Новини

Жената - майка, дъщеря, любовница, нежна, всеотдайна, греховна и прелъстителна - стиховете на поетесите разкриха безбройните й лица.
Поетеси си дадоха среща в навечерието на празника на жената 8 март в Двореца на културата в Перник. Най-младите - момичетата, обединени в литературния клуб "Пегас", са още тийнейджърки. Пред ценителите на изящното слово прозвучаха и стихове на утвърдени поетеси, заслужили вече своето място на поетичния небосклон. Повече от 15 авторки представиха свои любими стихове, а тъй като срещата беше в навечерието на 8 март, основната тема, на която бяха посветени те, беше жената с многобройните й лица - майка, дъщеря, любовница, нежна, всеотдайна, греховна и прелъстителна.
Вечерта се превърна в истински празник и благодарение на участието на струнен квартет от КО "Орфей", както и на изпълненията на възпитаниците на Обединената школа по изкуствата Александър и Сава. Своя дебют пред публика направиха чаровните балеринки от школата с ръководител Таня Андонова.

Виж снимки от събитието тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-08 00:18:59

Музикално-поетичният рецитал на Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов пълни залите из цялата страна повече от 25 години. Представян е поне 9 пъти в зала № 1 на НДК.


Вечният спектакъл „Не остарявай, любов“ ще гостува в Перник на 21 март от 17, 30 ч. в Двореца на културата. С неостаряващите стихове на поета Недялко Йорданов и вълнуващата музика на композитора, музикант и изпълнител Хайгашод Агасян перничани ще посрещнат пролетта.


Двамата изтъкнати творци са в творчески тандем повече от 25 години. От тогава не са спрели да обикалят цяла България със своите авторски музикално-поетични рецитали. С тях на сцената често  е и съпругата на Недялко Йорданов Ивана Джеджева. По името на една от емблематичните си песни артистите наричат своя спектакъл „Не остарявай любов“. С него те пълнят залите из цялата страна, а поне 9 пъти са разчувствали хиляди зрители в Зала №1 на НДК. Това не е спектакъл, който може да смае зрителите със зрелищни ефекти, с пищни танци или с оглушителни крясъци. Това е територия на интимност, задушевност и лиричност. По време на спектакъла публиката се докосва до откровената лирика на поета Недялко Йорданов, която е като самия живот – разказва истински истории, които не винаги имат щастлив край, но винаги вълнуват. Те са облечени много елегантно и деликатно в нежната музика на Хайгашод Агасян, който докосва всяка дума от поезията на Недялко с истинско благоговение. Така музика и текст се сливат в едно, за да докоснат най-тънките струни на душата на слушателите и зрителите на спектакъла. А артистичното поведение на Недялко и Хайгашод намира пряк път към съзнанието на публиката. Спектакълът няма строги рамки, той се развива през годините така, както се развива и творчеството на двамата артисти. В него винаги намират място вечните песни, оставени от творческия тандем като бисери в съкровищницата на българската музика. Такива са „Не остарявай, любов“, „Младостта си отива“, „Много, много отдалеч“, „Тийнейджърска песен“, „Светът е хубав“, „Ваничка“… Двамата автори винаги изпълняват пред публика и съвсем нови песни, които не спират да се раждат.
Билети за спектакъла ще се продават във фоайето на  Двореца на културата от понеделник от 9, 30 до 12, 00 ч. и от 13, 00 до 17, 00 ч. Могат да се заявяват и на тел. 076 60 42 83 и 0876 604 633.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-07 17:14:41

Ще прозвучат творби на Бах, Хайдн, Моцарт, Сметана, Виенявски, Христосков, Хаджиев и Гершуин.


Млади цигулари ще зарадват публиката в Перник с концерт в Двореца на културата в неделя от 11, 00 ч. Талантливите изпълнители са възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" в София от класа на Юлия Ангелова. В програмата на концерта са включени творби на световно известни композитори като Й. С. Бах, Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Б. Сметана, Х. Виенявски, Дж. Гершуин и на българските автори П. Христосков и П. Хаджиев. Ще ги изпълнят Виктор Тренев, Ивелина Иванова, Доротея Кръстева и перничанката Ния Лечева, започнала обучението си в Обединената школа по изкуствата в Двореца на културата в Перник с преподавател Лидия Ромашкина. Клавирният съпровод ще бъде на Силвия Стоянова и Кремена Тренева.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-06 21:48:09

Книгата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” разказва за тържеството на българския боен дух, за тайните на дипломацията и за силата на страховитото: "Напред!" На нож!". Тя ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата.


Един незнаен ранен български войник в Балканската война смайва през болката си чуждестранните кореспонденти с думите си: „Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!” Силната вяра на българите в собствените им сили, единението в националната кауза дава крила на всички участници в тази неравна битка. И до днес за историците остава необяснимо как стана чудото, че България победи империя на три континента? Как така българската войска бе най-добра в Европа? Какви тайни крият дипломатическите документи, свързани с Балканската война?
Отговори на тези въпроси дава в книгата си, посветена на 100 годишнината от Балканската война „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” акад. Георги Марков. Този може би най-мащабен по своя обхват и дълбочина научен труд, посветен на стогодишнината от Балканската война, е с клеймото на издателство „Захарий Стоянов”. Неповторимата атмосфера на Балканската война е възкресена чрез дневници и спомени, писма и стенограми, бюлетини и дописки, които обясняват възприемането й като „кървава жътва”.
Намесата на българския фактор в „голямата политика”  е оценена през призмата на „европейския концерт”, което разширява представата на другите за нас до степен да разберем по-добре себе си като народопсихология. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи. Френският военен министър на войната Етиен Милеран  обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.
Книгата “България в Балканския съюз срещу Османската империя  1911-1913” е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически. Тя има и комплект от карти на бойните действия.
Книгата ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата, организиран от Община Перник, ОК "Дворец на културата" в партньорство със сдружение "Добрините" и "Джули Експрес". Свои нови книги ще изложат водещи издателства, а любителите на литературата ще могат да се възползват от специални намаления.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-06 21:43:28
‹ First  < 124 125 126 127 128 >  Last ›