Новини

В предстоящото издание организаторите замислят да срещнат публиката с най-нашумелите автори на бестселъри и сценаристи на родни кинопродукции и сериали, да съберат най-добрите танцьори от близо  и далеч и да предложат пълна промяна на склонните към експерименти с помощта на водещи модни експерти.
Салон на изкуствата ще се проведе в Перник за трети път тази пролет. В предстоящото издание на празниците на изкуствата на 8, 9 и 10 април фокусът ще бъде върху танцовото изкуство, литературата и модата. Организаторите от Община Перник и ОК "Дворец на културата" ще подходят нетипично към тези добре познати изкуства, за да покажат на публиката техните множество преображения. Публиката ще се наслади на изпълнения на атрактивни танцови формации в различни стилове. В импровизирани сцени ще се превърнат площадни пространства и зелени площи, а танците ще продължат като маратон през целия ден. Освен професионалистите, към купона ще могат да се включат и всички любители на танца, които ще могат да вземат уроци от експерти, както и просто да потанцуват за удоволствие.
Словото в най-общия му смисъл е във фокуса на втория ден от Салона на изкуствата. Четящите перничани и гости на града ще могат да се възползват от специални промоции на водещи издателства, които ще се включат в Панаир на книгата, както и да вземат автограф или да се снимат със съвременни нашумели автори. Любими герои ще оживеят, за да пренесат най-малките в чудния свят на приказките. Популярни лица от родната сцена ще споделят с феновете си свои литературни опити. Публиката ще може да се срещне и със сценаристите на популярни тв сериали и кино продукции.
Пролетният салон на изкуствата ще закрие най-младото изкуство в света на музите - модата. Ценителите на красотата ще се срещнат с новите колекции на водещи родни дизайнери, ще проследят на живо процеса на създаване на един модел. Инсталации на открито ще правят заедно художници и стилисти. А перничани, които са склонни да експериментират с външния си вид, ще могат да се подложат на пълна промяна с помощта на водещи стилисти, гримьори, коафьори и модни експерти. Организаторите подготвят и специална награда за бъдещите абитуриенти. Като цяло настроението ще бъде цветно, свежо и пролетно.
Новост в предстоящото издание на Салона на изкуствата ще бъде участието на артисти от Благоевград, Кюстендил и София. По този начин събитието ще се впише в програмата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата.
Пролетният салон на изкуствата в Перник се организира от Община Перник, ОК "Дворец на културата", СНЦ "Добрините" и "Джули Експрес".

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-18 10:40:38

Народният оркестър ще поведе публиката на атрактивна разходка из Европа с изпълнения на класически произведения на Бах и Хендел в нетрадиционен аранжимент, унгарски чардаш и танго.

Как звучат класическите произведения на Бах и Хендел, изпълнени на традиционни български инструменти като гайда, гъдулка и кавал ще могат да чуят гостите на предстоящия концерт на оркестър "Граовска младост" на 20 март от 17, 30 ч. в Малкия салон на Двореца на културата в Перник. Музикантите с ръководител Венцислав Андонов ще представят пред публиката репертоара, с който участваха в поредица концерти в Будапеща. Оркестърът бе там преди няколко дни по покана на танцова формация "Мартеница" за отбелязването на годишнина от учредяването на Българския културен дом в унгарската столица. В ансамбъл "Мартеница" танцуват унгарци, приятели на българската култура и фолклор. Ръководителите на формацията също са унгарци, а за поставянето на всеки нов танц те канят хореографи от България. Ансамбълът поддържа приятелски контакти с музикантите от АНПТ "Граовска младост" в Перник, които вече няколко пъти са гостували в Будапеща за различни съвместни изяви. По време на концертите там оркестърът изпълни традиционни български народни мелодии, но и произведения от световната музикална класика. На предстоящия концерт на 18 март музикантите ще провокират с този репертоар и публиката в Перник. Освен творби на Хендел и Бах, ще прозвучат и традиционен унгарски чардаш, както и танго.


В концерта ще се изявят и вокалистките на ансамбъла, както и фолклорна група с ръководител Силвия Симеонова. Те ще изпълнят характерните за този край граовски песни. С тях момичетата ще се представят на предстоящия конкурс "Орфеево изворче" на 21 март в Стара Загора. Младите певици не за първи път ще участват в конкурса, където вече са впечатлявали журито и са печелили награди. За първи път с тях ще участва и народният оркестър.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-16 21:27:32

От 1995 г. до 2007 г. той е диригент на Духовия оркестър в Двореца на културата в Перник. Тази година навърши 77 г.

Тази сутрин на 77 годишна възраст ни напусна маестро Христо Тонев. Композитор, оркестратор,   диригент и педагог, той е дългогодишен ръководител на Духовия оркестър в Перник.
Христо Тонев е роден през 1937 г. в с. Суворово. Завършва Военна музикална школа “П. Чайковски” в София. Работи като военен диригент в Кресна, Разград, Кърджали, Момчилград, Добрич, Долна Митрополия, Плевен и София, на оркестъра на Висшето транспортно училище “Т. Каблешков” и на Софийския духов оркестър. От 1995 г. до 2007 г. е диригент на Духовия оркестър в Перник. От 1980 г. е преподавател в ДМА по оркестрация и дирижиране на духов оркестър. От 1995 е доцент в ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград.
Автор е на произведения и десетки оркестрации за духов оркестър, военни, маршови масови хорови и солови песни, музика към документални филми и др. Оркестрациите му на чужди произведения за симфоничен оркестър, както и на творби от съвременни български композитори, на хора на Дико Илиев и други популярни хора и мелодии са се утвърдили като еталонни в съвременното творческо развитие на музиката за духов оркестър в България. Произведенията му са изпълнявани в Германия, Италия, Чехия, Унгария, Русия и др. От 1978 представя произведения на български композитори, повечето от които са оркестрирани и дирижирани от него. Носител е на Наградата за музика на София (1987) и др.
Поклонението ще се състои на 17 март, понеделник, от 13, 30 ч. в Централните софийски гробища. За перничани, които желаят да се поклонят пред Маестро Тонев, ще има организиран транспорт в 11, 30 ч. пред Двореца на културата в Перник.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-15 14:32:42

Емблематичната за творческия тандем песен е сред най-трудно създадените. Текстът е подарък за рождения ден на съпругата на Недялко Йорданов Ивана Джеджева.

Песента "Не остарявай любов", която е сред емблематичните за творческия тандем Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян, е сред най-трудно създадените от тях, споделя авторът на музиката. Тя се родила през 1983 г. Тогава Недялко Йорданов посветил текста на своята съпруга Ивана Джеджева за рождения й ден на 18 юли. По този повод поетът е написал едни от най-красивите си стихове, сред които "Младостта си отива", "Младостта се завръща", "Семеен спомен за Поморие" и още десетки други. Когато чул текста, Хайгашод Агасян бил очарован и веднага пожелал да напише музика. Това обаче не станало толкова лесно. Текстът според него бил толкова изящен, че заслужавал да бъде облечен в най-елегантната музика. А това, което му хрумвало, все му се струвало не достатъчно добро. Композиторът правил фраза след фраза, звънял на Недялко и обсъждал вариантите с него. Работата продължила месеци. Още тогава двамата знаели, че се ражда нещо специално.
Вече повече от 30 години песента "Не остарявай, любов" намира своето място сред вечните песни на България. Изпълнявана е в различни версии от актрисата Аня Пенчева, от Михаил Белчев и др. Тя е дала и заглавието на музикално-поетичния спектакъл на Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян. Нито едно участие, концерт или спектакъл на двамата артисти не може да мине без те да изпълнят тази песен, а публиката продължава да я иска.
Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов ще гостуват със своя вечен спектакъл "Не остарявай, любов" в Перник на 21 март от 17, 30 ч. в Двореца на културата в града. Билетите вече са в продажба във фоайето на Двореца, а заявки се приемат и не телефони 076 60 42 83 и 0876 604 633.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-14 21:33:00
‹ First  < 112 113 114 115 116 >  Last ›