Новини

Заповядайте на 06 юни 2018 г. от 17.30 часа в Малък салон на Дворец на културата на представяне на книгата на Йорданка Чакова "Обитател на земята".

 

 

Прочети още
Публикувано на: 2018-06-01 15:36:41

Духовият оркестър към Общински комплекс „Дворец на културата” - Перник и Мажоретният състав при ЦПЛР - ОДК гр.Перник ще представят България в Международен фестивал на духовите оркестри „Златният тромпет”, който се провежда от 2-ри до 3-ти юни в град Биелско-Бяла, Полша. Фестивалът е с конкурсен характер и ще  определи най-добрата чуждестранна формация, най- добрия диригент на сцена и най- добър оркестър. 

Участието на Духовия оркестър в тази мащабна надпревара стана възможно благодарение на спечелен проект от Общински комплекс „Дворец на културата”, наречен „Славянски мостове”. С него културната институция кандидатства по програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура” и получи финансиране в размер на 3 хиляди лева. С отпуснатите средства ще се поемат пътните разходи на формацията до Полша. 

С изпълнението на този проект в периода на Председателството на България на ЕС се дава възможност извънстоличен състав да представи българското музикално творчество на чуждестранни сцени. Духовият оркестър – Перник е приемник и продължител на първия граждански духов оркестър в България, създаден през 1902 г. от „Мини Перник”. Днес той е голямата гордост на град Перник, а миналата година тържествено бе отбелязана неговата 115-та годишнина с голям концерт с видни български солисти.  

Фестивалът „Златният тромпет” в Полша има над двадесет годишна история,   а от 12 години е международен. В него се изявяват духови оркестри от Германия, Чехия, Словакия, Унгария, България, Украйна и Полша. 

Освен, че ще участват в конкурсната програма на фестивала с българско и едно полско  произведение, музикантите и мажоретките ще имат още няколко концерта и ще се включат в парада в Биелско-Бяла. 

Участието на Духовия оркестър и Мажоретния състав при ЦПЛР – ОДК в Международния фестивал в Полша бе осъществено с изключителното съдействие от страна на местната власт в лицето на кмета Вяра Церовска, областния управител Ирена Соколова, председателя на ОбС Иво Савов, заместник-кмета Севделина Ковачева и заместник- председателя на ОбС Румяна Гьорева. В осъществяването на това важно за града ни участие помогна и местния бизнес в лицето на Георги Милев, Марио Агонцев, Мартин Милчев, Емилия Митова, Петър Стоименов и Фондация „ За демократично общество”, представлявана от д-р Мария Маринова.  С дарените от тях средства бяха закупени нови костюми за музикантите от Духовия оркестър.

Проект „Славянски мостове” се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура”.

Прочети още
Публикувано на: 2018-06-01 15:34:21

На  31  май  2018 г., /четвъртък/ от 18.00 ч. в Малкия салон на Двореца  на  културата – Перник ще се състои концертът „Фолклорът – настояще и бъдеще”  на  Народния оркестър към Общински комплекс Дворец на културата, солисти Ива и Ева Валентинови.

Ева и Ива Валентинови са родени на 01.11.1986 г. в град Перник. Първите музикални прояви на близначките са през 1994 година. Изучават хореография, пиано, солфеж и народно пеене в Дом на миньора гр. Перник.  През 2000 година са приети в НУФИ „Филип Кутев”             гр. Котел, специалност „Народно пеене”. Следват редица конкурсни и концертни прояви                 в страната и чужбина, където печелят много първи награди - Национален събор „Неделино 2004”, гр.  Копривщица  - 2005 г., конкурсите ,,Орфеево изворче '' и ,,Орфеева дарба '', фестивала за изворен фолклор с. Дрен, община Радомир и други. Печелят първо място в конкурса на БНР ,,Млади фолклорни таланти'' и правят първите си записи с оркестъра на БНР.  С камерна формация на НУФИ гр.Котел завоюват голямата награда ,,Сребърен делфин'' на Международния фестивал във Фивизано, Италия - Music world. Получават едногодишна стипендия за изявени млади таланти от Министерство на културата. Вземат участие в популярния фестивал в USA - Summerfest - 2003г.   С хора ,,Деца орфееви'' с диригент Катя Барулова имат записи и съвместни изяви с DJ Tiesto            в България, Белгия и Холандия. След завършване на музикалното училище, продължават обучението си в СУ,,Св. Климент Охридски'' гр. София специалност – „Музика” в класа на народната певица Светла Караджова. Следват записи с оркестъра на БНР под диригентството на Христофор Раданов. Поканени са за солистки на оркестър „Бистрица”. Концертирали са в Белгия, Холандия, Германия, Турция, Сърбия, Италия, Македония, Русия, Великобритания и САЩ. Участвали са в създаването на филмова музика у нас и в Германия. Имат участия в сборни компактдискове, а през 2009 г. издават първия си самостоятелен албум ,,Граовска земя”. В него залагат на авторската музика и текстове, като музиката към песните е на самите изпълнителки,       а текстовете на Валентин Иванов. С продуцентска къща „Пирина”, Любка Рондова и Илия Луков провеждат редица концерти из страната. През 2010 г. Ева и Ива имат своето запознанство                с музикантите от група Skorpions. От 2010 година Ива Валентинова продължава своето обучение    в степен - докторант, а Ева Валентинова създава свое фолклорно предаване - "Джумбаре". Ева и Ива Валентинови работят с деца в областта на фолклора. През 2011 г., Ева Валентинова започва работа в БНР. Съществременно записва магистратура във ФЖМК на СУ. Сестрите са водещи на предаванията "Музикална шарения" и "Млади фолклорни таланти" на програма „Хоризонт”. През м. май 2011 година печелят „Песен на годината – 2010” на телевизия „Фолклор ТВ” с песента „Воденица”. От 2012 година членуват в "Сружение Азбукари", където отговарят за арт продукцията и организацията на детски фестивал "Вярвам в теб". За разностранната им дейност община Перник ги награждава с Плакет в категорията "100-те най-известни личности на град Перник".

Заповядайте, за да се почувстваме Българи!

ВХОД: 3.00 лв.

 

Прочети още
Публикувано на: 2018-05-30 04:33:14

На  29  май  2018 г., /вторник/ от 18.30 ч. в Малкия салон на Двореца  на  културата – Перник ще се състои концерт на Камерен оркестър „Орфей” с млади музикални таланти от  Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София: Ангел  Ялъчков – пиано, Кай  Орлинов - цигулка, Александър Томов  - пиано, клавирен съпровод  Венцеслава Тодорова, диригент  Райчо Христов.

В програмата: Йозеф  Хайдн  -  Концерт за пиано и оркестър в ре мажор и музика за цигулка и пиано от  Бах, Чайковски, Сарасате,  Бетовен,  Лист,  Виенявски,  Г. Зл. Черкин.

Заповядайте!

ВХОД  СВОБОДЕН

Прочети още
Публикувано на: 2018-05-24 10:19:04
 < 1 2 3 4 >  Last ›