Новини

Музиканти, диригенти и музикални педагози от Двореца на културата в Перник получиха плакети и грамоти по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Уважавани творци, оставили трайна диря в културния живот на Перник бяха отличени от Община Перник по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. На тържествена церемония кметът Росица Янакиева връчи плакети на диригентите на КО "Орфей" Райчо Христов и на духовия оркестър Трифон Трифонов, на ръководителя на народния оркестър "Граовска младост" Венцислав Андонов и на директора на Обединената школа по изкуствата Славена Вражалска. Грамоти получиха музикантите от Духовия оркестър Динко Димов, Димитър Апостолов и Велин Стойчев.

Райчо Христов е роден в Бургас, където завършва Музикалното училище със специалност цигулка. От 1968 до 1976 година е студент по хорово и оркестрово дирижиране в ДМА София в класовете на проф. Анна Белчева и проф. Влади Симеонов. Междувременно участва в летните музикални семинари на Висшето училище за музика „Фр. Лист” във Ваймар с професорите Арвид Янсон и Игор Маркевич. В края на 1974 основава Камерен оркестър „Орфей” в гр. Перник, чийто диригент е неизменно до днес. През сезона 1976/77 е диригент и на Плевенската филхармония. От 1978 г. в продължение на повече от 20 години е преподавател по камерна музика и диригент на летния музикален семинар на института „Михаелщайн” в немския град Бланкенбург/Харц. Десетки са българските студенти от ДМА София, които като организирани от него участници в семинарите са дообогатили музикалните си познания с германските изпълнителски традиции от бароковата музика до съвременността. Пак там Р. Христов осъществява множество премиерни изпълнения на оркестрова музика от съвременни германски автори и представя творби от български композитори. В последващите години с Камерен оркестър „Орфей” Р. Христов изнася множество концерти из страната и прави поредица от турнета в Норвегия, Полша, Германия, Русия, Холандия, Чехия, Испания, Австрия и Уелс . Като гост-диригент на Канадската симфониета гастролира в Торонто. Осъществил е студийни записи в Българското национално радио, с Балкантон и с немските Kreuzberg Records, PMP, Antes Edition и с английската Nimbus Records. Участвал е многократно в Салона изкуствата в София, в международния музикален фестивал в Суонсий в Уелс, на световния музикален фестивал в Керкраде – Холандия и много други. През последните години има три номинации за музикант на годината и Златна лира от СБМТД. От 2009 г. е и диригент на студентския струнен оркестър на Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” в София.

Трифон Трифонов завършва кларинет през 1986 г. СМУ „Веселин Стоянов“ в гр. Русе. През 1993 г. завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност  кларинет в класа на проф. Петко Радев. Лауреат и носител е на златен медал на XII Национален конкурс „Светослав Обретенов“ Провадия 1990 година. От 1996 работи в Общински духов оркестър гр. Перник под диригенството на доц. Христо Тонев, като концертмайстор и 1-ви кларинет. От началото на 2008 г. е диригент на оркестъра. От пролетта на 2013 г. е зачислен като докторант на самостоятелна подготовка в докторска програма „Музика (Изпълнителско майсторство)“ към департамент „Музика“ за придобиване на образователна и научна степен доктор.

Славена Вражалска е родена в Бургас. Завършила е музикалния отдел на  Института  за музикални и хореографски кадри в София- специалност пиано и Висш музикално-педагогически институт (сега- Академия за музикално-танцово и изобразително изкуство)- Пловдив. От 1975 година и до сега работи като преподавател по пиано в Обединена школа по изкуствата към Общински комплекс  "Дворец на културата" в Перник. Понастоящем е изпълняващ длъжността ръководител на ОШИ. От 2006 година води клас по пиано и в Районен младежки дом- Мошино. Нейни  ученици от 2006 г. до 2013 г. участват в изданията на: Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“- София,  Международен конкурс „Vivapiano“- София. От тези участия те са спечелили: два пъти „Гран при“ и статуетки, 9 златни, 9 сребърни и три бронзови медала. За Вражалска успешното представяне на конкурси е важно, на най-важното е, че успява да превърне своите ученици в приятели.

Венцислав Андонов е завършил музикалното училище в с. Широка лъка с гайда, музикална педагогика в ЮЗУ - Благоевград и магистратура в СУ "Св. Кл. Охридски". Започва кариерата си  като музикант в оркестър "Правец". През 1990 г. идва в Перник по покана на тогавашния ръководител на оркестър "Граовска младост" Кирил Методиев. Няколко години по-късно Венцислав Андонов става ръководител на оркестъра, а от преди две години е и главен художествен ръководител на целия ансамбъл. Свири и в оркестрите "Мистериите на българските гласове", Звукозаписно студио, оркестъра на националната телевизия, оркестър "Цветница" и др. Преподавател е във факултет "Музикална педагогика" в СУ "Св. Кл. Охридски" и в редица международни семинари за изучаване на български народни инструменти и танци. Има богата звукозаписна дейност и авторска музика. Гастролирал е в много страни по света и е свирил с най-популярните български народни изпълнители - сестри Бисерови, квартет "Славей", Янка Рупкина, Костадин Гугов и мн. др.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-25 08:37:11

След два успешни концерта в Перник, музикантите от двете формации за първи път свириха заедно в Кюстендил.

Духовите оркестри на Перник и Кюстендил бяха гвоздеят в програмата на тазгодишната Нощ на музеите в Кюстендил. Музикантите от двете формации вече имаха два успешни концерта в Перник, където пред многобройна публика на открито направиха истинско шоу с изпълнения на пиеси и популярни песни от различни жанрове.

Духовият оркестър от ОК "Дворец на културата" в Перник пък предизвика голям интерес в Кюстендил с коледен концерт. Сборната формация от музикантите от двата оркестъра за първи път се представи съвместно пред любители на музиката в Кюстендил, които останаха очаровани от атрактивността и емоционалността на изпълненията=

В общия репертоар на двата оркестъра има горещи испански пиеси, романтични балади, френски шансони, както и популярни български песни.

Ръководителите на двата оркестъра Трифон Трифонов и Димитър Манов, както и ръководството на Двореца на културата в Перник възнамеряват сътрудничеството между двете формации да продължи.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-20 09:26:58

Съни и София Джаз Бенд изпълниха пред Двореца на културата най-популярните хитове от репертоара на звездите на джаза.

Най-хитовите парчета от репертоара на Рей Чарлс, AББА, Франк Синатра, Луис Армстронг, както и популярни български песни прозвучаха на живо пред публика в Перник. Публиката пред Двореца на културата стана част от истинско шоу, което поднесоха на открита сцена Съни и музикантите от "София Джаз Бенд". В приятната пролетна вечер ценителите на вечната музика изпитаха истинска наслада от атрактивното и артистично изпълнение на добре познати песни. Публиката разпознаваше мелодиите, а после се изгубваше в умелите импровизации на музикантите и вокалистката Съни, които придаваха на всяко парче индивидуален стил. Концертът започна с лека загрявка с едно от най-популярните парчета на АББА "Съни" в джаз аранжимент. Последваха хитове от репертоара на Рей Чарлс, Франк Синатра, Луис Армстронг, както и обичани български песни. Слънчевото време и приятната музика събраха многобройна публика в градинката пред Двореца на културата.

Съни, която е родена и израснала в Перник, призна, че винаги с голямо вълнение пее пред родна публика. Миналата година тя бе част от Есенния салон на изкуствата в Двореца на културата, а сега се представи със съвсем различен репертоар. Тя вече има няколко съвместни изяви с музикантите от София Джаз Бенд, с които възнамерява да продължи да работи и занапред. Певицата сподели, че записва нова авторска песен, която е по нейна музика и текст и се надява скоро да може да я представи.

Музикантите от "София Джаз Бенд", които са заедно в този състав едва от няколко месеца под ръководството на басиста Бойчо Дечев, също записват в студио нов авторски репертоар. Цяло лято любителите на джаза могат да се наслаждават на техните изпълнения на откритите концерти в София.

Концертът на Съни и "София Джаз Бенд" бе организиран от Двореца на културата в Перник.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-20 09:25:57

В програмата на концерта са включени интерпретации на популярни парчета от репертоара на Рей Чарлс, AББА, Франк Синатра, Лушис Армстронг, както и емблематични български песни.

Хитови поп и джаз парчета от различни периоди и автори ще прозвучат в концерт на Съни и "София джаз бенд" на 19 май от 17, 30 ч. пред Двореца на културата в Перник. Концертът е подарък за ценителите на хубавата музика от Двореца на културата и ще събере в рамките на около час популярни парчета от репертоара на Рей Чарлс, AББА, Франк Синатра, Луис Армстронг и др. Ще прозвучат и изпълнения на популярни български песни, изпълнявани от Орлин Горанов и Петя Буюклиева. Изпълнителите обещават много настроение и приятни мигове за любителите на популярната музика, джаза и истинския купон.

Съни (Станислава Димитрова) е родена в Перник. Слънчева е като името си и много магнетична с гласа си. Пяла е в хор "Родна песен". Споделя, че за нея музиката е най-големият адреналин. Пяла е почти всички стилове, но най-уютно се чувства в стиловете: джаз, поп, латино и фолклорна музика. На 14 г. сформира първата си рап-денс група "Игуана", където е композитор, вокал и текстописец. Завършила е поп и джаз пеене при доц. Георги Кордов и Майсторския клас – “Музикална интерпретация и импровизация” на Милчо Левиев в Нов Български Университет.

През 2006 г. пее на българските и американските войници в база “Гризли” и веднага след завръщането й  Министърът на отбраната я награждава с орден II степен за вярна служба под знамената. Съни е една от малкото певици в България, която има 11 музикални мисии  в Косово, Босна и Херцеговина и Ирак.

Един от най-големите и хитове е песента „Влюбен си”, а песента „Шепотно... обичам те” е в 500– те златни песни на България.

През 2009 г. професор Симеон Венков поканва Съни да пее в неговата формация “Проф. Венков бенд” и след известно време и неколкократни участия в страната и чужбина с него те са поканени да участват на 16-то издание на международния джаз фестивал в гр.Банско 2013 г.

През 2010 г. прави записи на няколко песни в диск- 25 г. „Дикси бенд Тетевен” , с които по-късно участва на Джаз фестивала в гр. Банско 2011 г. и на джаз фестивала в гр. Ниш 2011 г.

На 21.08.2013 г. Съни пее заедно на една сцена в България със световно известния кубински певец и музикант Боби Каркассес и прави дует с него. От 15.12.2013 г. до 24.12.2013 г. пее и на 29-то издание на международния джаз фестивал “La plazza” в гр. Хавана (Куба) заедно с Боби Каркассес.

Джаз формация „София“ при ОКИ Надежда  е създадена през 1985 г.  към Столична Община. От 2011 година ръководител става басистът Бойчо Дечев, който има дълъг стаж във формацията. В бандата свирят още Иван Бороджиев- тенор саксофон и флейта, Калин Жечев- клавишни инструменти, Венко Поромански- ударни и Ясен Василев- китара.

Групата продължава традицията в духа на електрическия джаз, като включва в репертоара си композиции на Хърби Хенкок, Майлс Дейвис, Джо Завинул, Степс Ахед, Уейн Шортър и др. Цяла плеада от млади джазови музиканти преминава през школата на оркестъра: Васил Пармаков и Живко Петров, Владимир Карпаров и Бойко Димитров, Шибил Бенев, Страхил Гайдарски, Петър Славов, Емил Александров и много други. Като гост музиканти в групата са участвали Стоян Янкулов- ударни, Иван Лечев- китара, Михаил Йосифов- тромпет, Красимир Андреев и Стефка Оникян- вокал.

При лошо време концертът ще се проведе в Малкия салон на Двореца на културата.

Прочети още
Публикувано на: 2014-05-15 21:22:04
‹ First  < 103 104 105 106 107 >  Last ›