Новини

Празникът на квартала ще събере по традиция жители и гости в неделя, 11 май от 17 часа.

Традиционен събор готвят жителите на кв. Тева. Народното веселие ще бъде на 11 май, в неделя. Тогава православната църква отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий. Името на Св. Константин Кирил Философ носи училището в квартала. Талантливите възпитаници на школото ще зарадват своите родители с изпълнения на народни песни и хип-хоп. Приказни герои ще забавляват малчуганите. В програмата ще се включат и най-малките жители на квартала- възпитаниците на детската градина "Вела Пеева". Едночасов блок с песни и танци, които ще създадат празнично настроение за участниците във веселието, ще представи АНПТ "Граовска младост" от ОК "Дворец на културата".

Празникът на Тева бе отбелязан за първи път през 2012 г. по идея на жители на комплекса. На територията на квартала живеят близо 8 000 души, сред които много семейства с малки деца. Тук бяха открити най-новото училище и детска градина в Перник.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-08 22:39:56

Тази година в традиционния международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти ще вземат участие 130 таланти от музикални училища и школи в няколко български града, както и от Германия и Македония.

Млади музиканти от цяла България и от две европейски държави се събират утре в Двореца на културата в Перник за деветото издание на традиционния Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. От 25 до 27 април в града ще си дадат среща деца и младежи на възраст от 8 до 19 годишна възраст, които ще демонстрират таланта и уменията си, разделени в 4 възрастови групи, пред професионално жури с председател Райчо Христов- диригент на КО „Орфей“ и преподавател в Музикалната академия „Панчо Владигеров“. Поради големия брой желаещи да участват в тазгодишното издание на конкурса състезателната програма ще тече едновременно в две зали пред два журиращи състава. Заявки за участие са подали възпитаници на НМУ „Л. Пипков“ в София, НУМТИ „Д. Петков“ в Пловдив, участници от Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, както и възпитаници на ОШИ към ОК „Дворец на културата“ в Перник. Гостите от чужбина тази година ще бъдат от Македония и Германия. Сред участниците има пианисти, китаристи, изпълнители на флейта, саксофон, цигулка, виола, певци. Ще се включат освен това клавирни дуа, 2 ансамбъла с ударни инструменти, както и квартет саксофони.

Освен традиционните грамоти и медали, които получават отличилите се в конкурса всяка година, този път организаторите са предвидили специална премия за особено ярко дарование. Наградата е парична и е в размер на 1 000 лв. Това ще бъде сериозен стимул за младите изпълнители, чието обучение струва на тях и техните семейства много и ще им даде възможност да направят нови вложения в музикалното си образование, коментира председателят на журито Райчо Христов.

Жури от художници и педагози вече определи наградените в традиционния конкурс за рисунка, който тази година се проведе за осми път. Наградените творби ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие в 16, 30 ч. в петък. От 18, 00 ч. е тържественият концерт за откриването на музикалния конкурс.

Конкурсите се организират от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник и са под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева.

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-24 18:06:43

"Международният конкурс за млади изпълнители на класически инструменти в Перник намери своето място сред най-престижните музикални конкурси в страната. Моите наблюдения върху организацията и нивото на участниците през последните години показва, че конкурсът се разива  във възходяща посока и естествено набира все повече участници. Подобни конкурси са голям стимул за младите изпълнители в България и по света, тъй като им дават възможност да си сверят часовниците, да се срещнат и общуват със свои връстници от други музикални школи у нас и в чужбина, както и да получат достойна оценка на труда и таланта си от професионалисти с богат опит и утвърдено име. 
Желая на участниците в предстоящия конкурс много търпение, упоритост, воля, спокойствие на сцената, за да покажат най-доброто на което са способни и разбира се, късмет. На организаторите- моите комплименти за постоянството и професионализма, с който организират за поредна година конкурса и за вниманието и уважението, с което се отнасят към младите таланти. А на публиката пожелавам много да подкрепя участниците, защото те имат нужда от това, и да се забавлява."
Теменужка Янева завършва  Държавна музикална академия при професор Панка  Пелишек.
От 1962 година е преподавател в Национално музикално училище и Държавна музикална академия. Ръководител на клавирна група от 1986 година до 1993 година.
Нейни ученици са лауреати на наши и международни конкурси:  „Св. Обретенов“,  „Земята и хората“, „Лист-Барток“,  „Млади виртуози“ – Усти над Лабем (Чехия), Бахов конкурс – Париж,  „Орфеева дарба“ – София,  „С крилете на музиката“ – София, Международен конкурс на млади изпълнители на класически инструменти – Перник.   
Била е инспектор на Детските музикални школи в София и Перник за оказване на методическа помощ. 
Участва в жури на градски и републикански фестивали.  Носител е на „Златна лира“ – 2007 година. 

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-20 11:03:07

В стилна обстановка два оркестъра, хор, солисти и танцова двойка създадоха празнично настроение в навечерието на празника.

Празничен концерт събра в Двореца на културата в Перник в навечерието на Великден КО "Орфей", Духовия оркестър, хор "Родна песен", солисти и танцова двойка. В стилна обстановка в празнично украсеното фоайе публиката бе впечатлена от атрактивна програма и майсторски изпълнения. Двата оркестъра редуваха изпълненията си, за да пренесат публиката от пищните дворци във Виена към немския барок и музиката- вселена на Бах. Прозвуча страстно танго и танцова двойка се понесе във вихрен танц.

Публиката избухна в аплодисменти в ритъма на "Радецки марш"и вдигна наздравица с популярната ария от операта "Травиата" на Верди, изпълнена от солистите Галя Павлова и Евгени Ботев. Във фоайето на Двореца тържествено прозвуча звук на орган, а публиката остана впечатлена от атрактивното изпълнение на маримба на солиста Мирослав Димов. Празнично и светло настроение внесоха със звънките си гласчета малките певци от хор "Родна песен" към ОДК. Хорът изпълни и песен по музика на своя диригент Димитър Констанцалиев.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-18 22:54:39
‹ First  < 110 111 112 113 114 >  Last ›