Програма за месеца

10
10 декември 2018 17:30 часа
12
12 декември 2018 17:30 часа
15
15 декември 2018 11:00 часа
18
18 декември 2018 17:30 часа

Новини

На 21.03.2014 година /петък/ от 17.30 часа в Малкия салон в Двореца на културата – Перник ще се състои концерт - спектакъл „Не остарявай, любов” с участието на Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян. 
Каним Ви да присъствате на един изящен спектакъл на духа и музиката!
Носете със себе си нотите на любовта, защото тя е тази, която ни кара да се усмихваме и да сме живи!
Предварителна продажба на билети от 10.03.2014 год. на каса в Двореца на културата гр.Перник – партер, от  09.00 до 17.00 часа от понеделник до петък.
Справка на телефони: 076 60 42 83  и  0876 604 633.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-12 09:41:28

Из "10 Кокови заповеди": "Бъди в мир със себе си", "На сцената не излизай, ако нямаш какво да кажеш".

Сборник със спомени за Крикор Азарян „Крикор Азарян – алхимията на играта” връща паметта ни за големия български режисьор. В книгата участват редица изтъкнати наши творци - писатели, артисти, художници, режисьори, музиканти, както и приятели и близки на Азарян. Включени са и фотоси от негови постановки. "Древна душа", "мъдрец" наричат големия ни творец хората, които са били близки с него приживе. Според проф. Красимир Спасов за Режисьора Азарян доминанта в изкуството на театъра е била Играта. А Галин Стоев споделя, че той превръщал невъзможността за живеенето в художествена енергия. Книгата извежда като поанта "10 Кокови заповеди", сред които са: „Бъди в мир със себе си.” и „На сцената не излизай, ако нямаш какво да кажеш”. Към книгата има приложен диск с документалния филм „45 градуса по Азарян” (2009) – автор Лилия Абаджиева.
Книгата, която излиза от печат от издателство "Захарий Стоянов", ще бъде представена на 15 март от 17 ч. в Народния театър, когато ще се състои паметна вечер на изтъкнатия режисьор. Събитието се организира от Министерството на културата, театър "Българска армия", Народен театър "Иван Вазов", Столична община, Фондация „проф. Крикор Азарян” и издателство „Захарий Стоянов”. Пред Народния театър ще бъде подредена изложба, посветена на живота и творчеството на големия режисьор, организирана от Съюза на артистите. А тържествената вечер в памет на Крикор Азарян ще бъде в театър „Българска армия” същия ден от 19 ч. На следващия ден 16 март (неделя) в камерната зала на VІ етаж в Народния театър „Иван Вазов” ще бъде представена „Лазарица” – постановка на проф. Крикор Азарян.
Крикор Азарян е всепризнат майстор на режисурата, учител на поколение актьори, вписал се трайно в историята на българския театър. Запознаването с творческия му  процес е повече от полезно за днешните театрали - режисьори, актьори, драматурзи и особено за младите – студенти и любители на театъра. Сборникът е актуален не само затова, че излиза скоро след кончината на големия творец, но и защото има и практическа полза от него.
Книгата „Крикор Азарян – алхимията на играта” ще бъде на щанда на издателство "Захарий Стоянов" на  Панаира на книгата в Перник. Той ще се проведе в рамките на предстоящия Пролетен Салон на изкуствата с участието на водещи български издателства. Специални намаления и подаръци са предвидени за любителите на литературата в града.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-11 12:29:26

Възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" разходиха публиката из два континента през няколко века на крилете на музиката.
Млади изпълнители  направиха истински музикален празник за ценителите в Перник. Възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" от класа по цигулка с преподавател Юлия Ангелова показаха невероятен талант и завиден професионализъм пред многобройната публика, която се събра в неделната сутрин в галерия "Любен Гайдаров" в Двореца на културата.
Близо двучасов концерт разходи слушателите из два континента през няколко века на крилете на музиката. Пътешествието започна в разкошните дворцови зали и катедрали от 18 век с музиката на Хайдн и Бах, продължи с изящно адажио на Моцарт. Широката славянска душа на бащата на чешката музика Бедржих Сметана поведе слушателите из живописните улички и мостовете на Вълтава в Златна Прага. Въздухът в залата затрепери при изпълнението на неравноделната и богата като родния ни фолклор музика на българските композитори Парашкев Хаджиев и Петър Христосков. Разходката завърши отвъд океана с една фантазия на Гершуин.
Въпреки крехката си възраст младите цигулари Ния Лечева, Доротея Кръстева, Виктор Тренев и Ивелина Иванова показаха истинско майсторство  при изпълнението на толкова разнообразни и невероятно сложни инструментални пиеси, а публиката ги възнагради с бурни аплодисменти и много цветя. Съпровождаха им на клавир Силвия Стоянова и Кремена Тренева.

Виж снимки от събитието тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-09 21:23:44

Жената - майка, дъщеря, любовница, нежна, всеотдайна, греховна и прелъстителна - стиховете на поетесите разкриха безбройните й лица.
Поетеси си дадоха среща в навечерието на празника на жената 8 март в Двореца на културата в Перник. Най-младите - момичетата, обединени в литературния клуб "Пегас", са още тийнейджърки. Пред ценителите на изящното слово прозвучаха и стихове на утвърдени поетеси, заслужили вече своето място на поетичния небосклон. Повече от 15 авторки представиха свои любими стихове, а тъй като срещата беше в навечерието на 8 март, основната тема, на която бяха посветени те, беше жената с многобройните й лица - майка, дъщеря, любовница, нежна, всеотдайна, греховна и прелъстителна.
Вечерта се превърна в истински празник и благодарение на участието на струнен квартет от КО "Орфей", както и на изпълненията на възпитаниците на Обединената школа по изкуствата Александър и Сава. Своя дебют пред публика направиха чаровните балеринки от школата с ръководител Таня Андонова.

Виж снимки от събитието тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-08 00:18:59
‹ First  < 104 105 106 107 108 >  Last ›