Програма за месеца

22
22 септември 2019 11:00 часа

Новини

С произведения  на различни композитори, вдъхновени от пролетта, КО "Орфей" откри новия сезон. Прозвучаха арии и откъси от най-популярните мюзикъли на всички времена в изпълнение на солисти.
Пролетни гласове прозвучаха в Двореца на културата в Перник. Музикантите от КО "Орфей" откриха пролетния си сезон с концерт, в който изпълниха произведения на различни композитори от различни епохи и националности, вдъхновени от най-красивия сезон. Публиката се понесе в ритъма на валса с "Пролетни гласове" от Щраус. Прозвучаха произведения на Антонин Дворжак и Дмитрий Шостакович. Безкрайни зелени поля  се ширнаха сякаш, когато оркестърът засвири Серенада за струнен оркестър от английския композитор Едуард Елгар. Никой не можа да остане спокоен на мястото си в ритъма на живото Мартенско хоро от румънеца Грегораш Динику. Публиката аплодира бурно младия виртуозен пианист Деян Григоров, който изпълни впечатляващо Валс от Фридерик Шопен. Плавен преход към втората част на концерта бе произведението "Устните мълчат" от оперетата "Веселата вдовица" от Лехар. Оркестрацията на пиесите специално за КО "Орфей" е дело на младия композитор Петко Ганев, с когото музикантите са работили в рамките на програмата за студентски практики.
Втората част пренесе публиката в света на мюзикъла. Солистите Сандра Петрова, Боряна Йорданова и Ивайло Парпулов изпълниха арии и откъси от най-популярните мюзикъли на всички времена, сред които „Брилянтин“,  „Уестсайдска история“, „Клетниците“, „Котките“, „Чикаго“, „Кабаре“, „Магьосникът от Оз“. Тримата млади изпълнители имат в биографията си участия в хитови заглавия, сред които "Лелята на Чарли", "Бал в Савой", "Алис в страната на сънищата", "Мама мия", "Коса", "Вълшебникът от Оз" и др. Сандра се изявява и на поп сцената като вокалистка на рок групата PSS, която наскоро издаде първата си песен на български- "Мечта". Ивайло път се забавлява като озвучава анимационни филми. Публиката остана очарована от артистизма и гласовете на тримата солисти.
В залата този път имаше гости от Германия, които бяха впечатлени от изпълненията на даровитите ни музиканти, а диригентът на оркестъра Райчо Христов ги приветства на родния им език.
Това бе първият концерт от пролетната програма на КО "Орфей". През април музикантите ще зарадват публиката си с два концерта. На 16 април от 16, 30 ч. те ще поднесат специална великденска програма заедно със своите малки приятели от ЦДГ №15 "Райна Княгиня". На 23.04. от 18, 30 ч. оркестърът ще свири с флейтиста Христо Христов, който от години живее и работи в Берлин. Концертът е под надслов "София-Берлин".

Снимки от концерта може да видите тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-27 20:32:41

 

Любителите на литературата ще имат щастието да се докоснат до интересни съвременни автори на българска поезия и проза.

Независими автори, обединени от Международната асоциация за българско изкуство по света, ще се представят на Салона на изкуствата в Перник. На щанда в рамките на Панаира на книгата на 9 април читателите ще имат възможност да се запознаят с творчеството на журналистката по професия и поетеса по душа Даниела Капинчева, изкушеният от приключения, фантастика и фентъзи Филип Данчев, поетесата Мария Янакиева, инициатор за издаването на четиритомната поредица от стихове на българи, живеещи в чужбина "Приятели в поезията". Ще бъдат представени и книги на актрисата, поетеса, художник и режисьор Павлина Йосева, актьорът поет Райчо Русев и последователят на теорията за позитивното мислене Георги Жеков. Част от авторите ще уважат гостите на Салона на изкуствата лично и ще представят сами своите творби.

За авторите:
Даниела Капинчева: Журналист по образование, поетеса по душа Даниела Капинчева има дългогодишен опит в електронните и печатните медии, пише предимно поезия, но има и няколко интересни прозаични опита. Творческата й биография включва три поетични книги – „Дневник на сърцето”/1997/, Душа под маската”/2004/ и „Три поеми за любовта”/2009/, както и множество публикации в специализирани издания за култура и изкуство. Арт – мениджър на свободна практика и един от носителите на приза „ВДЪХНОВИТЕЛ” в националната инициатива „Човекът, който ме вдъхновявя, Даниела застава с душата и сърцето си зад много обществени каузи и ги подкрепя всеотдайно. ПР на МАБИС, Даниела е и главен редактор на списание „ Art Manager 7”.

Филип Данчев: Макар винаги да е писал инцидентно и откъслечно, Филип открива тази своя страст относително късно и на тридесет и пет започва да пише първите си разкази, които публикува в собствен блог в интернет. Окуражен от добрите отзиви, но съзнавайки необходимостта от усъвършенстване, се записва в серия онлайн-курсове по творческо писане към „Barnes & Noble“. Две години по-късно има над четиридесет разказа, чрез които експериментира в различни жанрове. През 2010 г. участва в конкурса за фантастика и фентъзи “Златен Кан”, в който негов разказ достига двадесето място от над триста и осемдесет участника. Междувременно се запознава със съмишленици в писането, един от които е Ива Касабова, с която създават и няколко съвместни разказа. Оказали се добър тандем, двамата продължават работа заедно, която довежда до написването на съвместния роман “Да бъде приключение”. Романът е приет добре от читателите и предизвиква интереса на медиите. Понастоящем Филип Данчев продължава да създава разкази и да работи над проекти за следващи романи.
Мария Янакиева: Пише поезия и проза. Автор на стихосбирките “Диви цвета” и “Срички по вятъра”. Пише статии за новинарския сайт за култура – Артновини 365 към Международна асоциация за българско изкуство по света (МАБИС). Инициатор и издател на четиритомната поредица от сборни стихове “Приятели в поезията” на съвременни автори, живеещи в България и чужбина. Координатор на Международна кампания “Дари българска книга” към МАБИС.
Павлина Йосева: актриса, поетеса, художник, режисьор на документални филми. Автор на книгите: „Трудна за сънуване”, двуезичната й стихосбирка „Отвъд тишината” - „По ту сторону тишины” и хумористичната „Еротика по селски”, написана на североизточен диалект. Сценарист на поетични спектакли.
Райчо Русев: Автор и актьор на поетични спектакли. Превежда литература от и на руски, сръбски, хърватски езици. Райчо Русев е автор на няколко поетични книги - “Лични стихове”, “Шепа стихове”, “Стихове на вятъра”, “Стиховей, “Стiхове от втория етаж”.
Георги Жеков: Автор на книгите “Другата реалност” и “Медицината на новото време”. Георги Жеков е един от съвременните български автори, които на базата на изследвания и доказателства, прилага в книгите си своята практика за позитивно мислене, здравословен начин на живот и разкрива на читателите необятните способности на духа и човешкото тяло, запознава ги с други съществуващи реалности и  медицина. Води семинари за личностно и духовно развитие.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-26 22:19:11

Ансамбъл "Граовска младост" бе гост в мащабен фестивал в Есхи Шехир.
Танцьори от АНПТ "Граовска младост" в Двореца на културата в Перник представиха България на международен форум в гр. Есхи Шехир, Турция. Събитието събра 42 фолклорни формации от няколко континента в града, който е обявен за столица на туркоезичните народи. Като специални гости участваха ансамбли от България, Румъния, Словения и Македония.
Пъстрият фестивал бе посветен на идването на пролетта и изпълни града и околностите му с много настроение, багри, музика и танци в продължение на пет дни. Фестивалът нямаше конкурсен характер. Всяка от формациите се представи със своя програма и се включи в общо дефиле, което премина през оживените улици на града.
Българският ансамбъл "Граовска младост" с хореограф Тодор Тодоров бе посрещнат от публиката въодушевено, а буйните граовски ритми накараха стотици зрители да аплодират дълго и възторжено изпълненията на танцьорите.
По време на престоя в Турция водещи хореографи от Казахстан работиха усилено с танцьори от различни държави, а резултатът бе впечатляващ танцов спектакъл, който бе представен на финалния концерт. В общата композиция се включиха и танцьорите от "Граовска младост". Заедно с участниците от няколко формации те се справиха блестящо и обраха овациите на публиката.

Виж снимки от представянето тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-26 22:14:01

Хореографията е по емблематичната българска народна песен, станала популярна в изпълнение на Стефка Съботинова.

Танцова интерпретация на емблематичната българска народна песен "Притури се планината", станала популярна в изпълнение на голямата ни певица Стефка Съботинова, ще представи на сцената на Салона на изкуствата в Перник формация "Астра" от Благоевград. Магнетичната песен вдъхновила художествения ръководител на формацията Галя Златкова, която е разработила уникална хореография. Пред публиката в първия ден на Салона на изкуствата на 8 април момичетата ще изпълнят и музикално-танцовата постановка "Таборът" по музика на ансамбъл "Русска рома". Постановката е на гост хореограф Маргарита Братоева.
Формацията за характерни и съвременни танци "АСТРА" е един от най-дългогодишните състави на Младежки дом – Благоевград, който с право може да се гордее със своята 28-годишна история. Основана е през 1986 година от  Галя Златкова, която е художествен ръководител  и  до днес. От 2004 година „АСТРА“ е член на Българската Танцова Организация /БТО/, а от 2006 година е член и на Българската Спортна Танцова Федерация /БСТФ/. Формацията ежегодно участва в  танцови шампионати и конкурси в страната и чужбина. Носител е на много престижни и призови  национални и международни награди.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-25 22:45:23
‹ First  < 112 113 114 115 116 >  Last ›