Новини

Известни българи позираха пред обектива на фотографката Велислава Каймаканова в образи на емблематични личности от историята, литературата и киното.

Актьорът Христо Мутафачиев се преобрази като Франкенщайн, примата на българската поп музика Лили Иванова стана Марлене Дитрих, а Белослава влезе в образа на Кралица Елизабет. Увековечи ги фотографката Велислава Каймаканова-Ножарова в уникална фотосесия. Проектът е под мотото "Да оставим следи", а целта е с атрактивните фотоси да се съберат средства за благотворителни каузи.  Проекта подкрепиха общо 60 популярни артисти, музиканти и тв водещи, сред които  Елена Петрова, която стана принцеса Амидала, Йосиф Сърчаджиев като Салвадор Дали, Витомир Саръиванов в образа на Фродо, Владимир Пенев като Кръстникът, а Захари Бахаров като Форест Гъмп. Третата поред изложба от проекта в момента е подредена на Моста на влюбените в София. Фотосите ще бъдат представени по време на Салона на изкуствата в Перник на 10 април пред Двореца на културата. На откриването на изложбата в 15, 00 ч. ще присъства авторката на фотосите, както и някои от популярните лица, застанали пред нейния обектив.

За преобразяването на популярните лица, които се снимат в подкрепа на каузата, се грижи цял екип от професионалисти, които постигат удивителна прилика с емблематични личности от историята, литературата и киното. В предишните години пред обектива на Велислава Каймаканова-Ножарова са позирали още Андрей Арнаудов, Асен Блатечки, Башар Рахал, Георги Мамалев,  Деян Донков, Джоко Росич, Диляна Попова, Дони, Елена Петрова, Захари Бахаров, Ива Екимова, Иван Христов, Йосиф Сърчаджиев, Калин Вельов, Калин Врачански, Калин Сърменов, Кирил Ефремов, Кубрат Пулев, Лили Иванова, Луиза Григорова, Любо Нейков, Люси Дяковска, Мария Силвестър, Мариус Куркински, Мария Илиева, Мариан Вълев, Ники Илиев, Ники Михайлов, Никол Станкулова, Нина Николина, Орлин Павлов, Поли Генова, Радина Кърджилова, Рут Колева, Сантра, Стефания Колева, Стефан Щерев, Теди Велинова, Теодора Духовникова, Христо Стоичков, Цветана Манева, Цвети Пиронкова и др.

Чрез проекта "Да оставим следи" сдружение "Кауза" вече няколко години набира средства за подпомагане на здравни заведения в страната. Патрон на инициативата е актьорът Христо Мутафчиев.

Тук можете да видите снимки от предишни изложби през 2012 и 2013 г.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 14:30:11

Балетно студио "Макове" към Националния дворец на децата в София радва любителите на танцовото изкуство вече 68 години. На сцената ще се изявят и възпитаници на Клуб по спортни танци "Стил".

Балетно студио "Макове" към Националния дворец на децата в София ще представи най-новата си продукция на Пролетния салон на изкуствата в Перник. Възпитаничките на хореографа Евелина Петева ще се изявят на открита сцена пред Двореца на културата в Перник заедно с още около 20 танцови формации от Перник, София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Танцовият маратон ще започне малко след 15, 00 ч. на 8.04. и ще продължи до вечерта.

Балетно студио "Макове" е наследник на  детския балетен състав, създаден през 1946 г. към хор „Бодра смяна”. С отговорната задача на основателки и първи ръководители на балетния състав се заемат Руска Колева, Маргарита Дикова, Цветана Касабова. По-късно към тях се присъединява Иван Дойчинов, дълго време корепетитор е Валентина Зегова. Днес хореограф е Евелина Петева, корепетитор - Мариана Георгиева.

Балетно студио „Макове” е един от представителните художествени колективи на Националния дворец на децата. То се утвърди като лаборатория за приобщаване на малките към света на балетното изкуство. Репертоарът на балетно студио „Макове” е изключително разнообразен и богат. Той включва класически и съвременни танци, характерни танци, танци с детска тематика и съдържание и танци на народите по света. Чистотата на изпълнението, неговата непосредственост, високото художествено майсторство и ярките актьорски постижения на малките изпълнители неведнъж са очаровали зрителите и са предизвиквали тяхното признание.

Много пъти възпитаниците на балетното студио са прекосявали границите на страната, за да представят вълнуващото си изкуство и да печелят повече приятели на България – Румъния, Германия, бивша Югославия, Русия, Полша, Канада, Гърция и др.

Националният Дворец на децата ще се представи и с клуб по спортни танци "Стил". Формацията е създадена през 1989 година. Сложните и наситени латиноамерикански и стандартни формейшън програми оформят неговия уникален облик. Досега клубът е създал и изпълнил десет самостоятелни концерта, заснети и излъчени по национални телевизии, участвал е в над 1500 различни шоу програми. Многобройни са наградите му от фестивали, конкурси и състезания в България, Австрия, Турция, Хърватия, Украйна, Италия, Гърция.

Създател, ръководител, хореограф, постановчик и педагог на клуба е Анелия Серафимова-Тодорова. Тя е дипломиран хореограф на спортни танци, член на хореографското дружество в София, член на Българската професионална танцова асоциация, член на Световния Танцов Съвет и международен съдия.

"Моята цел е да помогна в изграждането на личността на всяко едно дете, да го накарам да повярва в себе си, да изяви своята уникалност и индивидуалност. Стремя се чрез разкриването на един различен свят на музика и танц, с вълшебното пътешествие през характерните ритми на различните народи да създавам грациозни дами от момичетата и изискани кавалери от момчетата. Докосвайки се до темперамента и ритъма на танците на народите да отворят сърцата си за един различен свят.", споделя Анелия Серафимова-Тодорова.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 14:25:42

Богат щанд с краеведска литература и художествени творби на автори от Перник ще покаже на Панаира на книгата Регионалната библиотека "Светослав Минков".

Перник в книги ще представи на Салона на изкуствата Регионалната библиотека "Светослав Минков" в града. На Панаира на книгата на 9 април библиотеката ще подреди богат щанд с краеведска литература и художествени творби на поети и писатели, родени в този край. Библиотеката съхранява всички книги, издадени за Перник, както и всички томове на пернишки писатели. Те са на разположение в краеведския отдел на библиотеката. Тук са и теченията на цялата регионална преса.

Специално за гостите на Панаира на книгата библиотеката ще извади от хранилищата си ценни краеведски издания за Пернишко, писани през годините. На щанда ще бъдат изложени изследвания на етнолози, фолклористи, историци и краеведи. Сред тях са книгата "Шетба из Пернишко" на Симеон Мильов и Росен Иванов, която съдържа информация за обекти на територията на областта, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предания и легенди, "Трънският край", албумът "Перник- градът на Кракра", както и книгата за деца "Здравей, Перник" на Славчо Чанев.  За почитателите на хумора е книгата "Винкел с пуканки", събрала безбройните вицове за Перник.

Гостите на Панаира на книгата ще могат да видят и художествена литература на автори от Перник, сред които Антологиятата на пернишките поети, "Пернишки разкази" на Здравка Евтимова. На щанда ще бъдат и четирилогията "Трите живота на Кракра" на акад. Антон Дончев, книги на Цанко Живков, Нонка Кръстева. Дамян Бегунов, Методи Бежански, Румен Ваташки, Росица Ангелова  и др.

Ще бъдат изложени и множество архивни издания, свидетелстващи за историята на пернишкия край.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-31 11:42:44

1 ДЕН - 08.04.2014 Г. - ТАНЦИ
ПРЕД ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА - ОТКРИТИ СЦЕНИ

15.45 ч. Детски фолклорен танцов ансамбъл „Чудно оро“- ОбМД
15.55 ч. Модерен балет „Ди денс“
16.00 ч. Национален дворец на децата- София
               Клуб по спортни танци „Стил“
               Танцово студио „Макове“
16.15 ч. Модерен балет „Ди денс“
16.20 ч. „Майсторите на танца“
16.40 ч. Детски фолклорен ансамбъл „Граовче“- ОДК
17.15 ч.  ‘’Funky beat’’- Дупница
17.30 ч. Танцово студио „Дебют“-  Кюстендил
17.45 ч. Танцова формация „Астра“- Благоевград
18.00 ч.  „Salsa la Tormenta“
18.15 ч. Танцова школа „Хоро“- Перник и Фолклорна формация „Етнофолк“- Радомир 
18.30 ч. “Da Clique”- РМД Мошино
18.40 ч. Фолклорен ансамбъл „Граово“- РМД Мошино
19.00 ч. Група „Switch”- ОбМД
19.15 ч. Танцово студио „Авангард“- ОбМД
19.30 ч. АНПТ „Граовска младост“- ОКДК
20.00 ч. Балетно студио „Вая“ и Клуб по спортни танци- ОДК
20.15 ч. Пролетен салон на изкуствата- 2014- официално откриване
20.20 ч. Ансамбъл „Чинари“

2 ДЕН - 09.04.2014 Г.- ЛИТЕРАТУРА
ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА - 1 ФОАЙЕ

10.00 ч. Начало на Базар на книгата- със свои щандове участват издателство "Захарий Стоянов", издателство "Литературен форум", независими автори, обединени от Асоциация за българско изкуство по света, РБ "Светослав Минков"- Перник и др. 
10.00 ч. Четене на приказки за възпитаници на детските градини
11.00 ч. Поетичен спектакъл "Не се гаси туй, що не гасне" по стихове на Иван Вазов- представя актьорска школа към Благоевградски Младежки театър 
13.00 ч. Среща с Любен Дилов- син
14.30 ч. Среща с Марин Георгиев и Кирил Кадийски 
15.00 ч. Среща с пернишки автори
16.30 ч. Среща с независими автори, представени от Асоциация за българско изкуство по света
17.30 ч. Среща с Теди Кацарова и представяне на книгата й "От двете страни на съвършената храна"
19.00 ч. "Пощенска кутия за приказки"- водещ Гери Турийска, с участието на Ваня Щерева, Людмила Сланева, Кирил Ефремов, Дидо от Д2

3 ДЕН - 10.04.2014 Г.- МОДА
ПРЕД ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА

10.00 ч. Откриване на творческите ателиета- дизайн, изработване на тоалет на абитуриентка, ушиване на бански костюм, рисуван текстил, изработване на аксесоари
12.00 ч. Откриване на фото студио и лансиране на пролетни тенденции за жената в различни възрастови групи- модни експерти преобразяват перничанки
15.00 ч. Откриване на фото изложба "Да оставим следи" на Владислава Каймаканова
19.00 ч. Пролетни дефилета на български дизайнери и модни къщи

На 07.04.2014 г. от 11.00 ч. в Двореца на културата- II фоайе ще бъде изтеглено името на абитуриентката, чийто тоалет ще бъде изработен в ателиетата по време на Салона на изкуствата на 10.04.2014 г. Поканени са да присъстват всички абитуриенти, които са изпратили свои снимки във Фейсбук или са били снимани от нашия фотограф. Всички желаещи могат да продължават да изпращат свои снимки на страницата на Салон на изкуствата във Фейсбук

Повече информация за Пролетния салон на изкуствата във Фейсбук и в сайта на ОК "Дворец на културата".

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-27 20:44:32
‹ First  < 110 111 112 113 114 >  Last ›