Новини

Възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" разходиха публиката из два континента през няколко века на крилете на музиката.
Млади изпълнители  направиха истински музикален празник за ценителите в Перник. Възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" от класа по цигулка с преподавател Юлия Ангелова показаха невероятен талант и завиден професионализъм пред многобройната публика, която се събра в неделната сутрин в галерия "Любен Гайдаров" в Двореца на културата.
Близо двучасов концерт разходи слушателите из два континента през няколко века на крилете на музиката. Пътешествието започна в разкошните дворцови зали и катедрали от 18 век с музиката на Хайдн и Бах, продължи с изящно адажио на Моцарт. Широката славянска душа на бащата на чешката музика Бедржих Сметана поведе слушателите из живописните улички и мостовете на Вълтава в Златна Прага. Въздухът в залата затрепери при изпълнението на неравноделната и богата като родния ни фолклор музика на българските композитори Парашкев Хаджиев и Петър Христосков. Разходката завърши отвъд океана с една фантазия на Гершуин.
Въпреки крехката си възраст младите цигулари Ния Лечева, Доротея Кръстева, Виктор Тренев и Ивелина Иванова показаха истинско майсторство  при изпълнението на толкова разнообразни и невероятно сложни инструментални пиеси, а публиката ги възнагради с бурни аплодисменти и много цветя. Съпровождаха им на клавир Силвия Стоянова и Кремена Тренева.

Виж снимки от събитието тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-09 21:23:44

Жената - майка, дъщеря, любовница, нежна, всеотдайна, греховна и прелъстителна - стиховете на поетесите разкриха безбройните й лица.
Поетеси си дадоха среща в навечерието на празника на жената 8 март в Двореца на културата в Перник. Най-младите - момичетата, обединени в литературния клуб "Пегас", са още тийнейджърки. Пред ценителите на изящното слово прозвучаха и стихове на утвърдени поетеси, заслужили вече своето място на поетичния небосклон. Повече от 15 авторки представиха свои любими стихове, а тъй като срещата беше в навечерието на 8 март, основната тема, на която бяха посветени те, беше жената с многобройните й лица - майка, дъщеря, любовница, нежна, всеотдайна, греховна и прелъстителна.
Вечерта се превърна в истински празник и благодарение на участието на струнен квартет от КО "Орфей", както и на изпълненията на възпитаниците на Обединената школа по изкуствата Александър и Сава. Своя дебют пред публика направиха чаровните балеринки от школата с ръководител Таня Андонова.

Виж снимки от събитието тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-08 00:18:59

Музикално-поетичният рецитал на Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов пълни залите из цялата страна повече от 25 години. Представян е поне 9 пъти в зала № 1 на НДК.


Вечният спектакъл „Не остарявай, любов“ ще гостува в Перник на 21 март от 17, 30 ч. в Двореца на културата. С неостаряващите стихове на поета Недялко Йорданов и вълнуващата музика на композитора, музикант и изпълнител Хайгашод Агасян перничани ще посрещнат пролетта.


Двамата изтъкнати творци са в творчески тандем повече от 25 години. От тогава не са спрели да обикалят цяла България със своите авторски музикално-поетични рецитали. С тях на сцената често  е и съпругата на Недялко Йорданов Ивана Джеджева. По името на една от емблематичните си песни артистите наричат своя спектакъл „Не остарявай любов“. С него те пълнят залите из цялата страна, а поне 9 пъти са разчувствали хиляди зрители в Зала №1 на НДК. Това не е спектакъл, който може да смае зрителите със зрелищни ефекти, с пищни танци или с оглушителни крясъци. Това е територия на интимност, задушевност и лиричност. По време на спектакъла публиката се докосва до откровената лирика на поета Недялко Йорданов, която е като самия живот – разказва истински истории, които не винаги имат щастлив край, но винаги вълнуват. Те са облечени много елегантно и деликатно в нежната музика на Хайгашод Агасян, който докосва всяка дума от поезията на Недялко с истинско благоговение. Така музика и текст се сливат в едно, за да докоснат най-тънките струни на душата на слушателите и зрителите на спектакъла. А артистичното поведение на Недялко и Хайгашод намира пряк път към съзнанието на публиката. Спектакълът няма строги рамки, той се развива през годините така, както се развива и творчеството на двамата артисти. В него винаги намират място вечните песни, оставени от творческия тандем като бисери в съкровищницата на българската музика. Такива са „Не остарявай, любов“, „Младостта си отива“, „Много, много отдалеч“, „Тийнейджърска песен“, „Светът е хубав“, „Ваничка“… Двамата автори винаги изпълняват пред публика и съвсем нови песни, които не спират да се раждат.
Билети за спектакъла ще се продават във фоайето на  Двореца на културата от понеделник от 9, 30 до 12, 00 ч. и от 13, 00 до 17, 00 ч. Могат да се заявяват и на тел. 076 60 42 83 и 0876 604 633.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-07 17:14:41

Ще прозвучат творби на Бах, Хайдн, Моцарт, Сметана, Виенявски, Христосков, Хаджиев и Гершуин.


Млади цигулари ще зарадват публиката в Перник с концерт в Двореца на културата в неделя от 11, 00 ч. Талантливите изпълнители са възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" в София от класа на Юлия Ангелова. В програмата на концерта са включени творби на световно известни композитори като Й. С. Бах, Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Б. Сметана, Х. Виенявски, Дж. Гершуин и на българските автори П. Христосков и П. Хаджиев. Ще ги изпълнят Виктор Тренев, Ивелина Иванова, Доротея Кръстева и перничанката Ния Лечева, започнала обучението си в Обединената школа по изкуствата в Двореца на културата в Перник с преподавател Лидия Ромашкина. Клавирният съпровод ще бъде на Силвия Стоянова и Кремена Тренева.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-06 21:48:09
‹ First  < 145 146 147 148 149 >  Last ›