Новини

Концертът с участието на най-добрите изпълнители от Перник и гостуващи артисти, който бе игран премиерно на Сурва, ще бъде празничен поздрав за перничани и гостите на града в деня на националния празник на България.

Концерт-спектакълът „Фурия“ ще  се играе на сцена "Георги Русев"  в Двореца на културата в Перник на 3 март. Шоуто бе представено премиерно в рамките на фестивала „Сурва“ тази година и предизвика голям интерес сред жителите и гостите на града. Организаторите на празничната програма решиха именно това да бъде и специалният поздрав за перничани в деня на националния празник на България. Спектакълът е микс от различни по жанр изпълнения, общото между които е силната и въздействаща емоция. Режисьорското решение води умело публиката от класическата към популярната музика и джаза, от класическия към българския народен танц  през стилизирани фолклорни обработки и модерен балет до взривяващ хип-хоп. Свързващият елемент са пантомимични етюди, пресъздаващи сцени от Библията. Сцената е с модерна визия с видеостена, което допълнително усилва внушението за зрителя.

В концерта ще вземат участие балет „Вая“ от ОДК с ръководител Ваня Рошкова, формация „Майсторите на танца“ с ръководител Красимир Димитров, хип-хопърите от „Switch“ и „Da click“, клуб по спортни танци „Проданс“ от София, модерен балет „Авангард“ от ОбМД, АНПТ „Граовска младост“ от ОК „Дворец на културата“ с главен художествен ръководител Венцислав Андонов и хореограф Тодор Тодоров, КО „Орфей“ с диригент Райчо Христов и Духовият оркестър с диригент Трифон Трифонов, гласовитата Илейн и Сандра от ДМТ „Ст. Македонски““, както и студентите от НАТФИЗ – специалност „Театър на движението“ с преподавател доц. Александър Илиев. Водещ ще бъде актьорът Иван Бурджев. За осветлението и звука се грижи Александър Пигов, а видеодизайнът е дело на „ЕНИ филм“. Сценарист на спектакъла е Боне Андонов, а постановчик – директорът на ОК „Дворец на културата“ Милчо Спасов. Спектакълът се осъществява със съдействието на Община Перник и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-28 08:45:30

На следващия концерт на оркестъра специален гост ще бъде Стоян Янкулов – Стунджи.
Студенти от департамент музика на НБУ пяха с оркестър „Граовска младост“ в Двореца на културата в Перник. Младите таланти са възпитаници на доц. Георги Петков и са преминали студентска практика при него и при ръководителя на оркестър „Граовска младост“ Венцислав Андонов. Талантливите певици и инструменталисти показаха завидно майсторство и завладяващо сценично поведение, което очарова публиката. Те изпълниха авторски преработки на народни песни от различни български композитори, включително и от доц. Георги Петков.
Момичетата и момчетата вече имат богат сценичен опит в много концертни прояви. Заедно със своя преподавател доц. Петков те са участвали в множество музикални продукции. Преди няколко месеца те се включиха и в проект по трансгранично сътрудничество, реализиран между университетите в София и Ниш по идея на преподавателя в НБУ Борислав Дочев. Като част от проекта студенти от двете висши училища направиха съвместен концерт в Двореца на културата в Перник.
Концертът започна с изпълнение на 15 годишната солистка на оркестър „Граовска младост“ Виктория Миткова. Въпреки крехката си възраст Вики не отстъпи на по-опитните изпълнителки и доказа, че си заслужава мястото в НБУ, където има намерение да кандидатства. Вики изпълни невероятно трудната песен от репертоара на Янка Рупкина „Калиманко Денко“. Оркестърът пък направи музикална разходка заедно с публиката из цяла България като изпълни мелодии от различни фолклорни области. Студентите се забавляваха искрено и в края на концерта дори се хванаха на хоро.
На 3 март целият ансамбъл „Граовска младост“ заедно с танцовата формация ще вземе участие в концерт-спектакъла „Фурия“ от 11, 30 ч. в Двореца на културата. А за следващата си изява на 20 март от 17, 30 ч. оркестърът и неговият ръководител Венцислав Андонов са подготвили специална изненада за публиката. Гости тогава ще бъдат младият кавалджия Живко Василев, китаристът Виктор Джоргов, вокалистката Райна Василева и Стоян Янкулов – Стунджи.


Виж снимки от събитието тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-28 08:38:11

На афиш в Шумен името му било изписано Хайгадаш, а за приемния изпит в консерваторията - Кашалот.
Хайгашод Агасян грабна виолата и засвири в трио с двама от музикантите на КО "Орфей". Това стана по време на срещата му с пернишката публика в рубриката "Автограф за Перник", организирана от ОК "Дворец на културата". Хайго си спомни младостта, когато заедно с пернишките музиканти и диригента на оркестъра Райчо Христов концертирал в Германия. За пернишката публика той изпълни свои емблематични песни, сред които "Не остарявай, любов", "Ваничка", "Младостта се завръща", "Много, много отдалеч". За първи път пред публика изпя най-новата си песен по текст на Недялко Йорданов "Сутрешни жени". Като мото на вечерта остана призивът му "Все по-добре" - това е заглавие на негова песен по текст на Мая Дългъчева. Особено очаровани от Хайго бяха децата в публиката, които чуха също любими свои песнички. Някои от тях изпълниха талантливите деца от ВГ "Ванила", с която Хайгашод работи отдавна и дори е написал песен специално за тях.
С чувство за хумор Хайго разказа как хората непрекъснато бъркат името му. Веднъж за концерт в Шумен той бил изписан на афиша като Хайгадаш. Но най-невероятната интерпретация на името си чул на приемния изпит в Консерваторията, където в списъците фигурирал като Кашалот. Затова и дълго време колегите му викали Каши. Всъщност Хайгашод обединява две имена - Хайг, който се смята за праотец на арменците и друг велик арменски цар - Ашод. За перничани той написа: "Бъдете здрави, пейте и се смейте!".
На 21 март перничани ще имат удоволствието отново да се срещнат с Хайгашод Агасян. Тогава двамата с поета Недялко Йорданов ще представят в Двореца на културата музикално-поетичния спектакъл "Не остарявай, любов".

Снимки от събитието може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-27 12:38:53

Големият композитор, създал вечни песни като "Не остарявай, любов", "Светът е хубав", "Песен на музиканта" е направил първите си стъпки на професионалната сцена като музикант в КО "Орфей" под диригентството на Райчо Христов.

Големият композитор Хайгашод Агасян ще се срещне с любимата си публика в Перник на 26 февруари от 17, 30 ч.. Домакин на срещата ще бъде Дворецът на културата в постоянната рубрика "Автограф за Перник". В срещата ще вземат участие и младите талантливи певци от ВГ "Ванила". Специално за тях Хайгашод написа песен, посветена на Сурва.
Малцина знаят, че първите си стъпки на професионалната сцена големият композитор и музикант е направил именно в Перник като музикант в КО "Орфей" под диригентството на Райчо Христов. Агасян пази и до днес скъпи спомени от годините, свързани с Перник.
Хайгашод Агасян е известен български инструменталист, певец и композитор. Завършва Българската държавна консерватория. Автор е на редица песни, останали в класиката на българската музика, сред които "Не остарявай, любов", "Младостта се завръща", "Не си отивай, мой живот", "От много, много отдалеч", "Светът е хубав", "Песен на музиканта". Той е и сред най-обичаните композитори на песни за деца. Негови произведения са включени в учебниците по музика и се пеят от поколения млади певци.  Сътрудничеството му с Недялко Йорданов създава някои от най-популярните песни на българската естрада. През 1993 година печели голямата награда на Златния Орфей, а на следващата година — първа награда от същия фестивал. Носител е и на наградата на фондация "Димитър Вълчев" за театрална музика. Миналата година той отбеляза с голям концерт в зала "България" своя 60 годишен юбилей и 30 години от създаването на  емблематичната си песен "Не остарявай, любов".

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-02-25 09:55:36
‹ First  < 147 148 149 150 151 >  Last ›