Новини

"Международният конкурс за млади изпълнители на класически инструменти в Перник намери своето място сред най-престижните музикални конкурси в страната. Моите наблюдения върху организацията и нивото на участниците през последните години показва, че конкурсът се разива  във възходяща посока и естествено набира все повече участници. Подобни конкурси са голям стимул за младите изпълнители в България и по света, тъй като им дават възможност да си сверят часовниците, да се срещнат и общуват със свои връстници от други музикални школи у нас и в чужбина, както и да получат достойна оценка на труда и таланта си от професионалисти с богат опит и утвърдено име. 
Желая на участниците в предстоящия конкурс много търпение, упоритост, воля, спокойствие на сцената, за да покажат най-доброто на което са способни и разбира се, късмет. На организаторите- моите комплименти за постоянството и професионализма, с който организират за поредна година конкурса и за вниманието и уважението, с което се отнасят към младите таланти. А на публиката пожелавам много да подкрепя участниците, защото те имат нужда от това, и да се забавлява."
Теменужка Янева завършва  Държавна музикална академия при професор Панка  Пелишек.
От 1962 година е преподавател в Национално музикално училище и Държавна музикална академия. Ръководител на клавирна група от 1986 година до 1993 година.
Нейни ученици са лауреати на наши и международни конкурси:  „Св. Обретенов“,  „Земята и хората“, „Лист-Барток“,  „Млади виртуози“ – Усти над Лабем (Чехия), Бахов конкурс – Париж,  „Орфеева дарба“ – София,  „С крилете на музиката“ – София, Международен конкурс на млади изпълнители на класически инструменти – Перник.   
Била е инспектор на Детските музикални школи в София и Перник за оказване на методическа помощ. 
Участва в жури на градски и републикански фестивали.  Носител е на „Златна лира“ – 2007 година. 

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-20 11:03:07

В стилна обстановка два оркестъра, хор, солисти и танцова двойка създадоха празнично настроение в навечерието на празника.

Празничен концерт събра в Двореца на културата в Перник в навечерието на Великден КО "Орфей", Духовия оркестър, хор "Родна песен", солисти и танцова двойка. В стилна обстановка в празнично украсеното фоайе публиката бе впечатлена от атрактивна програма и майсторски изпълнения. Двата оркестъра редуваха изпълненията си, за да пренесат публиката от пищните дворци във Виена към немския барок и музиката- вселена на Бах. Прозвуча страстно танго и танцова двойка се понесе във вихрен танц.

Публиката избухна в аплодисменти в ритъма на "Радецки марш"и вдигна наздравица с популярната ария от операта "Травиата" на Верди, изпълнена от солистите Галя Павлова и Евгени Ботев. Във фоайето на Двореца тържествено прозвуча звук на орган, а публиката остана впечатлена от атрактивното изпълнение на маримба на солиста Мирослав Димов. Празнично и светло настроение внесоха със звънките си гласчета малките певци от хор "Родна песен" към ОДК. Хорът изпълни и песен по музика на своя диригент Димитър Констанцалиев.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-18 22:54:39

Председател на журито е проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ "Св. Кл. Охридски" в София. Наградените рисунки ще бъдат подредени в изложба.

Мария Любомирова - 5 год. - Златен медал

Мария Любомирова - 5 год. - Златен медал

Жури определи най-добрите рисунки от Международния конкурс за детска рисунка в Перник. Конкурсът се провежда за осми път и се организира от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева. Включиха се десетки деца и младежи на възраст от 5 до 19 години от училища по изкуствата, школи и кръжоци в цялата страна. Сред наградените са деца от Търговище, Добрич, Перник, Сливен, Свищов, Велико Търново, София и др. Председател на журито, което оценяваше рисунките, е проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ "Св. Кл. Охридски" в София. Членове са Ерика Николова- преподавател в НУИИ в  София и художникът Ангел Атанасов.

Бояна Павлинова - 11 год. - Златен медал

Бояна Павлинова - 11 год. - Златен медал

Наградените рисунки ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие на 25 април в Перник. Същия ден започва и Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, в който тази година ще се включат 130 деца от цяла България, както и гости от Македония и Германия. Наградният фонд е 1 000 лева. Наградата ще бъде присъдена от професионално жури с председател диригента на КО "Орфей" и преподавател в Музикалната академия "Панчо Владигеров" маестро Райчо Христов за особено ярко дарование.

Мария Дамянова - 12 год. - Златен медал

Мария Дамянова - 12 год. - Златен медал

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-14 08:08:24

Камерен смесен хор "Иван Топалов" набира хористи- сопрани, алти, тенори, баси.

Диригент на хора - Антоанета Георгиева.

Репетициите се провеждат във вторник и четвъртък от 17.30 ч. в Зала №1 в Двореца на културата в Перник. 

Прочети още
Публикувано на: 2014-04-14 07:55:46
‹ First  < 104 105 106 107 108 >  Last ›