Новини

Зрителите чуха песен, която някога била забранявана, защото имала сексуален подтекст. Недялко Йорданов разказа как намерил начин рождените дни на жена му да му излизат без пари.

Вечният спектакъл "Не остарявай, любов" събра стотици зрители в Двореца на културата в Перник. Поетът Недялко Йорданов и музикантът и композитор Хайгашод Агасян подариха една прекрасна вечер на перничани. Публиката съпреживя една поезия, истинска като самия живот и една музика, идваща от душата. Тандемът изпълни много от незабравимите песни, които знаят и пеят вече поколения българи- "Не остарявай, любов", "Песничка за музиканта", "Някога, някога"... . Прозвучаха и съвсем нови песни и стихове, сред които стих- апостроф на най-популярната им песен "Не остарявай, любов".

Спектакълът докосна най-лиричните струни в душите на зрителите с най-нежната и интимна любовна поезия. Бабите и дядовците в залата се просълзиха, когато Недялко Йорданов изпълни песни, посветени на двамата му внуци. Финалът бе разтърсващ с песента "Честна жена" и тежките думи: "О, Българийо, нека имаш жребий нелек, теб тринадесет века те насилват през век. Помълчи за минутка,  нямаш капка вина. Ти не си проститутка, ти си честна жена."
Между изпълненията Недялко и Хайгашод с чувство за хумор споделяха с публиката как двамата са се срещнали, как са създадени някои от емблематичните си песни и как през годините са се възприемали техните произведения. Недялко Йорданов разказа как още като съвсем млад поет за рождения ден на момичето, в което тогава бил влюбен, нямал пари да купи подарък и затова й посветил стихотворение. На следващата година ситуацията се повторила, а на третата тя вече не искала друг подарък, освен стих. По-късно това момиче станало негова съпруга. "Така рождените дни на жена ми ми излизат много евтино.", пошегува се Недялко. Той сподели още как някога Елисавета Багрянаотхвърлила негово стихотворение, защото имало сексуален подтекст. После го изпълни пред публиката и подчерта думите, заради които стихът му не видял бял свят. В него се разказва как двама влюбени "колективно разпъвали дивана", за да успокоят любовния си копнеж.

Снимки от събитието може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-22 10:38:26

Преди две седмици балерините от "Вая" откриха традиционния Виенски бал в София. Формацията е носител на множество престижни национални и международни награди.

Балет "Вая" ще представи новата си продукция пред публика на открита сцена в Пролетния Салон на изкуствата в Перник. Момичетата наскоро откриха традиционния Виенски бал в София, а преди това участваха в коледния концерт на Веселин Маринов, с когото партнират отдавна. Перничани ги гледаха с удоволствие на сцената в Двореца на културата в концерт-спектакъла "Фурия".

Балетно студио "Вая" е създадено преди 50 години. Огромен принос за развитието на школата има балетният педагог Елка Полянова. Нейна заслуга са многобройните награди, които школата получава- 8 златни медала от републикански фестивали на художествената самодейност, многобройни успешни турнета в Австрия, Полша, Русия, Чехия, Германия, Египет, Гърция, Италия. А най-ценното признание балерините получават в България- специалната награда на Софийската народна опера- Плакет за най-добра детска хореография за постановката "Цветя за вас".

След 2000 г. ръководител на школата е Ваня Рошкова- ученичка на Елка Полянова, а корепетитор от 1980 г. е Даниела Методиева. Ежегодно в школата се обучават повече от 100 деца, а в концертния състав те са около 40 на различна възраст. Репертоарът им включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци и стилизиран фолклор. Балетното студио участва в детското тв шоу "Като лъвовете", в "Малките таланти на България" по БТВ, а през 2004-2005 г. в заключителния концерт "Българската Коледа" под патронажа на Президента на Р България. От 2007 г. насам всяка година малките балерини откриват Виенския бал в София.

Балетното студио е носител на първите награди от Националния детски балетен конкурс в гр. София и от 8 Международен детски фестивал в гр. Несебър. Награда за най-добра хореография там получава и балетният педагог Ваня Рошкова. През 2012 г. балетното студио взе участие в Международния детски фестивал "Млади таланти" в Националния Дворец на децата и спечели специалната награда на фестивала. Балетно студио "Вая" има и множество международни участия и награди.

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-21 14:24:16

Народният оркестър "Граовска младост" поведе публиката на атрактивна разходка из Европа с музика от различни автори, епохи и стилове, изпълнена на традиционни фолклорни инструменти.

Началните акорди на прочутата Токата и фуга в ре минор от Бах прозвучаха на гайда по време на концерт на народния оркестър "Граовска младост" в Перник. Музикантите, които преди седмица се завърнаха от Унгария, където взеха участие в поредица концерти заедно с танцовия ансамбъл "Мартеница" по случай годишнина от откриването на Българския културен център, поведоха публиката на атрактивна разходка из Европа на крилете на музиката. В изпълнената от тях "Европейска разходка" слушателите доловиха познати ритми и мелодии от популярни класически произведения, унгарски чардаш, валс и танго. Пиесата завърши със символичното за България Дунавско хоро и изпълнители и публика отново се завърнаха при българския фолклор. Последва още една нетрадиционна пиеса- "Балканска сюита", в която пък слушателите направиха бърза обиколка из сръбския, турския, гръцкия и румънския фолклор, за да се завърнат отново у дома с традиционни български ритми. Така музикантите пожелаха приятен път към дома на своите колеги от танцовия ансамбъл "Граовска младост", които представят страната и Перник във фестивал в Турция.
В концерта участваха и младите таланти от певческата формация към ансамбъла. Те изпълниха пред родна публика песните, с които ще се представят на конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора. Момичетата и момчетата с еднаква лекота пяха бавни граовски, закачливи шопски и тежки македонски песни. Те и тяхната ръководителка Силвия Симеонова заслужиха аплодисментите на публиката.

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-20 22:56:39

На предстоящия концерт в Перник ще прозвучат арии и песни от "Брилянтин",  "Уестсайдска история", "Клетниците", "Котките", "Чикаго" и др.

Арии от най-популярните мюзикъли на всички времена ще изпълнят в Перник солисти  и  КО "Орфей". Сандра Петрова, Ивайло Парпулов и Боряна Йорданова ще изпълнят арии и откъси от най-популярните мюзикъли на всички времена, сред които "Брилянтин",  "Уестсайдска история", "Клетниците", "Котките", "Чикаго", "Кабаре", "Магьосникът от Оз". Тримата солисти имат в биографията си участия в хитови заглавия и множество изяви на различни сцени в страната и чужбина.

В първата част на концерта музикантите от КО "Орфей" с диригент Райчо Христов ще представят разнообразен репертоар от произведения на Щраус, Дворжак и Елгар. За първи път ще прозвучи пред пернишка публика пролетно Хоро- стакато от румънския композитър Динику- атрактивно произведение в духа на балканския фолклор, обработено от Панчо Владигеров.
Концертът е на 26 март от 18, 30 ч. в Малкия салон на Двореца на културата в Перник.

 

 

 

Прочети още
Публикувано на: 2014-03-19 20:36:59
‹ First  < 94 95 96 97 98 >  Last ›