихове, писани от жени. Своите първи стъпки в балетното изкуство ще покажат пред публика малките балерини от школата с ръководител Татяна Андонова в Двореца на културата. Талантливите инструменталисти Александър и Сава, възпитаници на Обединената школа по изкуствата, ще поднесат своя поздрав към дамите и придружаващите ги кавалери.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-04 20:17:43
‹ First  < 162 163 164 165 166 >  Last ›