Новини

Драматизации, срещи с писатели и четения пренесоха любителите на словото в чудния свят на книгите.

Вълнуващо приключение в чудния свят на книгите предложи на почитателите на литературата вторият ден от Пролетния салон на изкуствата в Перник. Драматизации, срещи с писатели и четения наситиха деня и превърнаха Двореца на културата в истински дом на книгата. В уютна и стилна обстановка многобройните приятели на изкуството на словото се докоснаха до любимите си книги, срещнаха се с обичани и популярни автори.

Денят започна с драматизации на популярни приказки, които представиха за най-малките младите артисти от ДЮТФ "Мускетари" от ОДК. Необичайна и атрактивна гледна точка към добре познати на всеки българин текстове на Иван Вазов, Елин Пелин и Никола Вапцаров представиха гостите от Театралната школа към Младежкия театър в Благоевград. Сред многото деца, които имаха възможност да гледат постановката, бяха и издателят Иван Гранитски, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев и акад. Васил Гюзелев, които останаха очаровани от вдъхновението, с което младите артисти рецитираха вечните български стихове, а в края на представлението развяха българския флаг. Поетесата Надежда Захариева сподели с публиката своите мисли за любовта и спомени за живота си с големия поет Дамян Дамянов. Любен Дилов- син изказа пред перничани съжалението си, че в "България търси талант" липсват участници от Перник като Николета, която очарова публиката и журито в предишното издание. Дори след срещата той дълго отговаря на въпроси за своите книги, за работата си в различни телевизионни и филмови проекти. Водещият Александър Александров- Алекс представяше гостите и успя да накара всеки от тях да сподели най-съкровените си мисли с публиката.

Певицата Теди Кацарова поведе зрителите на екзотично пътешествие по света. Тя представи своята книга "От двете страни на съвършената храна", в която описва свои пътешествия из екзотични държави и традиционни ястия от кухните на различни народи. За почитателите си в Перник тя приготви традиционно ястие за страните от близкия Изток- хумус. Ястието съдържа тахан, нахут, зехтин, лимонов сок и сол и служи за предястие в съчетание с традиционните арабски питки. Гостите успяха да опитат от вкусната разядка, а накрая Теди изпълни най-новата си песен "Само ти и аз", която тя записа в дует с йорданския певец Фарес.

Дългият ден приключи със забавно четене на текстове от първата книга "Пощенска кутия за приказки". Дидо от Д2, Людмила Сланева, Ваня Щерева и Кирил Ефремов разсмяха публиката като четоха разкази на различни автори. Извън текстовете от книгата Кирил Ефремов, когото гледаме в "Под прикритие" не пропусна да разкаже забавни вицове, а Людмила, Ваня и Дидо свириха и пяха за пернишката публика.

Свои книги във фоайето на Двореца на културата представиха издателство "Захарий Стоянов", независими автори, обединени от Асоциацията за българско изкуство по света и РБ "Светослав Минков".

Последният ден от Пролетния салон на изкуствата в Перник е посветен на модата.

Събитието се организира от Община Перник и ОК "Дворец на културата"  и е в подкрепа на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата.

Виж снимки от втория ден тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-11 10:14:52

Под мотото Възкресението на живота в Двореца на културата ще се изявят музикални и танцови формации от Перник.

С концерт ще посрещнат Великден в Двореца на културата в Перник. В навечерието на големия християнски празник на 16 април от 18 часа във фоайето на Двореца ще се изявят музикални и танцови формации от Перник. Концерта ще открият музикантите от КО „Орфей“ с изпълнение на валса „Пролетни гласове“ от Йохан Щраус. В програмата ще се включат и младите певци от хор „Родна песен“ от ОДК, солисти и танцьори. Пролетни и празнични мелодии ще изпълни Духовият оркестър с диригент Трифон Трифонов. Концертът ще премине под мотото Възкресението на живота.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-11 08:30:45

Възпитаници на Обединената школа по изкуствата в Перник ще зарадват почитателите на музиката със своя талант. Младите музиканти, които изучават пиано и цигулка в класовете на Виолина Милотинова, Ани Тодорова и Юлияна Манолова ще се представят с Великденски концерт пред своите родители, приятели и почитателите на музиката в Перник в събота, 12 април, от 16 ч. Със свои изпълнения ще участват 18 деца на възраст от 6 до 15 години. Ще прозвучат произведения на Гедике, Бах, Бетовен, Шопен, Лист, Тартини и др. В концерта ще се включат и техните преподаватели. Младите музиканти ще получат като награда за своя труд великденски лакомства и подаръци.

Великденският концерт е една от традиционните изяви за младите музиканти от школата заедно с продукцията им в края на учебната година. Преди лятото децата отново ще покажат наученото от тях през годината под ръководството на техните преподаватели, след което ще заминат на традиционна екскурзия. Вече няколко години подред по време на тези екскурзии те играят голф, а тази година са решили да разнообразят с конна езда.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-11 08:29:50

На 16.04.2014 година /сряда/ от 18.00 часа в Музикалното фоайе на Двореца на културата – Перник ще се състои Великденски концерт с участието на Камерен оркестър „Орфей”, Духов оркестър, солистите Галя Павлова, Евгени Ботев, Мирослав Димов и Надя Леонидова, хор „Родна песен” при Обединен детски комплекс – Перник, актьорът Иван Бурджев, спортно-състезателни танци.

Очакваме Ви заедно да споделим един спектакъл на духа и музиката!

Вход свободен за всички желаещи перничани и гости на град Перник.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-10 20:52:22
‹ First  < 112 113 114 115 116 >  Last ›